Zdravím, potřebuju se zeptat zda budu za blázna nebo ne. Jsem teď 6tt. Byla jsem objednaná na kontrolu 5.9.
Ale dělám rizikovou práci, a v práci nechtěli vůbec akceptovat že jzem těhotná. Tak jsem zavolala doktorce a chtěla se přiobjednat dřív, aby mi dala neschopenku, že se bojím abych o to nepřišla. Tak mě přehodil na příští úterý. Jenže den nato zamnou byla šéfová, že se mi moc omlouvá a že je jasný, žep i ráci přispůsobí. Jen ať nechodím na neschopenku. Tak přemýšlím jestli je blbý znovu volat doktorce a poprosit o ten předchozí termín 5.9. Co myslíte? Budu za krávu?
Nevím, ale já bych teda na neschopenku šla. Zvlášť pokud máš těžkou práci...
@pampelina18 pokud má těžkou práci nevhodnou pro těhotné, tak to musí řešit zaměstnavatel. Je to mnohem výhodnější.
@andelka nevím, já šla na nemocenskou a jsem na tom finančně lépe než v práci. Tak ať to zkusí se zamestnavatelem. Ale pochybuji, že ji dají najednou nějakou sedavou klidnou práci, popřípadě ji nechají doma. Možná bych se nedivila, kdyby jí dali hned výpověď. Dost zaměstnavatelů to tak řeší.
@pampelina18 Řeší, ale nezákonně. Ze zákona má na to nárok. Nemocenská je snad vždycky míň než plat, a navíc se musí dodržovat vycházky.
Já jsem teda na nemocenskou šla, nakonec. Protože ty činnosti byly takové nejednoznačné, s omezením bych je dělat mohla, ale v provozu se to nedalo vždycky zařídit, pak bylo dusno, že nestíhám, já po potratu jsem se nechtěla strhat..vydržela jsem co to šlo, ale nakonec se mi začalo dělat v létě zle, nízký tlak, horko v práci..tak mě na nemocenskou Dr poslal. Ale správně by se toto mělo řešit se zaměstnavatelem, aby dal práci vhodnou pro těhotné. Nemocenská je až poslední možnost.
Pracuji u koní, a šéfová to chce vyřešit tím, že bych jim uklízela penziony co mají.. ale to mi přijde taky jako docela makačka..prádlo je těžké, pořád lést do schodů… tak nevím
Schody nevadí, ale přenášet a zvedat můžeš jen břemena do určité váhy a její součet za směnu, omezené je i časté zdvihání rukou, stereotypní pohyby, nemožnost si sednout.. U nás byl problém tohle uhlídat, a práce se udělat musela v daném standardu. Vedení se snažilo, ale nedalo se. Navíc jsem opravdu zdravotní problémy měla, plus potrat předtím a vyšší věk, tak nakonec se to řešilo neschopenkou.
Praci nevhodnou pro těhotné má řešit zaměstnavatel, ne lékař. Pokud mas zdravotní komplikace, které ti bráni pracovat, tak se to řeší neschopenkou. Záleží, co jsi s dr. resila ohledně te neschopenky - ono je už na pováženou, když po něm zadas neschopenku kvůli nevhodné práci - vlastně po něm chceš, aby podváděl. Neznám nikoho, kdo by dostal v těhotenství výpověď (nemyslím zrušení PP ve zkušební době, to funguje jinak). Je to protiprávní a dalo by se proti tomu úspěšně bránit.
Být tebou, jdu driv, ať mas potvrzené těhotenství, když děla zaměstnavatel ofuky, dr. to pochopí.
Makaka jsem na 12 hodinové směny jako sociální pracovnice z 90% JSEM seděla na prdeli. Denní noční.... Jakmile jsem se zmínila kde pracují ( v azylovém domě) doktorka mě ihned dala na neschopenku.... Makat u koní nebo uklízet Penzion tak by poslala také ihned... Žádný podvod to není 😂😂, doktor ti může dát kdykoliv neschopenku když se mu něco nebude zdát....
@pampelina18 samozřejmě, že to podvod je. Nevhodnou práci řešil zaměstnavatel, přeřazením nebo tě může nechat doma za plný peníze. Mně samozřejmě moje gynekoložka nabízela PN (jsem doktor na áru), já odmítla, nejsem flákač, ale kdybych chtěla, tak v dokumentaci nebude napsána, že se cítím dobře, gravidita bez komplikací a proto vystavuju pn. Prostě si do dokumentace vymyslí bolesti, krvácení, tvrdnutí břicha, protože PN se vystavuje na dg. Z mkn a tam rozhodně “blbá práce” není.
@drep kdy šlo o podvod, tak to doktoři nevystavují😉
@pampelina18 tak jasne 🤣 A jak bys, prosím, nazvala ty, když lékař do diagnózy a duvodu pro neschopenku napíše něco jiného, než je skutečnost?
@pampelina18 vystavují to hlavně proto,že o této možnosti se málo ví, firmy obvykle se cukaji,anebo ty činnosti nejsou tak jednoznačné, a taky proto, že když žena popíše své potíže,tak oni radši neschopenku dají,než aby se něco zanedbalo. Já jsem si v obou případech o neschopenku vyloženě řekla, i když to Dr nenabídl, potíže nebyly zas tak velké. První bylo pro špinění a druhé pro slabost v práci a nízký tlak. Hodně to bylo i psychické. Po potratu a ve vyšším věku. V práci se snažili mi ulevit,ale moc to nešlo.
@pampelina18 ze se neco dela jeste neznamena ze je to spravne.
Pro zamestnavatele je výhodný mit zenskou na PN nez na prekazkach, na PN platí stát, tzn zamestnavatel ušetří nemale penize.
autorko - Ad uklid penzionu, nejde o to co se nam jeví, ale jaka tam je kategorie prace a jaka rizika. Fyzická zatez u tehotne je jasne definovana. Pokud to nejsou schopni dodrzet, pak ti nalezi zustat doma za 100% mzdy. PN tam nikde nefiguruje
Vůbec tady nikoho neposlouchej a udelej si to ty sama na to .. na co se citis . Pokud si myslíš ,ze to bude pro tebe náročné fyzicky tak jdi na neschopenku , pokud myslíš ,ze to zvladnes tak zůstaň . Je to tvoje miminko a tvoje zdraví .
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Nebudeš. Ona by ti správně neschopenku ani dát neměla, protože přednostně se nevhodná práce musí řešit se zaměstnavatelem. A pokud by ti nemohli vyjít vstříc, tak by tě měli nechat doma jako překážka zaměstnavatele, plný plat. Nemocenská by pro tebe byla nevýhodná.