Kolik kg mohu zvedat v těhotenství?

katarina562
7. črc 2019

Ahoj ženy,

Já vím, že už to tu asi bylo několikrát, ale chci se zeptat kolik kg mohu zvedat v práci? Jsem cca v 7tt a pracuji jako mobilní prodavačka. A běžně v práci zvedám balíky s pitím které mají 9-12 kg a ty zvedám dost často cca 15 balíku denne. Basy s pivem co mají přes 12kg si zvedat netroufam. Pak když přijde zboží tak mají některé
krabice až 12kg. Ty také zvedám dost často cca kolem6-8 kg občas i těžší. Já vím že je to špatně, ale jak to mám řešit se zaměstnavatelem, když pochybuji že mi najde jinou práci a nemůžu na prodejně jen tak říct pardon ale tohle zvedat nebudu, když jsme tam třeba jen 2. Jak to mám tedy řešit?
Děkuji za rady

aurelie34
7. črc 2019

Je to těžké. Zaměstnavatel by vám měl umožnit jinou pozici vhodnou pro těhotné nebo běžte na nemocenskou. Já jsem taky v 7 tt a denně zvedám a nosím i nekolik km mého 2 letého syna který má 14,5 kg. Bohužel dítěti člověk nemůže říct že ho nezvedne. Já to beru tak že pokud je v těhu vše v pořádku tak tohle nemůže ublížit. Dříve pracovali ženy do porodu na poli a rodily jedno dítě za druhým. Ale záleží na vás jak se cítíte.

katarina562
autor
7. črc 2019

@aurelie34 právě já se někde dočetla, že pokud musím zvedat tolik a tolik kg měl by mě zaměstnavatel převést na jinou práci za stejný plat a pokud pro mě jinou práci nemá je to překážka na straně zaměstnavatele měla bych zůstat doma za 100% mzdy ale nevím jestli je to ten případ.

kkacca
7. črc 2019
katarina562
autor
7. črc 2019

@kkacca díky 🙂

marketa11112
7. črc 2019

@aurelie34 tuhle odpoved nemam moc rada. Ano, zeny delaly na poli do porodu. Ale uz se nemluvi o tom, kolikrat byly tehotne, kolikrat potratily a kolik se rodilo a umiralo nedonosenych deti. Kdyby takova statistika byla k mani, to cislo by bylo obrovske. V te dobe to nikdo neresil. Ale dnes jsme o kus dal a vic se vi.
Ja sama jsem makala a tahala az fo 6,5 mesice. A zrovna tu vasi vetu o zenach,praci a poli ,poslouchala temer denne. A pak jsem najednou rodila, v nemocnici me 12 dni udrzeli v kuse, a to ve velkych porodnich bolestech, na lecich,kapackach , nakonec s nemoznosti se jit ani vycurat. Takze po me zkusenosti to takto uplne nevidim.
Nerikam,ze to tak musi mit kazda,ale trocha opatrnosti neuskodi.

marketa11112
7. črc 2019

@katarina562 napis zadost o prerazeni na jinou praci a uvidis. V horsim pripade a nemoznosti se domluvit,mas v zaloze nemocenskou.

katarina562
autor
7. črc 2019

@marketa11112 Děkuji za názor. Je to naše první dítě tak nemam žádnou zkušennost, ale zároveň nechci působit jako citivka co bude hned od 7tt doma. Navíc si neumím představit být až do února doma. Ale tahat takto težké věci a být 8h na nohou se mi zdá moc.

aurelie34
7. črc 2019

@marketa11112 tak nic se nemá přehánět. Já neříkám že je správně aby těhotná žena zvedala těžké věci ale ženy co a mají doma mladší děti prostě musí ať se jim to líbí nebo ne. Já se zatím nijak nešetřim a ani nebudu moct. Mám syna 2 roky a doma hospodářství s 8 koňmi, tak že u nich denně dřu a i zatím jezdim na koni. Prostě každý si nemůže dovolit se celé těhotenstvi válet a šetřit.

marketa11112
7. črc 2019

@aurelie34 ja porodila dcerku,kdyz bylo synovi 2,5 roku. Od 3 mesice jsem ho nezvedala,krom kocarku. Od 20. tydne jsem musela polehavat a nezvedat ho vubec. od 24. tydnu lezet. Jasan,neslo to zcela. A od 28. tydne opet sup do nemocnice. Chtela jsem jen rict,ze nemusis dite tahat,kdyz nechces ci nesmis. Ja byla drive take takova. Nikdy by me nenapadlo,ze me potka predcasny porod. Byla jsem v kondici.
Chapu,ze nekdy to nejde jinak. Tedy, clovek mysli,ze nejde. A pak proste ze dne na den je vse v haji. Opravdu je lepsi byt opatrna a neceho se na chvili vzdat.
MY meli stesti. Syn prezil,i pres diagnozu nasledky minimalni. Dcerku jsem nakonec donosila. Ale ne kazdy takove stesti ma. Nekdo ma stesti velike a tehotenstvi bez problemu. A ani nevi,jaky je to vlastne zazrak.

marketa11112
7. črc 2019

@aurelie34 a jinak, tva veta : kazdy si nemuze dovolit se v tehotenstvi valet a setrit, me trosku urazila. Nemas zdani. Ja mela dve prace,spala 4 hodiny denne, kondici jsem mela paradni a energii na rozdavani. A najednou byl zlom a ja rodila. Fakt to takova sranda nebyla.
Za takove reci ,by ses mela stydet. Nekdy bych lidem fakt i prala,aby takovy zlom zazili,aby vubec vedeli o cem je rec. Nemas zdani,jaky strach te pak provazi. Nevis,zda dite prezije,zda bude zdrave, nemas zdani,jak je to tezke. Asi jsi jedina na svete,kdo se v tehotenstvi nevali. No jo,ty mas ty kone.

jenny91
7. črc 2019

@katarina562 Já bych se řídila hlavně tvými pocity. Já mám 17měsíčního chlapečka, který se teprve učí chodit, takže jsem ho pronosila celé těhotenství. (Jsem v devátém měsíci.) Snažila jsem se to maximálně omezovat, ale občas to samozřejmě nešlo a taky občas potřeboval moji náruč. Potom když jsem potřebovala ušetřit manželův čas, aby mi zase on večer pomohl s malým, xkrát jsem v obchodě sama nakládala basu s pivem do vozíku a pak do auta. V mém případě se nic nestalo a předčasný porod nebo žádné komplikace snad (ťuk, ťuk!!!) nehrozí. Dala jsem si osobní limit nezvedat nad 10 kg, ale jak píšu, občas to bohužel překračuji. Práci bych se ale snažila změnit, zvlášť pokud z toho nemáš dobrý pocit. Kdyby se u mě něco stalo, tak vím, že holt to je třeba z toho, že jsem hodně nosila synka a že bych na tom nic neměnila... Ale kdybych věděla, že to bylo kvůli zaměstnání, které mi z těchto důvodů nevyhovovalo, vyčítala bych si, že jsem to nezměnila.

aurelie34
7. črc 2019

@marketa11112 to že jste porodila předčasně mě mrzí a chápu že to musí být hrozné. Ale nikdo vám nedokáže že to bylo z toho že jste se namáhala. Mohla jste porodit i přesto že by jste celé těhotenství ležela. Kdybych měla nějaké problémy a např. rizikové těhotenství tak jsem samozřejmě v klidu a šetřila bych se, ale zatím je vše v pořádku tak se neomezuji. A to je dítě u nás opravdu vymodlené a prakticky zázrak. Manžel je po rakovině varlete a dle lékaře neplodný. To o válení nebylo myšlené na vás ani na někoho jiného. Jen mě přijde že si dnešní ženy mysli ze těhotenství je nemoc a že dvěma čárkami na testu musí okamžitě přestat vše dělat a jen odpočívat. Samotné těhotenství i porod je velký fyzicky záhul a rozhodně není žádoucí vypadnout z kondice. A že o tom něco vím. Syn měl 4 670 g a obvod hlavy 38 cm. Tlačila jsem ho 4 hodiny. Věřím tomu že jsem nepadla vyčerpáním jen díky tomu že jsem se celé těhotenstvi opravdu hybala a do posledka fungovala jako netěhotná.

marketa11112
7. črc 2019

@aurelie34 Jiste, neni znama prima umera predcasny porod/ tezka prace. Ale proc to pokouset? Dnes uz to vim. Vedet to tenkrat,jednala bych jinak a uz bych si nehrala na hrdinku.
Jinak pulku druheho tehotenstvi jsem doslova provalela. A bylo to pro me silene. Radeji bych hrebelcovala to tve stadecko koni nez tohle. A ted si vem,ze bys ze dne na den zalehnout musela. Bud by jsi riskla zivot ditete nebo za nej bojovala . a to doslova lezenim s nohama hore. Zabavne,ze? Proto rikat nekomu,nemam cas na to se cele dny valet,je scestne. Ja take nemela.
Zakladatelce nikdo nerika,ze se ma na vse vybodnout a i kdyz je ok,tak se dalsich par mesicu valet. Jen omezit, upravit,domluvit se, co dal, zbytecne neriskovat. Nestoji to jednodusse za to. Kun neni nic proti diteti. U nas bylo zase 7 psu,pred detmi bych za ne dala snad zivot. A ted ? Jsou nasi,mame je radi. Zrovna nam postupne vekem odchazeji,ale uz to pro me neni tragedie. S ditetem se svet zmeni,clovek prerovna priority. A pokud se neco nepovede,tak jako u nas,tak vic,nez by chtel.

nazka
7. črc 2019

@katarina562 u prvního těhu jsem moc nic nezvedala.. Teď mám 14kg dceru a tu zvedám denně tak dvacetkrát..

michaeladur
7. črc 2019

Já chodila cvičit 2x týdně do pulky 8.měsíce do posilovny (s trenérkou, nejsem blázen) a zvedala jsem max.25kg ale vždy mě kontrolovala, abych to netahala břichem..ale já neměla žádné problémy, takže nemohu soudit. A to, že to nakonec byl CŘ z důvodu krvácení z placenty, podle mě nemá souvislost s tím, že jsem se nešetřila. I tak jsem pak byla dost zničená, bolest zad a tak, že si vůbec nedovedu představit že bych celé těhotenství nedělala nic. Ale jestli se necítíš a máš strach, tak bych to nelámala přes koleno a promluvila si s nadřízeným 👍

drep
8. črc 2019

Tahle otázka má dva trochu odlišné aspekty. Jednak je to otázka pracovního zatížení těhotné a tam zákon hovoří jasně, už je to tu nasdíleno. Zaměstanavatel tě musí přeřadit na jinou práci anebo ponechat doma za plný plat. Neschopenka není na rizikovou práci, ale na rizikové těhotenství, i když její zneužívání je v čechách snad národní sport.
Druhá věc je co fyzicky zvládneš. Já sdílí názor, že těhotenství není nemoc a ani omluvenka pro válení na gauči a cpaní se zmrzlinou (pochopitelně s výjimkou rizikového těhotenství), takže já jsem sportovala i jako těhotná, měla jsem pohodový těhotenství a i pohodový porod. Tašky jsem nosila normálně (a můj oblíbený bezobalový obchod je pod pěkným kopcem a autem se k němu nedá), i kdyź mě furt někdo okřikoval, ale přesně jsem si říkala, že jestli budu někdy čekat druhé, tak budu to první taky furt zvedat, takže co. Ale mě ani při sportu ani při nošení něčeho nic nebylo, tak měto nijak nestresovalo.

radecka1
8. črc 2019

Já si myslím, že popsaná situace na přeřazení na jinou pozici není (a rozhodně to nevidím na nechání doma za celý plat), ale je to spíš na dohodu se zaměstnavatelem a s druhou kolegyní (případně by jí to měl zaměstnavatel nařídit), že teď bude ty basy s pivem a těžší balíky tahat ona a ty budeš dělat místo ní nějaké lehčí práce. Podle tvého popisu usuzuji, že to je jen menší část tvé práce, tak si to budete muset s kolegyní nějak prohodit.

barapillerova
8. črc 2019

@katarina562 řešila bych to tak že bych si zažádala o rizikové těhotenství

tulikiss
8. črc 2019

@barapillerova a jak se prosim zada o rizikove tehotenstvi?

barapillerova
8. črc 2019

@tulikiss u svého gynekologa

drep
8. črc 2019

@barapillerova a víte že rizikové těhotenství je diagnóza?!

barapillerova
8. črc 2019

@drep no tak myslím si že vzhledem k jejímu stavu se to respektuje. A jestliže ma práci která by ji mohla ublížit tak se to dá

tulikiss
8. črc 2019

@barapillerova aha takze prijdu za onkologem a reknu prosim jednu rakovinu?? nebo prijdete za obvodakem a reknete nechce se mi do prace, tak prosim jednu chripku?? Rizikové těhotenství je obecný název pro všechna těhotenství, kdy je zvýšená pravděpodobnost, že se nenarodí dítě zcela zdravé. Nejčastěji se jedná o hrozící potrat nebo předčasný porod, o těhotenství, kdy je podezření na vrozenou vývojovou vadu plodu. Joooo vy asi myslite, aby pani sla a zneuzila socialni system..

barapillerova
8. črc 2019

@tulikiss lépe řečeno,co třeba neschopenku na vlastní žádost

tulikiss
8. črc 2019

@barapillerova ale ono nic jako neschopenka na vlastni zadost neexistuje, bud clovek nemocny je a pak ma byt na PN a nebo neni a pak ma byt v praci, protoze jinak jde pouze o podvod a je jedno jak vznesene to nazves a za co to schovas, je to jen podvod.

barapillerova
8. črc 2019

@tulikiss 😀😀😀😀😀👍

drep
8. črc 2019

@barapillerova já bych nedala. Můžu s klidným svědomím říct, že všichni pacienti, co mají mnou podepsanou neschopenku opravdu nebyli práce schopní.

barapillerova
8. črc 2019

@drep a co je na tom jako za podvod? Když se někdo necítí na to chodit do práce a může mu to ublížit tak co má teda delat? Aby to nebyl podvod jak tu paní píše?

drep
8. črc 2019

Jako vážně? Takźe vždycky, když se necítím na to jít do práce, mám se hodit marod? Už jsme tu paní odpověděly, ale klidně ti to zopakuju. Pokud je to práce, kterou zákon stanoví jako nevhodnou pro téhotnou, viz výše, musí ji zaměstnavatel přeradit anebo nechat za plný plat doma. Ale to nevhodné určuje zákon, ne źe mně to přijde, že to v těhotenství dělat nechci. Tyhle falešná riziková téhotenství jsou pojišťovací podvod a já bych si docela přála, aby za to někdy někdo byl postižen sociálkou.

barapillerova
8. črc 2019

@drep no tak ja nikomu nic zlého nepřeju to za 1.a za 2.v tom případě když půjdu za doktorkou a řeknu jí že mě bolej záda a napíše mi neschopenku a nebude to pravda tak jak někdo může dokázat to že mě ty záda nebolej? Ale to je jedno já se tu jenom snažila pomoct ale očividně jsem se mýlila

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru