Ahoj holky, řeším velkou záhadu. Stalo se vám některé, že byste čekala jednovaječná bi-bi dvojčátka (2 placenty) po implantaci jednoho 5-ti denního embrya? Podle všech informací na netu by to nemělo být možné. Tak se bojím, jestli na klinice neudělali nějakou chybu.
Pište prosím své zkušenosti.
právě že ne...😀 proto vůbec nevím, co si o tom myslet. Díky...🙂
Ale samozřejmě. Prostě se embryo rozdělilo časně po transferu.
@kate1_1 Samozřejmě, že je to možné. My máme po ET mobi jednovajecna dvojčátka a dali jsme jedno embryo. Bibi jednovajecna jsou celkem vzacna, protože u jednovajecnych není tak časté, že by měli 2 placenty, ale možné to samozřejmě je. Proste se to jedno vajicko po transferu rozdělilo, asi do 3 nebo 5 dni od transferu, to se může stát!!! 🙂 A bud rada, ze mimi maji 2 placenty, nehrozí transfuzni syndrom dvojcat (tzn. ze by si brali jidlo právě kvuli tomu, že většina jednovajecnych maji jednu placentu a o vse se musi dělit) a celkově to těhotenství nebude tak rizikove, i když jednovajecne jsou vzdy rizikovejsi nez dvoj, ale nadhera a gratuluju!! 🙂
@kate1_1 https://www.dvojcata.cz/obecne-o-dvojcatech/
Tady je to krásne napsané. Tvoje vajicko se podle mě už muselo rozdelovat už v laborce, jestli jde o 5denni embryo. Ted je otázka, jestli je to pro pracovniky laboratoře viditelné ;)
@loylii v centru mi lhali a tvrdili, že jsou mono-bi, abych dala pokoj. I když odborníkovi muselo být jasné, že jsou bi-bi. Ve čtvrtek jsem byla na prvotrimestrálním screeningu, kde mi potvrdili, že jsou bi-bi, že mají placenty a dokonce dost daleko od sebe. Jedna je na přední a druhá na zadní straně. Bojím se chyby - lidského faktoru, že mi vložili cizí embrya.
Četla jsem rigorózní práci na téma, jak IVF centra zvyšují pravděpodobnost početí jednovaječných dvojčata. Zvyšují to asi 3x. A bylo tam napsáno, že mohou nastat problémy nebo chyby při umělém hatchingu. Lékařka psala o tom, že když je hatching provedený příliš tenký, může mít embryo problém se z obalu dostat a nastávají různé chyby - od zániku embrya, po jeho rozdělení na 2. Ale pořád to nevysvětluje dělení ve stadiu blastocysty - to by chorion měl být dávno hotový a nemělo by jít vytvořit dva.
A jasně že jsem ráda.. po prvotním šoku...😉
@ema90 když se embryo rozdělí na 2 - 1. až 3. den od oplodnění, mají obě svůj chorion a amnion. Mají tedy každé svou placentu a těhotenství vypadá jako dvojvaječné.
Záhada je v tom, jak se mohlo stát, že se takto rozdělilo embryo, které mi vkládali v jednom kuse jako 5-ti denní.
@kate1_1 no je to zvláštní teda cely😃.. já měla taky dvě embrya. Jedno na přední straně a druhy na zadní. Daleko od sebe. Jedno nahoře a druhy až dole u čípku. Tak bylo hned jasne na prvním UTZ, ze jsou bibi. Ani na jednu fotku se nevesli, jak byli od sebe daleko.
Cizi embrya si nemyslím, ze vložili. To si nemůžou dovolit. Ale jestli jsou fakt dvojvaječný, tak musí byt ze dvou vajíček. Zeptám se, kolik si měla celkem embryí, který došly do blastocysty? Ze by třeba řekli, mate jen dvě, jedno vám zavedem a druhy dáme na mrazak.. třeba se dopočítáš😊..
@kate1_1 Zahada, jak se rozdělilo embryi, kdyz ho vkladali v kuse??? Je to furt bunka, něco tak malinkateho, že si toho nikdo třeba ani nevšimne, že se to rozděluje,ale uz se to rozdělovalo. Ja jsem šla do druhého ivf a upozornila jsem na to embryolozku, že se nam to před 3 roky rozdělilo a řekla mi, že některá embrya se rozdělují a ví o tom, je to zřejme, ale u nekterych to vidět není. A sama doktorka mi řekla, že loni se to stalo jejim 2 pacientkam, že po zavedení 1 embrya byly jednovajecna dvojčátka. To tak prostě je a neřeš to. Děti budou mít 2 placenty, což je luxus, ale budou vzhledově stejné 🙂 I kdyz povahove každý jiný/každá jiná 🙂
@kate1_1 ahoj prosím tě jak ste dopadli? Dnes jsem se ocitla ve stejné situaci,po ket 5denni embryo vloženo a dnes zjištění že jsou tam 2 ,doma 2 leta dcera takze docela šok
Holky je tu prosím někdo??
@karolinas2511 jednovajecna dvojčata prostě po ivf vznikaji, prostě se jedno embryjko rozdeli. Chápu, že je to sok, ale to přejde 🙂
@squezy jak je možná že má každé svůj domeček když jsou jednovajecna z 1 embrya? Omlouvám se vůbec nevím,nikdy by mě nenapadlo tohle ani řešit a předem moc děkuji za nějaké rady
@karolinas2511 jsou 4 druhy jednovajecnych dvojcat, nastuduj si to. Svuj domecek mohou mít bibi a mobi, mobi dvojcata jsou nejčastější. Domluv si pravidelne, 1x14 dni, kontroly ideálně v nemocnici, kde maji velký ultrazvuk. Jestli jsou to mobi, maji jednu placentu a musí být hlidani, aby si z placenty bral každý rovným dílem svoji potravu. Raduj se z dvou dětí 🙂 Gratuluju!
@squezy :( bohužel pokud se potvrdí opravdu že jsou 2 musím těhu ukončit
@karolinas2511 proč?? O_O
@squezy necítím se na to fyzicky ani psychicky,vše kolem toho..zdravotní rizika😓 je to pro mě strašně těžké rozhodování ale ani Manžel s těmi 2 nepocital
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@kate1_1 no to je fakt zvláštní... a neměli jste doma ještě sex? Ze by jedno bylo po IVF a druhy po staru?😀 jinak dvojcata mám, gratuluji