Jsem těhotná, přítel dítě nechce

adalind
21. dub 2017

Dobrý den. Chtěla jsem vás poprosit o nějaké rady. Je mi 17 let a jsem v 9tt. V době porodu mi bude 18. Děti mám moc ráda a jsem šťastná z pocitu, že budu mít miminko. Vím, že jsem mladá, ale jít na potrat je mi proti srsti. :/ Opravdu si myslím, že bych to zvládla. Mám i skvělou maminku která by mi s čímkoli poradila, pomohla. 🙂 Ale přítel (21) je rozhodnutý, že mám jít na potrat. Říká, že kvůli financím a volnosti. Myslím, že je to i skrz to, že se nechce nějak usadit...Tohle by byl tedy nejspíš trošku problém. Pritel má hold jiné priority. Hodně mě to mrzí, protože moc nevím, co dělat. :( Když bych šla na potrat, tak budou sice všichni šťastní, ale já smutná. Myslím, že bych si to nikdy neodpustila. Ale když si miminko nechám, tak k tomu přítele vlastně donutím. Dám mu dít, i když ho nechce. A toho se bojím už skrz to dítě. Nejradši bych byla, kdyby si to přítel nějak rozmyslel, ale už ani nevím, co bych proto měla ještě udělat. :(

knuffel
21. dub 2017

No jasně, kvůli přítelově volnosti a pohodlnosti si zničíš tělo i duši, fakt prima "přítel" 👎.
Zvládneš to, v tomhle případě není vůbec o čem uvažovat 😉.

absintka19
21. dub 2017

@adalind dite jste udelali oba. Neni to pritel kdyz rekne neco takoveho. Posli ho k vode. Mamka a rodina ti pomuze, on bude platit tobe i na mimi, zvladnes to. Mimi za to nemuze, dej mu sanci zit, laskou se ti odmeni. Navic by potrat mohl znamenat riziko a obavam se ze by te i tak opustil.

j.a.n.i
21. dub 2017

@adalind .. nicméně je to tvoje tělo a tvůj život, takže se rozhodni ty sama, protože ty budeš ten, komu to rozhodnutí ať už takové či makové změní život, jeho se to nijak výrazně nedotkne. Akorát tedy mám tak trochu pocit, že si to představuješ jak Hurvínek válku...

ttm
Autor odpověď smazal
Zobraz
adalind
autor
21. dub 2017

@j.a.n.i Jak Hurvínek válku?

j.a.n.i
21. dub 2017

@adalind No, to jak to zvládneš... ono to není jen postarat se o miminko ve smyslu nakrmení a přebalení, ono je to taky o tom uživit sebe, uživit do dítě, být schopna zajistit si bydlení a podobně a to s nedodělanou školou, bez příjmu, bez práce bude na tvých rodičích a na státu.

lory303
21. dub 2017

Nešla bych na potrat ani náhodou. Miminko si nechej uvidis, ze to bude to nejlepší rozhodnutí. Co já bych za to dala. Už rok se intenzivně s přítelem snažíme a nic ☹. Držím palce, at to dobre dopadne 🙂

normalnimatka
21. dub 2017

rozhodni se podle sebe a na okolí se vykašli! pokud cejtíš, že to dítě, chceš, tak si určitě nechej.... jinak bys po celej život strašně litovala... věřim, že všecko zvládneš, i když to třeba nebude vždycky úplně snadný...ale to není nikdy,ani když máš doma toho chlapa. a snad časem najdeš fajn tátu pro prcka, nebo se třeba jeho táta změní.... zas tak mladej taky už úplně není🙂 jakože mu není 15, ale je už ve věku, kdy může normálně pracovat atd... držim pěsti.

terezapetrova
21. dub 2017

@absintka19 to je tak výstižné a nádherné napsané "láskou se Ti odmění" 👍👍 ❤️❤️❤️

cizinkaa
Autor odpověď smazal
Zobraz
odula
21. dub 2017

Zásadní - nenech se od nikoho nutit jít na potrat. Znám osobu co se donutit nechala , i když ji to bylo "proti srsti" , a po 40 letech stále přemýšlí jaký by to bylo kdyby tu ten člověk byl, jakej by byl atp....

absintka19
21. dub 2017

@terezapetrova dekuji, nase miminko je tak vytouzene ze bych ho za nic nevymenila...kez by kazda mela to stesti prirozene otrhotnet a porodit zdrave mimco. My se nemuzeme dockat.
🤰

kulistice
21. dub 2017

Mám kamarádku, co otěhotněla neplánovaně, ale s přítelem byli už dlouho...bohužel v době, kdy otěhotněla zjistila, že přítel má jinou a rozešel se s ní...šla na potrat, protože neměla podporu rodiny...do dnes toho lituje...navíc má problémy a doktor jí řekl, že teď může taky několikrát potratit, než se jí podaří miminko donosit...už má za sebou jeden potrat a vůbec to nenesla dobře...takže bych zvážila i ty zdravotní rizika...ale jinak se těžko radí v takové situaci, určitě tu budou názory proto si dítě nechat a proto jít na potrat..jen ty sama se musíš rozhodnout

cajanka0712
21. dub 2017

Ve Tvém věku jsi se měla hlavně pořádně chránit, aby k početí vůbec nedošlo. Ono udělat si dítě není zas tak velké umění, pokud jsi zdravá a vše je jak má být, ale následná péče o dítě. Ve Tvém věku mě ani nenapadlo, že bych byla mámou...
Vezmi si papír a prostě si to všechno sepiš, PRO i PROTI. Prober to doma s rodiči a určitě dojdete k nějakému rozhodnutí...

lucie_91
21. dub 2017

@adalind Já jsem to měla stejně. Otěhotněla jsem v 17, porodila jsem měsíc po 18.narozeninách. IHNED PO ZJIŠTĚNÍ TĚHOTENSTVÍ JSEM OD TEHDEJŠÍHO PŘÍTELE OKAMŽITĚ ODEŠLA! Detaily početí psát nebudu. Když bylo synovi 6 měsíců, dokončovala jsem školu, kterou jsem v jeho 3 letech úspěšně ukončila maturitou. V 7.měsíci jsem si sice našla partnera, ale byl často v práci, tak mi pomáhala máma. Bylo to pro mé dostudování dobré, ale skrz vztah já-syn to udělalo tolik škody, že to teď řešíme pomocí psychologa.

Každopádně - pokud se na miminko cítíš, jdi do toho (já jsem se na mimčo cítila už od 15 let)! Chlap nechlap. Je hajzl, vyse* se na něj. Takovej k rodině nepatří!

lucie_91
21. dub 2017

.....a to podotýkám, že jsem si syna nechala natvrdo i přesto, že mě matka taktně šoupala na potrat. Neexistovalo. Čekám dítě, tak se k tomu musím postavit čelem. To bylo moje heslo. A trvám si na tom doteď.

annapavelkovaml
21. dub 2017

Ahoj,máš výhodu v tom že máš podporu rodiny ,proto bych na potral tedda v žádném případě nechodila ,přitel to budˇ přijme nebo odejde a ty aspoň zjistíš co je to za sígra...koneckonců o tvorby jste byli oba,takže i oba nesete zodpovědnost...neriskuj zbytečně pokud to není nutné NIKDO ti nemůže nutit potrat a jak tak čtu tvůj přispěvěk na duši by ti to zanechalo velký šrám...přeji správné rozhodnutí.

normalnimatka
21. dub 2017

a samozřejmě, že sis měla dávat pozor, nicméně teď už pozdě bycha honiti, stalo se, a tak je potřeba se k tomu postavit co nejlíp. neviděla bych to tak tragicky jako cajanka0712. mohlo ti bejt taky 14, 15, a to by bylo teda krapet horší🙂 někdo je ještě ve 20 celkem dítě, ale já když jsem poměrně brzo zahajovala sexuální život, tak jsme se samozřejmě chránili, ale ujasnili jsme si, že riziko početí je vždycky a já už někde od 15 věděla, že bych si dítě určitě nechala, byla to moje priorita k tomu ten život nějak směřovat, akorát by se zadařilo trochu brzo no..:D
vždycky se najdou moralisti, který ti budou připomínat tvou finanční situaci a sosání příbuznejch a státního rozpočtu, ale na to se vyser. lidskej život je víc. navíc dneska bych řekla, že už to není tak tragický s vymáháním alimentů a kdyby nechtěl pán otec platit, může jít i sedět, beze srandy... asi se to dá i nějak očůrat, jako všecko, no ale každopádně, pokud fakt nejste jako rodina na hranici chudoby a nebydlíte někde ve 2+1, tak si myslim, že nedat šanci dítěti je prostě špatný. celkově si tady žijeme v tom našem banánostátě dost dobře a tomu dítěti je celkem jedno, jestli bydlí tam nebo tam, (pokud to nejsou nějaký bungalovy z krabic:D), jestli má výbavu z bazaru a půjčenou, nebo fungláčovou, v počátečních letech života si myslim, že ani tak nevadí, že tam není táta, zvlášt pokud je tam aspon nějakej funkční a zajímající se strejda/děda.. no a až bude doba, kdy to dítě bude finančně náročnější, tak už bude úplně jiná situace...takže asi tak🙂

normalnimatka
21. dub 2017

jinak podle mě je z mnoha důvodů i lepší varianta mít dítě v 18, než v nějakejch...38.. i když mě tu ženy sežerou 🙂))

lucie_91
21. dub 2017

Mě měla matka ve 42 jako jedináčka, jasně, ze zdr. důvodů, nemohla za to, ale rozhodně mi to nic moc dobrého nepřineslo. Vše myslela dobře, ale hodně věcí mi bylo do dnešního života absolutně nanic a musím podstupovat "restart systému"... protože s tím mým naprogramováním by v živočišné říši vše okamžitě zahynulo.

lucie_91
21. dub 2017

@normalnimatka Jojo, přece jen v 18 je tělo "čistší a čerstvější"... ale každý věk je dobrej... přece jen dá život, ať už v 18 nebo 40. Za to to stojí pořád.

lucie_91
21. dub 2017

@cajanka0712 Vidíš, a mě už třeba v 15 jo 🙂

vanea
21. dub 2017

@adalind Ahoj, tvůj "přítel" je bohužel neuvěřitelně sobecký...pro něj to neznamená to, co pro tebe. Nechce nic platit, nechce se na nikoho ohlížet, tvoje zdraví je mu zřejmě u zadku, protože jinak by tě neposílal na potrat, kdyby věděl, co to pro tělo znamená....Být chlap, tak na to ženu v životě nepošlu. Z hlediska jeho věku se to dá chápat, ale když se nad tím člověk zamyslí, tak to asi úplně nebude myslitel roku a vzorný starající se muž...Takže na jeho názor, ačkoliv je to i jeho podíl, bych nedala. Jedná se především o tvé zdraví, kdybys šla na potrat, tak je šance, že už prostě nikdy miminko nedonosíš, nebo budeš mít problémy otěhotnět...Není ti 14 ani 15, abys nad tím musela takto uvažovat...Lepší, než si zničit život tím, že ve 30ti zjistíš, že už to fakt nepůjde a budeš prostě bez dětí, je mít to miminko brzy a být mladá maminka plná elánu a energie, 18 už není zas tak málo, to už se dá=) Pokud máš nápomocnou rodinu, tak to zvládneš. Nebude to nic snadného, to si ani myslet nemůžeš...budeš chodit do školy a starat se o prcka..ale zvládneš to =)

odula
21. dub 2017

@normalnimatka kurna lepší. Nejnáročnější roky děcka bude mamka v plný síle. A pak jsou decku 3-4, mladý babi s dědou rádi pohlídaj, a ve 21 se škola zvládne levou zadní, občas se určitě půjde dát zapařit, a jsem si jistá, že ani to cestování nebude problém. 😉

j.a.n.i
21. dub 2017

@normalnimatka No, já bych řekla, že obojí je podobně hloupé... ano, v době, kdy měl člověk v 18 hotovou školu a práci, tak proč ne, ale v dnešní době, kdy je holka v 18 tak v lepším případě ve 3. ročníku na střední je to prostě pitomost. Nehledě na to, že i tělo je fyziologicky nejlépe připraveno o něco později.

odula
21. dub 2017

@j.a.n.i biologicky je nejlepší doba mezi 18-23 rokem.

normalnimatka
21. dub 2017

@j.a.n.i právě ž fyziologicky mnohem lepší, než někde po 35 ;)
nevim já to vidim tak, že v těch 18 je to krátkodobý nepohodlí a náročnost, zatímco když jsi stará matka, jsi stará matka pořád, čím dál starší, s čímž se pojej různý jiný zásadní nevýhody...

odula
21. dub 2017

@j.a.n.i ještě hloupejsi mi ovšem připadá jit kvůli sociální nepripravenosti na potrat. Tím spíš, že ma holka zázemí.

annapavelkovaml
21. dub 2017

souhlasím já měla dceru v 19 a syna ve 22 a jsem naprosto spokojená ,ale u nás to bylo plánované to je trochu jiný případ...chtěla jsem děti nejpozději do 25 a mám splněno později bych si na to přišla prostě stará

uzsezasenudim
21. dub 2017

Ahoj, reknu Ti, jak to vidim, tak nejak bez mazani medu kolem jakychkoli ust. Na dite jsou treba dva. Pokud ovsem jeden nechce, nema ten druhy pravo ho nutit rodicem byt. Pokud to chcea risknout, dite si nech, jeho jako otce popri. Tahat z nej pak alimenty, kdyz Ti dopredu rekne, ze otcem byt nechce, se mi zda svinske. Na dite jsou treba dva. Udelat ho, je snadne. Byt rodicem, uz tak snadne neni. Tvuj lluk je pouze rozploditel druhu. A ja chapu, ze v 21 kluk nechce dite. Neni zenska. Nema ty smysly na takove úrovni, jako my zeny, at uz je nam 19 nebo 35. Za me by to bylo na rozchod. "Nechceš? Tak to jsem si myslela, ze jsi vetsi chlap, jdem od sebe. Otcem nejsi a nebudes. Sbohem" zni to unahlene? Heled a pokud si dite chces nechat, tak co...budes s klukem, co ve sve "volnosti" nepomuze, k decku nebudr vstavat, proste jako bys mela deti dve. No to za sebe mohu rict, ze bych byla raději sama. Nevim, k početí asi doslo omylem, ze? Je to zivota ja chapu, ze je ti to proti srsti. Ale proste toho kluka otcem byt nemas pravp nutit. Ano je diskutabilni, ze je strasne nezodpovedne se k tobe a diteti postavit zady. Nebo te nutit do potratu. Vy se mozna za rok dva dozejdete a ty budes v 25 zkouset otehotnet, a treba to nepujde, treba pujde. Kdo vi. Ten pocit z podstoupene interupcr Tobe nikdo nikdy neodmazne. Ale zas.... Budes mit dostatek podpory na dokonceni skoly? Pujdes rovnou na rodicak na 4 roky, coz nebude mnoho penez. Zas abys za kazdou cenu neuvrhla sebe a dite do svrabu. Protoze dulezite je i to, abys ty jako matka byla vyrovnana, klidna... Ja nerikam tak ci onak. Rikam, ze je to kurva tezka situace a zpusobili jste si ji oba dva. A bylo by dpbre najit kompromis...drzim palce. Imho znam takhle mlady par a tatinek se dost po porodu pochlapil a hrde vozi svou ptincrznu ukazovat kamosum 🙂 třeba se rozhoupe 😉

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru