Ahoj, jdu si pro radu a zkušenosti (a asi trošku i uklidnění 🙂 )... Jsem na začátku 7tt, první ultrazvuk u doktorky mě čeká až příští úterý, tedy za týden (nyní má dovolenou). Zezačátku jsem si říkala, jaká je to paráda, že mi není špatně, ale to se v sobotu změnilo. Trápí mě dost nepříjemné nevolnosti, dvě noci už jsem nespala, jak mi bylo zle, pak ráno je to taky hnus.. v průběhu dne je to tak na střídačku. Daří se mi to relativně zvládat, pokud jím vpodstatě neustále nebo aspoň co půl hodinu, ale i tak je mi chvílema hrozně. Jsem slabá, unavená... V práci jsem zatím o těhotenství neřekla, původně jsem chtěla počkat první trimestr, teď mám cíl vydržet aspoň do prvního utz. V práci musím být ráno už o půl osmé a navíc mám hodně přísného šéfa, kdy musím makat fakt na 120 procent. Takže přestože to je práce v kanceláři u PC, není to jednoduché. Neexistuje si na chvíli odpočinout, sleduje pečlivě, jak dlouho je člověk na wc, zapisuje si každou minutu pracovní doby apod. Na neschopenku se mi nechce, ale stačily teď dva dny a už jsem zoufalá. V pondělí mi bylo tak blbě že jsem si musela vzít půl dne volno (řekla jsem že na mě něco leze). Bohužel dovolenou k vybrání už nemám. Dočetla jsem se, že v těhotenství lze žádat o zkrácení pracovní doby, ale to bych stejně přišla o dost peněz a to už vyjde pomalu finančně jak neschopenka že? Jenže tu kvůli nevolnostem a únavě jen tak nedostanu? Další věc je, že jsem "nepostradatelná", jelikož to je firma o 4 lidech a šéf nebude rád, až oznámím, že jsem těhu. Zítra mě čeká náročný den - školení hned ráno... bojím se, jak to zvládnu. Myslíte, že by vůbec bylo možné, aby mi kdyžtak praktická napsala neschopenku aspoň na čt+pá pokud bude nejhůř? Když ani za sebou nemám první utz? Jak jste podobnou situaci řešily vy?
@blackfox, nevolnosti jsou normální, pokud Ti dela dobre pojidat něco málo co pul hodiny, nevidím problém v tom proč ne. Mi pomáhalo pojidat meloun, hrozny a tmavé pečivo, světle mi dělalo zle. Musíš si najít něco, co Ti uklidní žaludek, každá žena to má jinak. Vzít si krátkodobou neschopenku je sice možnost, ale stejně se s tím musíš nějak poprat. Muže Ti být zle do cca 12 týdne a nebo také cele těhotenství.
@dominikaromanova Já se právě snažím přijít na to, co zvládnu jíst a taky co mi ještě chutná. Zprotivily se mi už i oblíbený potraviny. Zázvorový věci se u mě zdá se míjí účinkem... věřím, že to nějak vykoumám, co mi dělá dobře, ale je to těžký, přijde mi, že se to neustále mění 🙂
@sudylichozrout On blb není, je to fér chlap, ale je akorát posedlej kontrolou a tím, aby se pracovalo fakt na maximum. Tak trochu právě doufám, že mi nějaký úlevy dá, až mu to povím.. ale nechtěla jsem to oznamovat hned, když těhotenství nemusí dopadnout... jsem v tomhle posera :-/
@blackfox Pokud je ferovej, tak to vezme a ulevy ti da. Zkus si s nim o tom primluvit. I kdyz je treba zatizenej na vykon. Drzim ti palce 🙂
Pořád se dá taky doufat ve zlepšení, nevolnosti a únava u mě trvaly jen cca dva týdny. Neříkám, že to přešlo úplně, ale tělo už se s tím asi trochu vyrovnalo. Ze své zkušenosti bych v raném stádiu nic neříkala... Spíš to zkusila přežít nebo krátkodobě tu neschopenku
@blackfox, a měnit se to ještě bude. Moje kamaradka první tři měsíce byla jen na vyvarech a česnekovité polevce, nic jiného do sebe nedostala. Mi třeba ještě dělaly dobre bílé jogurty, kefír, kyska a podmasli. Ale v tomto Ti asi nikdo neporadi, musíš vyzkoušet. Bude lépe.
Měla jsem krátkodobou neschopenku na 3 týdny od praktické lékařky, ale původně jsem k ní šla kvůli nachlazení. V té době jsem během týdne prozvracela 5 kg dolů. Zkusila bych se s nadřízeným prostě domluvit. Řediteli jsem těhotenství říkala už asi v 8. týdnu, aby mě nenapsal do komise, ve které by mě záhy musel někdo nahrazovat.
@vendes Těch několik dní ještě nějak překlepu a pokud vše bude při první kontrole ok, tak to šéfovi řeknu. Štve mě sice, že mu to budu říkat dřív, než vlastní rodině, ale raději než si pak vyčítat, že jsem se v práci strhala a třeba mi to uškodilo. I pokud by se něco pokazilo, tak aspoň budu vědět, že jsem udělal vše proto, abych byla v pohodě...
@blackfox já jsem první trimestr přežila na knedlících s vajíčkem. Sice jsem neblila, ale měla jsem fakt brutální nechutenství. Já jsem první trimestr pracovala normálně a taky jsem potřebovala nějaký úlevy, tak jsem chca-nechca řekla šefovi pravdu asi v šestém týdnu, ač bych jinak taky raději mlčela do prvotrimestrálního skríninku.
@blackfox Přesně jak píšeš! Pokud je šéf férový a dá se s ním mluvit, tak mu to vysvětli, myslím, že i on bude rád, že jednáš na rovinu a že se snažíš vydržet, zvlášť, když tě potřebují.
Co se nevolnosti týče, nezvracela jsem ani jednou, ale bylo to tak tak. Nejvíc mi pomohly piškoty vždy po ruce, i na nočním stolku jsem měla misku a zobala i v noci, jakmile se žaludek ozval. A pak ještě gumoví medvídci a Coca-Cola (s tou samozřejmě opatrně, sklenička plná ledu a trochu Coly a ucucávat).
Držím palce ať je líp 😚
@blackfox já tohle řekla třeba šéfové hned. Jezdili jsme tehdy dost na sluzebky a já dávala sotva sedět u pc. Pak to prasklo o u mě kolegyně a ta mi ráno připravila křesílko a měla jsem čas na vzpamatovat.. Ostatní se to dozvěděli až po prvním trimestru. Tak to bylo u mě. Ne všude to tak jde.. 😐
Mě pomáhali Grahamové suchary a pak studený grepovy džus, ale ten se prý v těhotenství nemá pít ( pila jsem ho dost, nevěděla o tom)
Jinak u prvního nevolnosti 12 týdnu přelom prvního a druhého trimestru, u druhého 16tydnu
@blackfox já to taky řekla ředitelce hned, jelikož mi doktorka souběžně s potvrzením těhotenství vystavila recept na neschopenku, kvuli krvácení, jinak mě paradoxně na nevolnosti pomahali mastné slané věci, případně suché rohlíky, naopak ovoce a jogurty obvykle hned letely ven...musíš zkusit, menit se to ještě bude, držím pěsti ať to brzo přejde
Já v prvním těhotenství trpěla jak pes. Nevolnosti jsem měla do 26tt a to jsem zvracela kolikrát i celý den 🤦🏼♀️ Dělala jsem na obchodě + administrativu ve stavebninách, takže celý léto jsem musela čuchat zpocený chlapy ze stavby, šílený. Každý ráno jsem se budila a letěla na záchod, nemohla si čistit zuby, protože stačila řasa na umyvadle a já zvracela.. no dala jsem to 💪🏻 Ale popravdě jsem byla už hodně zoufalá. Navíc jsem dělala hodně přesčasy i víkendy, ale zase mi to dost pomohlo s výškou mateřský 😊
Chci jen říct, že se to dá zvládnout a hlavně, STOJÍ TO ZA TO ❤️ A věř mi, že teď co jsem na mateřký a čekám druhý témeř bez příznaků, tak až zapomínám, že jsem vlastně těhotná 😂
Ahoj, rozhodně to šéfovi řekni na rovinu, že je Ti prostě v ranném těhotenství zle a máš tyhle problémy. Ujisti ho, že chceš pracovat, jen budeš prostě potřebovat přestávky ať na zvracení, protáhnutí, jídlo a prostě méně stresu. Zdůrazni, že nechceš jít na neschopenku, ale že prostě teď musíš zvolnit a nevolnosti často přejdou. Hlavně se tím Ty nestresuj, je to "jenom" práce. Mně v tomhle pomohl dost partner, prostě mi řekl, že miminko je důležitější a jestli uvidí jak jsem z práce vyřízená, půjde si se šéfem promluvit. Vždycky se to dá řešit a na mateřskou stejně půjdeš a Tvůj hlavní pracovní poměr bude miminko. Co Ty víš, třeba Tě šéf překvapí a bude všechno v pohodě. Nepsala si co přesně děláš a jestli to vůbec půjde, ale setkala jsem se i s prací z domova, kdy se dá činnosti docela dobře zkontrolovat. Mimochodem to, že neexistuje si odpočinout? Máš nárok u práce na PC na bezpečnostní přestávku 5-10 minut po 2 hodinách nepřetržité práce. Měli by Ti umožnit i případné zkrácení úvazku pokud o to požádáš. Jestli to nepůjde, neriskuj a jdi ke gynekologovi, pár dní pokud prozvracíš noci nebude problém Ti napsat neschopenku. Sama uvidíš jak se budeš cítit, ale o to víc, že jsi zatím nenahraditelná bys to měla šéfovi říct než sebou někde sekneš. Třeba pár dní odpočinku pomůže. Držím palce
Já bych to nelámala. Já byla prvně těhotná ještě na střední škole a bylo to šílené. Než jsem vyklopila, že jsem v tom, musela jsem třeba na branný den, běhat v pytlíkách na nohou a rukou a s plynovou maskou skrz dýmovnici. To už ani mladší kusy nepamatují. Pokud bych byla už v práci a bylo by mi tak zle jako mi vždycky v těhotenství bylo / 3x, dneska nechápu, že jsem to dala/, šla bych na krátkodobou neschopnost a doufala, že to ve třetím měsíci přejde.
Já jsem skončila na neschopenke...problila jsem celé dni a skončila jsem na kapackach.
@blackfox Taky jsem pro, říct to na rovinu šéfovi. Buď to pobere, a budeš mít nutné úlevy, víc přestávek a tak, a nebo to nepobere a bude hlásat že "těhotenství není nemoc", a pak by bylo zase na místě jít na neschopenku, alespoň pokud tě nepřejdou ty nevolnosti. Já jsem sice nezvracela, ale dělalo se mi príšerně špatně z pachů - i voňavek, takže jsem musela jezdit jen autem, a do kanclu v hodně vysokém patře šlapala po schodech, protože výtah jel málokdy prázdný a to bych ty naparfémované lidi v něm rovnou poblila. A každý den po obědě jsem se omluvila kolegům a šla do zasedačky prostě na 2 hodiny spát na gauč, protože jinak bych spala s hlavou na stole. Jenže já jsem byla svůj vlastní šéf a dovolit jsem si to mohla, ale kdybych nemohla, tak bych fakt zůstala doma. Ale je to opravdu na domluvě, moji milí kolegové mi i vyhověli v tom, že chodili pít kávu na balkon, protože vůně / pach kávy byla další věc, ze které se mi chtělo zvracet.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@blackfox Myslis, ze by to sef nepochopil, kdybys mu to vysvetlila jako nam tady? Ze je opravdu takovy blb? Pokud je a pokud je tobe opravdu hodne spatne, ze te to vyrazuje z provozu, muzes na kratkodobou neschopenku klidne jit. Az ti bude lepe, vratis se do prace.