Nízko položená placenta. Je to vážné?

lakomamichaela
16. dub 2020

Dobrý den potřebuji radu😔
Jsem v 11 týdnu těhotenství a dnes při prohlídce mi doktor řekl že mám nízko placentu,když jsem se zeptala coto znamená a jestli to bude v pořádku tak mi jen odpověděl : ( No zatím nekrvacite tak jo ale možná se to zlepší v průběhu těhotenství). Prosím poraďte mi jestli je to vážný mám velké obavy😔 Mám za sebou jeden potrat a další vážně nechci😔😔
Pokud máte některá z vás zkušenosti prosím napište♥️

krupka3
17. dub 2020

Ahoj, vazne to je, neni to legrace, ale z druhe strany je v 11tt velka sance, ze se to spravi. Nizko polozena placenta muze zpusobit krvaceni a potrat, muze sestoupit do porodnich cest, pak je to vysoce rizikove a jde o indikaci k cisari. Abych te ale nestrasila, VETSINOU se takhle brzy diagnostikovana nizka placenta s rustem delohy vytahne nahoru, a je po problemu. Kazdopadne je v vhodne se setrit, vynechala bych vetsi sportovani a fyzickou zatez, no idealne i tu psychickou... Na dalsi kontrole ti muze dr rict, jestli se stav zlepsuje nebo ne. Pripadne je na miste i neschopenka a uplny klidovy rezim pri nezlepsovani stavu. Me osobne by teda hodne znepokojilo hlavne to, ze mi muj gynekolog rekne diagnozu a odmitne mi k ni dat vice informaci, od takoveho bych utikala.

martiniquest
17. dub 2020

Uprimne? Nekdy by doktori meli radeji nektere informace nerikat. I kdyz je placenta dole, neznamena to, ze se za tech cca 30 tydnu nemuze vytahnout nahoru. Je dulezite znat polohu placenty, ale az na konci tehotenstvi a ne na jeho zacatku, kdy se velmi pravdepodobne situace hodne zmeni. Akorat se kvuli tomu stresujes. Hod to za hlavu

martiniquest
17. dub 2020

Dodam, ze kamaradku (lekarku!) takto gyndar vystrasil nekdy kolem 24tt. Byla z toho uplne v haji. Do porodu se to samozrejme zmenilo a vse bylo v poradku, rodila spontanne.
Kdyby se placenta nahodou nevytahla, budes rodit sekci. To je cele.

ivis_b
17. dub 2020

Vcera mi na prvnim screeningu taky zjistili nizko polozenou placentu. Jsem 13+2. Doktorka k tomu rekla, ze v teto fazi tehotenstvi to ma 40% zen, tak v klidu😉

betelgeuzz
17. dub 2020

Měla jsem placentu částečně zasahující do porodních cest ještě v 16 tt. U někoho to může způsobit krvácení, je pak na místě se šetřit, omezit sex apod. Ale pokud problémy nejsou, není důvod. dělala jsem vše normálně, doma jsem měla 1,5 leté batole, které jsem samozřejmě neustále nosila a neměla jsem žádný problém. Do porodu se placenta vytáhla a rodila jsem normálně.

terezanovotna30
17. dub 2020

Mě to ujistili ve 13. týdnu po tom co jsem neustále špinila a občas krvácela. Dr mi nařídila přísný klidový režim, žádný sex atd., ale sama řekla že je hodně brzy na závěry, že v průběhu těhotenství se vše může spravit. V 15. týdnu jsem přestala konečně i špinit, tak to beru za dobré znamení a počkám co příště na kontrole.

cosimamvybrat
17. dub 2020

2x jsem mela placentu nizko a 2x se do porodu vytahla. Nezasahovala mi pres branku, takze jsem nekrvacela ani nespinila. Nikdo to neresil, nedesil me, nedostala jsem klidovy rezim ani jsem se nesetrila. U presahujici placenty to riziko byt muze, ale u "jenom" nizko polozene neni treba dopredu panikarit. V nejhorsim pripade bys rodila cisarem.

terezanovotna30
17. dub 2020

Já se tím teda taky nestresuju vůbec, dělám všechno jako doteď, normálně funguju, mám doma ještě malé dítě. Akorát ten sex jsme si odpustili no, a malého se snažím tolik netahat. Sama Dr řekla, že je brzo na drama, že při nejhorším se rodí císařem, takže já jsem to úplně vypustila 😊

michaela2609
17. dub 2020

Já měla též samý problém, s postupujícím těhotenstvím se placenta dala do polohy, jak měla.. Nekrvacela jsem a rodila spontánně... Buď vklidu😉bude to dobré hlavně se setri 😉

9radka9
17. dub 2020

Taky jsem měla, je to úplně normální, ona se vytáhne sama, teď tu vedle mne leží týden stare miminko 🙂

lakomamichaela
autor
17. dub 2020

Děkuji všem za odpovědi moc jste mi pomohli a aspoň trošku mě uklidnili♥️ Snad vše bude dobrý👌

leymea
17. dub 2020

Myslim, ze v takovem tydnu to neni nic neobvykleho. Mne to bylo receno na druhem screeningu. Placentu jsem mela nizko polozenou na zadni stene 13mm od vnitrni branky. Bylo mi receno, ze se vytahne. Moje doktorka by mi to pry mozna ani nerekla (aspon bych si usetrila nervy, ale zase jsem radeji nezvedala syna a nemeli jsme sex). Po celou dobu byla nizko. Pry na predni stene se vytahne snadneji. Na zadni je to uz horsi. Ve 30tt tomu doktorka dala jeste 2 tydny sanci, ze se jeste muze vytahnout. A ve 32tt mi bylo sdeleno, ze je 30mm od vnitrni branky a to je minimum pro prirozeny porod. Takze jsem jasala. Den pred terminem mi delali utz a bylo mi receno, ze placenta uz neni ani v dolnim segmentu, ale uz je vysoko. V 11tt to fakt neres, jen kdybys zacala krvacet tak vyraz na pohotovost (coz bys i tak). Verim, ze na druhem screeningu bude uz vysoko 😉 🍀

eva118
17. dub 2020

Taky jsem měla placentu u branky, doktor mi to řekl tak v 15 týdnu a už tam taky zůstala. Měla jsem ji tak 2 cm od branky, můj dr říkal, že o porodu rozhodne porodník. Rodila jsem přirozene, úplně bez problému, na druhé zatlačení byla dcerka venku. A teda v tomto těhotenství jsme měla zakázaný sex, dávat na sebe pozor- s velmi aktivním dvouleťákem to nešlo, normálně jsem ho musela kolikrát venku doběhnout, nést a naštěstí nic se nestalo.

aneta15
17. dub 2020

@lakomamichaela mě ji zjistil doktor kolem 10 tydne, protože jsem spinila a nikdo nevěděl proč. Vykreslil mi hororový scénáře. Jak budu ležet od 30 týdne v nemocnici, jak je to hrozny atd. Málem jsem se psychicky složila, furt jsem googlila a nervovala se. Hned mě poslal na nechopenku, klidový rezim, žádný sex. Celé těhotenství jsem neměla problém, ve 30 tydnu se mi vytáhla a v poslední zprávě mám placenta vysoko na přední straně. Mám před porodem a rodit budu klasicky. Takže za mě akorát absolutně zbytečný strašení a nervy. V Podolí na screeningu mi lékařka řekla, že se to řeší opravdu až ve třetím trimestru a na začátku je to běžný jev.

lakomamichaela
autor
17. dub 2020

@leymea Moc děkuju možná bych se tak ani nestresovala kdybych za sebou neměla potrat. Dotoho jsem čekala dva roky než otehotnim a přišla jsem o to a teď když sem po půl roce zase otehotnila mi řekl doktor tohle a ještě se u toho pousmál když jsem se ho zeptala jestli to je vážný tak mi řekl no zatím nekrvacite tak asi ne ale může se to zlepšit uvidíme až přijdete na další kontrolu..
Takže velké děkuju aspoň za vás všechny dodavate mi sílu a nadej♥️

leymea
18. dub 2020

@lakomamichaela z krvaceni jsem mela strach,ale za celou dobu jsem nastesti ani nezaspinila 😉 jak poroste deloha tak se urcite bude placenta vytahovat nahoru 😉 a nerikal jestli ji mas na predni nebo zadni stene?

katushka82
18. dub 2020

Mě na to přišli ve 12. týdnu. Taky mi říkali, že se vytáhne, ale nevytáhla. Od 30. týdne jsem byla v nemocnici a v 36. týdnu jsem rodila císařským řezem.

lakomamichaela
autor
20. dub 2020

@leymea Ne neřekl mi k tomu vůbec nic jen mi prostě řekl při té prohlídce ( máte nízko placentu ) a když jsem se zeptala tak mi řekl jen to co jsem tu už psala že zatím nekrvacim tak je asi vše v pořádku a že se to může časem zlepšit. Toť vše ..

petraelis
19. říj 2023

@terezanovotna30 Dobrý den, mohu se zeptat jak to dopadlo? Dnes mě pustili z nemocnice jsem na začátku 14tt a krvácela jsem. Doktoři mně tam vyděsili, že je to vážné a že hrozí potrat.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru