Neschopenka v začátku těhotenství. Co myslíte?

10. čer 2024

Ahoj všem,

mám na Vás dotaz. Potřebuju pomoc od někoho nezaujatého.

Pracuji na call centru pouze ranní směny.
Máme dané pauzy v daný čas, jinak si je vzít kvůli provozu nesmíme - 20 minut a 30 minut. Jinou pauzu si vzít nesmíme a pokud ano, musíme si to nadělat.

Jsem v začátku těhotenství a mám silné střevní a žaludeční problémy, které ovlivnují moji práci, chodím pozdě, beru si pauzy navíc.

Šéfovi jsem těhotenství oznámila i tak brzy, jsem v 2,5 měs… ale nějak se mi nedostalo pochopení. Vyhodit mě nemohou, ale nemohou akceptovat moje pozdní příchody a pauzy. Dovolenou mi kvůli velkému podstavu dát nemohou a sick days apod nemáme. Pokud se to prý bude opakovat často nemám nárok na bonus.. což opravdu bohužel nemám, není nárokovatelný.

Trpím dlouhodobě na syndrom dráždivé tračníku kvůli stresu a teď je to ještě horší..
zároveň jsem v neděli slabě krvácela, prý je to normální, ale bojím se aby to nebylo z toho stresu..

Pracovat chci, protože neschopenka bude o dost nižší než má mzda, nicméně mám strach aby se nestalo něco horšího.

Co myslíte? Mám zavolat DR o neschopenku a napíše mi ji ikdyž nemám nic “vážného”. Být doma a spoléhat na vycházky bude pro mě těžké a 100% toho nechci zneužívat.. nevím jsem prostě hotová :,(

emillyhk
10. čer 2024

Chápu tě, já jako bezdětná taky nechápala neschopenku v těhotenství, pokud není těhotenství rizikové... 🙈 Jenže jsem otěhotněla, skoro od začátku silné nevolnosti a práce na prodejně, kde jsem velkou část směny byla sama a prostě si nemohla jen tak zavřít a odskočit si na záchod, protože v OC to prostě nejde. Asi dva nebo tři týdny jsem se v tom plácala a čekala, až bude líp. Nebylo, takže jsem si vzala neschopenku na dva týdny, že to už bude to nejhorší za mnou. Vrátila jsem se do práce a do týdne byla na neschopence znovu a už jsem se do práce nevrátila, protože to prostě nešlo.
S tím co vím dneska bych nedělala hrdinku a neschopenku si vzala. S největší pravděpodobností si odpočineš a od druhého trimestru bude líp 😉

nupta
10. čer 2024

Začátek těhotenství je děs - není to vidět a i těhotenské problémy ostatní nechápou, protože je prostě nevidí a ty jim to nechceš oznámit předčasně. Úplně si to pamatuji. Už při svém těhotenství jsem věděla, na co všechno mají těhotné v práci nárok, ale zároveň jsem věděla, že nic z toho mi šéf (byť chápavý) nemůže poskytnout. Možná bych se svěřila nějaké kolegyni nebo přímému nadřízenému, aby věděl, že si musíš třeba odběhnout na záchod častěji...

felis
10. čer 2024

Ahoj, muzes to zkusit: lékař Ti může napsat, že nejsi schopna práce v podmínkách a důvody... a k tomu napiš žádost o přeřazení na jinou práci (přeřazení by nemělo být za nižší mzdu!). Takže např.: administrativní podpora, recepce, office managerka. Řešila bych to přes HR... pokud nebudou svolni, tak neschopenka. Je to blbý kvůli penězům, ale holt, když nemají pochopení, tak nemají... to, že máte podstav, tak Ti může hrát do karet... protože je mi jasný, to nadšení z dlouhodobé PN. Ne jim to rict tak, že je vydiras, ale prostě věčně: teď je to tak, potrebuju to a to; pokud nevyhovite, tak je mi líto, ale dokud moje obtíže nezmizí, tak mě najdete doma na neschopence.

Nejsem právnička, ale pracuju jako HR Consultant, takže pracovní právo resime dnes a denně.

Držím palce.

j.a.n.i
11. čer 2024

@felis No, pochybuju, že práce na call centru splňuje to, že by byla nevhodná pro těhotné... Takže jo, dohodnout častější pauzy, klidně na základě toho papíru od lékaře, ale tedy zdůvodňovat pozdní příchody těhotenstvím, to je dost mimo...

hezz17
11. čer 2024

@j.a.n.i tak to ja zas chapu. Si vzpominam, jak jsem mela budika 4:40 abych byla v 5:45 na dvanactce na predani sluzby. Rano jsem nestihla od stolu dobehnout na zachod a poblila jsem zed na chodbe. To tam do pul 7.vecer proste nenechas. Takze jsem utirala, umyvala a prekvapive- prisla pozde do prace 🤷🏻‍♀️

zmrzlinka
11. čer 2024

Já jsem na začátku těhotenství zůstala na PN.Zvracela jsem hodně.Nakonev jsem skončila na kapačkach ve špitale.Nech si napsat PN a odpočin si.

autor
11. čer 2024

@j.a.n.i prijde ti normalni tohle napsat? Ano duvodem je tehotenstvi, protoze nejsem schopna do obeda nic snist a co snim vybleju nebo se poseru a tim padem, ano jsem schopna prijit pozde, jelikoz ja si svoji stolici nebo zvratky neplanuji. Nebo ty jo?

j.a.n.i
11. čer 2024

No, já si plánuji odchod do práce tak, aby mě nezaskočila 10 minutová událost, takže ano, přijde mi normální tohle napsat. Ano, když se to stane jednou, tak se to dá pochopit, u těhotné i netěhotné, ale ne, není to důvod pro pravidelné pozdní příchody.

j.a.n.i
11. čer 2024

@hezz17 Tak když se to stane jednou, tak se to dá pochopit, ale ne nějak pravidelně.

autor
11. čer 2024

@j.a.n.i tak to by ses hodila primo k nam. Ja chodim pul hodiny drive do prace a svete div se ale i to me zaskoci. Jsem v praci o 30 min drive ale musim odbehnout i v praci a tim padem nestiham v 8 presne tam byt, nebo v prubehu dne, kdy mi pak minuty chybi. Naopak prave tahle pracovni doba kdy musis mit urcity cas zapocitany mi prijde stejne hrozny jako chozeni do prace kde je to pro zenske nevhodne. Nicmene sama pisu ze mi to neni prijemne.

somalicats
11. čer 2024

@j.a.n.i Já si doteď živě pamatuju těhotenství se svojí první dcerou, kdy jsem bez ohledu na čas vstávání strávila 30-40 minut objímáním záchodové mísy, v práci jsem byla až do oběda prakticky nepoužitelná, protože jsem lítala pořád zvracet. A těžko budeš od pacientů odbíhat blejt, že... To byla první z mých 3 těhotenských neschopenek (z 5 dětí), kdy jsem prostě přestala dělat hrdinku a regulérně jsem zůstala doma. To fakt nešlo. Jakmile mi bylo líp, šla jsem zase do práce, ale první trimestr mého prvního těhotenství fakt nešel.

j.a.n.i
11. čer 2024

No, tak tam zůstaneš o pár minut déle, to je takový problém? Nebo jak jsem psala, nech si od lékaře napsat, že z důvodu těhotenství potřebuješ delší přestávky...

j.a.n.i
11. čer 2024

@somalicats Tak to už je ovšem stav na neschopenku a nikoliv na úpravu podmínek, že. Ovšem to, že potřebuju (celkem logicky) v těhotenství místo 2x odběhnout čůrat třeba 6x, zas důvodem pro PN není.

autor
11. čer 2024

@felis na jinou pozici me nedaji, protoze u nas nic takoveho neni a na HO neumoznuje firma.

michaela666
11. čer 2024

Já když řešila změnu pracovních povinností v těhotenství, tak tam tuším bylo i to jak dlouho v kuse můžu sedět a kolik následně musím mít pauzu nebo jinou činnost.
Přišla s tím tenkrát sama ředitelka prodejny, že je to nějak zahrnuto v zákoníku práce pro těhotné. 🤷 Zkus mrknout, třeba bys ty častější pauzy nějak prosadila a nemusela naddělávat.

autor
11. čer 2024

@j.a.n.i dr jsem vse vysvetlila a pochopil 🙂 takze takovy moralisti jako ty nejsou na miste. Chapu ze ne vsem prijde normalni ze i lidi na callcentru jsou lidi a ikdyz nemakaji rukama ale hubou tak mohou mit tezkou praci. Kazdopadne dekuju vsem za odpovedi. Jsem nyni uz v klidu 🤍

adelisss
12. čer 2024

@j.a.n.i Tohle je prostě těžko... Hodně záleží na kolektivu a vedení. Když není vstřícnost a pochopení, tak člověku se nechce dohadovat dnes a denně. Navíc když nejsou směny ve stálém složení zaměstnanců. V prvním těhotenství mě klidně pustili na WC i mimo pauzu. Nezneužívala jsem toho. Byla tam maximální podpora. Věděla jsem, že kdyby mi bylo zle, pustí z práce dřív. Což se nakonec nikdy nestalo. Ale s takovým přístupem jsem se tam nebála pracovat do 8. měsíce.
Teď v práci děs. Některé pipky byly zvyklé na mě házet svou práci. Kdybych potřebovala jít na WC mimo pauzu, milion keců. Ty by pro mě neudělaly navíc vůbec nic, kdyby se mi udělalo zle. S takovými lidmi těhotná pracovat nebudu.

anetacoufalova
12. čer 2024

Ahoj, taky pracuju v call centru a právě díky stresu z práce jsem na neschopence do konce prvního trimestru.. skončila jsem po práci s hroznými bolestmi v podbřišku. Naštěstí mrňous v pořádku, ale rozhodně nehodlám kvůli práci riskovat zdraví miminka.. prachy budou...ale dítě je přesnější..v druhém trimestru se opět vracím do práce..

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru