Ahoj všichni,
omlouvám se za hloupý dotaz, ale bohužel jsem docela zmatená z informací ohledně I. screeningu. Možná raději pro přehled uvedu celou situaci a trochu si "ulevím od emocí".
Kdo nebude mít sílu číst celé, prosím přeskočte dolů. 🤦🏻♀️
Má gynekoložka bohužel není tak vstřícná, jak bych si přála a mé dotazy se většinou setkají s velmi chladným přístupem. Toto je mé první těhotenství a já mám od začátku takový pocit, že chodím na všechna vyšetření pozdě. Jinou gynekoložku se mi zatím sehnat nepodařilo.
Abych to přestala okecávat. Na první návštěvu na gynekologii po zjištění těhotenství jsem šla v 8.tt, kde se v podstatě jednalo o pouhé stěry z čípku a vyšetření pohmatem. Na druhé návštěvě u gynekoložky v 10.tt opět vyšetření pohmatem (má doktorka nemá ultrazvuk) a konečně obdržení žádanky na UTZ kvůli potvrzení těhotenství s informací, že musím na tento UTZ bezpodmínečně do konce 10. týdne. Tady už jsem začala bych nervózní, protože jsem v podstatě tedy až na konci 10. týdne zjistila, že miminku (díky bohu) tluče srdíčko a je opravdu v děloze. 😀 Byla jsem v Centru lékařské genetiky v ČB, všechno naprosto v pořádku. Paní doktorka, která UTZ prováděla mi následně řekla, že další postup má určit moje gynekoložka.
Dnes jsem tedy nesla své "paní doktorce" výsledky potvrzovacího UTZ a setkala jsem se s ledovou sprchou a vynadáním z důvodu "že jsem šla na UTZ prý moc brzo", na což jsem se rázně ohradila, protože to je v naprostém rozporu s tím, co mi sama doktorka před týdnem řekla. Na závěr si neodpustila velmi kousavou poznámku o tom, že tedy mám přijít později tento týden a založíme těhotenskou průkazku - "přestože je na to strašlivě a zbytečně brzo, tss".
DOTAZ ZAČÍNÁ ZDE
Nyní jsem v 10+3 a chci se objednat do Centra lékařské genetiky ČB na prvotrimestrální screening. Ještě mi nikdo během těhotenství neodebíral krev/nekontroloval moč, prostě nic.
Jak tedy přesně funguje objednání na toto vyšetření? Do centra samozřejmě budu hned zítra volat, ale teď mě prostě popadla večerní nervozita, zda se pro mne vůbec najde volné místo. Jde mi i o odběry krve. Kde na ně dostanu žádanku? Od gynekologa? Nebo odběr provedou v centru a pozvou si mě na odběr přímo tam? A myslíte, že mám vůbec šanci, že pro mne najdou termín, když jsem již v 11. týdnu? 🤦🏻♀️🤷🏻♀️
Omlouvám se za sloh, ale bohužel nemám s kým jiným toto sdílet a informaci o těhotenství nechceme vířit moc brzo, protože to zatím ví jenom 4 nejbližší.
Děkuji všem, kteří to dočetli až sem a budu ráda za jakékoliv rady.
Doktorka je tedy pěkně na prd, ale buď v klidu. Všechno se stihne. První kontrola utz v 10tt je v pohodě, taky jsem na ní byla v té době. Moč se pokud vím takhle brzy nekontroluje, smysl to má až v pozdější fázi těhotenství (po mně ji začala chtít doktorka až po 1. screeningu). Zavolej si, kam chceš jít na screening a oni ti poradí. Pravděpodobně tě nejprve pozvou na krev (11.-12. tt) a následně pak na UTZ (cca 14tt).
Osobně bych hledala jiného gynekologa, přijde mi jako sci-fi, aby gynekolog v roce 2023 neměl ultrazvuk. Jak by třeba zjistila, že máš myom, septum dělohy, hematom… cokoli jiného? 👀👀👀
Hodně zdraví tobě i miminku 🙂.
Myslím, že termín najdou. Nám kvůli jedné hodnotě v krvi, co vychazela špatně, našli termín během 4 dní.
Žádanka na tento screening kolem 13. týdne není nutná, platíte si to, následně vám to může proplatit pojišťovna.
Žádanku s kódem 63411 byste měla dostat na UTZ ve 2. trimestru (kolem 20.-24. týdne), tento UTZ je hrazen pojišťovnou a buď ho provádí gynekolog sám, což u vašeho nejde, nebo posílá na jiné pracoviště.
To je v této době ještě možné?😲😱 nohy na ramena a pryč...
Moc Vám všem děkuji za odpovědi a uklidnění. 🌷 ❤️ Ona má paní gynekoložka takové "výkyvy". Někdy by člověku klidně hodinu něco povídala a jindy zas člověku "vyčiní" hned mezi dveřmi. Člověk toho zvládne hodně, ale teď, když nejednám pouze za sebe a jde mi o zdraví miminka prostě nic podcenit nechci. Rozhodně hledám možnosti, kam přejít jinam.
Hned zítra budu volat a na všechno se zeptám přímo na genetice. Ještě jednou vám všem děkuji 🍀 popravdě jsem tohle potřebovala slyšet. Ať se vám daří! 🌷
Opravdu chodíme ke stejné. Když tam ještě byla ta starší sestřička tak to bylo ještě horší. Teď je tam skvělá. Když je nějaké riziko tak posílá na UZ do Metropole. Jezdím k ní kvůli dostupnosti. Před těhotenstvím se mi snažila hodně pomoct a když jsem otěhotněla, tak mě celé těhotenství akorát stresovala kvůli váze a tak(nebylo to třeba) . Po založení průkazky se při každé návštěvě nosí moč. Za celé těho. jsem byla 2x na UZ a to na genetice. Až ke konci kvůli tlaku jsem jezdila do nemocnice. Držím palce a myslím, že je to bledě modré všude. Kdybych přecházela, tak do Vodňan, tam je samá chvála 😉. Přeji zdravé a spokojené mimi💗.
Já bych doktorku,pokud je možné, okamžitě měnila. Kvůli miminku rozhodně. Nevím, z jakého jsi města, jak je to u vás s lékaři. Také jsem z jižních Čech.
Každopádně první krev a srdíčko mi kontrolovali mnohem mnohem dříve, mněla jsem jí odebíranou několikrát, moč taktéž kontrolovanou pravidelně. Průkazku jsem dostala v 13+5 tt, kdy jsem byla i u mé lékařky na prvním screeningu - tuším, že to bylo i hraniční datum na vyšetření. U nás se ale vše oddalovat z jistých zdravotních důvodů, nebylo to "jen tak"
Krev k 1. screeningu mi brali 20.12. a 5.1. jsem šla na ultrazvuk, že už měli výsledky krve u sebe, kvůli porovnání a určení hodnot.
Do Budějek k doktoru Čutkovi jsme jeli na genetiku kolem 17 tt. Jsou tam strašně milí, vstřícní. Paní na recepci, která vyřizuje veškeré objednání pacientů taktéž. Až budeš volat, určitě jí řekni veškerý tento problém, především tu krev. Volné datum měli poměrně rychle. Nyní jsem se tam objednávala na 3D a kdybych chtěla, tak můžeme také takřka ze dne na den.
Ahojky ,já měla u prvního těhotenství také špatného lékaře ,když jsem se ptala na základní věci stručně mi řekl,že ať se nestarám ,že těhotenství není přeci nemoc, a taktéž neměl ultrazvuk což je špatně ,po čtvrté kontrola začínala jsem druhý trimestr, když jsme domů chodila s pláčem mě manžel přesvědčil ať jdu k jinému a opravdu to byl o 100 procent jiný přístup !!! Hnedka na migrénu Magnosolov žádné řeči ,že tehotenstvi není nemoc naopak pan doktor preferuje i zdravou šťastnou maminku .Najednou jsem se na kontroly těšila a domu se vracela s úsměvem za mě na nic nečekej a změn co nejdřív doktora ,už nejde jen o tebe ,ale i o miminko přeci 😉👍😉
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
No to je teda desna doktorka 🤦🏻♀️ Soucitim s tebou, tenhle zpusob komunikace a obecne lekarske pece by me teda taky stval. Jak ze gynekolog nema ultrazvuk proboha?? V roce 2023. To muzes rovnou chodit ke kartarce 🙄 Pohmatem se pozna tak mozna slepak, ale tehotenstvi v prvnim trimestru tezko 🙈😅 ja bych byla uz v tom 8tt v nervu, ze nez me milostive posle na utz tak mi praskne mimodelozni nebo kdovico 🙄
Jinak abych te uklidnila, na 1.screening se chodi mezi 11.-13.tydnem (ale tim se mysli ukoncene tydny, cili 11+x, 13+x), takze mas jeste cas. Kdyz tam zitra zavolas, tak ti urcite daji termin na spravny tyden. Screening se sklada z odberu a utz, a ta krev se bere drive, vetsinou okolo toho 11tt, aby uz byly vysledky z laborky kdyz se dela utz. Me ji teda brali u moji gyn, ale urcite by to slo kdekoli kde delaji odbery, akorat bys teda asi na to potrebovala zadanku. Na ten screening (utz) ji podle me ani nepotrebujes, protoze to si stejne platis sama, takze kdyz se objednas a domluvis primo s Centrem, je to v pohode. Na ty odbery se jich urcite zeptej, az tam budes volat, treba to taky delaji nebo ti reknou jaky maji u nich postup…
Tak hodne stesti a preju at tu tvoji nespolupracujici doktorku brzy vymenis 😅 hlavne klid a zdrave mimi 🍀