Je moje práce nebezpečná pro těhotenství? Hluk, prach

rolfinecka
25. bře 2015

Ahojte holky, chci se zeptat... Jsem v 7tt a chodím na noční do výroby... Kde je hrozný hluk a prach. Může to v tuto chvíli ublížit plodu? ☹

ninive211
25. bře 2015

Zaprvé, těhotná ze zákona nesmí dělat noční směny, takže primárně bys měla co nejdřív své těhotenství oznámit zaměstnavateli a ten by tě měl přeřadit pouze na denní směny a na práci, která v těhotenství nevadí. Ten velký hluk by možná vadit mohl...jestli přímo ublížit, tak to asi ne takhle ze začátku, ale určitě to miminku ani tobě nepřidá na pohodě. A když jsi ve výrobě, tak předpokládám, že asi i velkou část směny stojíš? To taky není pro těhotnou dobré...zkus zkonzultovat se svým gynekologem, jak se konkrétně na tvoji práci dívá on, zda je podle něj bezpečná...podle mě je to tak trochu extrémní prostředí, pro těhotnou nepříliš vhodné až nevhodné.

rolfinecka
autor
25. bře 2015

@ninive211 To je právě to... Příští týden mi končí zkušební doba, takže zatím to tutlám. A ikdyby, tak na ranní směnu mě nepřeřadí. Teď zvažuju jen to, jestli se na to vyprdnout a nechat se vyhodit ve zkušebce a být bez peněz nebo to ten týden překousnout a pak jít na neschopenku. Ale strach teda mám. :(

ninive211
25. bře 2015

@rolfinecka Aha, tak pokud ti příští týden končí zkušebka, tak bych zkusila ten týden nějak přečkat a pak s tím hned vyrukovat (jasně, zaměstnavatel asi nebude nadšenej, ale nemůže se ti divit, že jo, chceš mít taky nějakou jistotu...)

kamino
25. bře 2015

@rolfinecka je to sice vuci zamestnavateli nefer,ale ja osobne bych ten tyden rozhodne vydrzela... Mam odpracovano i neco pred tim,abys mela pak narok na materskou? Po 3 mesicich prace na ni jeste tusim narok nemas... Kazdopadne po ukonceni zkusebky bych jeste par dni pockala a pak az prisla s tim,ze jsi tehotna,zda se najde nejaka vhodnejsi prace. Je to asi paradox,ale ja jako sova rozhodne snasela lepe nocni smeny,nez denni 😉😉

rolfinecka
autor
25. bře 2015

@ninive211 Ano... Tak když je to takovou krátkou dobu, tak to snad neublíží... Ne? Jen se teda nutím, protože mi bývá dost špatně v práci. Tak to ten týden ještě snad zmáknu.A pak už budu normálně i přes noc spat a doma v klidu... Mám z toho jen nervy ...

rolfinecka
autor
25. bře 2015

@kamino Ano, mám odpracovaný celý minulý rok, bez 2měsíců...

ronyx
25. bře 2015

@rolfinecka Řešila jsem naprosto tu samou situaci.Práce ve výrobě,noční směny,skelná vata ve vzduchu a navíc vyvážení pecí ve kterých jsou vysoké teploty.U nás nic jako bezpečné pracoviště není,takže mě převést neměli kam a donutili mě jít na neschpenku.Rozhodně takové pracoviště není vhodné pro těhotnou.

kamino
25. bře 2015

@rolfinecka zmakni.. Narok na materskou tedy mit budes,tak to bude lepsi... Tyden by nemel nic udelat a pak se zkus se zamestnavatelem domluvit...

ninive211
25. bře 2015

@rolflinecka Určitě stojí za to to vydržet a zůstat zaměstnancem, jinak bys opravdu neměla nárok na PPM. Na tu máš nárok, pokud se při nástupu na PPM vlezeš do ochranné lhůty, což je 180 dní po skončení prac.poměru NEBO je tato ochranná lhůta rovna délce posledního zaměstnání, pokud je toto kratší než 180 dní (u tebe by tedy ochranná lhůta činila jen 3 měsíce a nevešla by ses do ní)

rolfinecka
autor
25. bře 2015

Holky, já se se zaměstnavatelem ani domlouvat nebudu. Nemá mě kam přeřadit a navíc jsme si moc do oka nepadli... Pak už mu jen donesu neschopenku. Smlouvu mám od 1.1.2015 s 3 měsíční zkušeb.dobou. Za tu dobu jsme měla celkem 4 dny dovolenou. Takže zkušebka končí 5.4.2015? Je tak?

rolfinecka
autor
25. bře 2015

A moc děkuju holky, jste zlaté... 🙂

xpila
25. bře 2015

@rolfinecka Přesně tak, o tu dovolenou se ti zkušebka prodlužuje.
Jinak to, že tě nemá kam přeřadit, je jeho problém. Na neschopenku nechoď, jen se připravíš o peníze. Ať ti dá doktor potvrzení, že tahle práce je nevhodná a ohrožuje dítě a písemně zaměstnavatele požádej o přeřazení na jinou - vhodnou - pozici. Pokud tě nemá kam přeřadit, tak budeš na překážkách na straně zaměstnavatel, tzn. sice doma, ale za plné peníze. Nenech se dotlačit na neschopenku, tak to neřeší.

blondynka400
25. bře 2015

@rolfinecka já být tebou bych se zkusila domluvit. Když tě nemá kam přeřadit,máš právo na překážky na straně zaměstnavatele a být doma za plný plat. Proč se dobrovolně připravit o peníze a ještě se omezovat vycházkama 😉

rolfinecka
autor
25. bře 2015

Já vím... Ale nechci toho ehm poslouchat... To by bylo, radši půjdu v klidu a bez problémů...

blondynka400
25. bře 2015

@rolfinecka co poslouchat, máš na to právo 😉 Když se budou cukat, dej stížnost na inspektorát práce, pomůžou ti. Díky tomu, že se ženy vzdávají to pak vypadá jak to vypadá.

ronyx
26. bře 2015

Holky ona má sice právo,být doma za celý plat,když ji nemají kam přeřadit,ale není to tak jednoduché jak vy si myslíte,já se s tím setkala a vím své.Holka která už tak bude v očích zaměstnavatele né moc růžová,že ho tak nějak podfoukla a po zkušebce hned utíká na nemocenskou si má ještě přidělávat problémy?? Dělat dusno a zle zaměstnavateli?Když jí slušně řekne,že ji nemá kam přeřadit?Par don,sice má na to ze zákona právo,ale ničemu tím nepomůže,akorát udělá zaměstnavateli problém,ten si ji hodně dobře zapamatuje a pak bude jako první na seznamu při propouštění.Takhle to v dnešní době funguje,když zaměstnavatel chce,najde si způsob jak zaměstnance vyšachovat.Já řešila to samé v práce a nestálo mi za to,někde těhotná běhat a udávat zaměstnavatele,za to,že mi nechce zaplatit plný plat,když mě nemá kam dát.Raději v klidu odejít na nemocenskou a mít se kam v pohodě bez stresu co mě čeká vrátit.

ninive211
26. bře 2015

To je bohužel pravda, co píše ronyx, právo je jedna věc, ale jeho reálné vymáhání je věc jiná...dokážu si dost dobře představit, že v případě, kdy by byl zaměstnavatel zahnán "do kouta", že musí proplácet plnou výši mzdy zaměstnankyni, která sedí doma, tak v okamžiku, kdy by se jednalo o její návrat do práce, tak ji na 100% čeká výpověď (což v tomto případě oznámení těhotenství těsně po zkušebce by bylo stejně asi i tak a zároveň tedy tazatelka píše, že si stejně moc nesedli a pravděpodobně by časem tak jako tak odešla)

sarka49
26. bře 2015

Já to mám stejně. V práci, hluk, prach, smrad ze zpracovávání plastů, vibrace, noční a denní 12tky. Jsem v 6. týdnu a za 2 týdny jen co mi doktorka vypíše těhotenskou průkazku, tak to šéfovi oznámím Kam mě přeřadit taky nemá tak uvidím co z něj vyleze. Ale vzhledem k prostředí kde pracuju budu radši na 60% doma na nemocenské. Jestli rolfinecka dělá na směny tak se třeba za 2 ,3 roky ani nebude chtít vracet kvůli prckovi. Já teda vím, že do původního zaměstnání ta tyhle směny s malým dítětem by to byl asi problém. Je rozdíl sedět někde v kanclu nebo za přepážkou a vědět, že o půl 5 padla. Takhle se řeší kdo dítě vyzvedne, když je odpolední směna, kdo hlídá když je noční směna, atd. Partner taky nemůže zvládat všechno, kolikrát přinese domů i víc peněz. Holky promiňte že jsem se tak rozvášnila, ale tohle je realita...

xpila
26. bře 2015

@ronyx Ona se tam ale stejně vrátit nechce, tak je to jedno.

ronyx
26. bře 2015

@xpila Já se nikde nedočetla,že se nechce vracet.A navíc,je určitě lepší mít zadní vrátka,pokud si třeba nakonec nesežene práci,tak se bude moct vrátit tam,alespoň na čas,než si nějakou najde,než jít po rodičáku na pracák.S malým dítětem se dá se zaměstnavatelem domluvit na směnách.Nemůže ji nařídit noční,či přesčasy,ze zákona,pokud má malé dítě a nemá se kdo postarat.Jo pokud dopředu na 100% ví,že už tam nechce a že se po rodičáku na 100% nevrátí a hlavně má nervy na to pobíhat mezi zaměstnavatelem a úřady a řešit,že zaměstnavatel pochybil atd. pak ano,na to má právo.

tulikiss
26. bře 2015

jako kdyz se na vec divam z pohledu zamestnavatele, tak je jedno jestli si vymuze zustat doma za plnou mzdu, nebo hned po zkusebce pujde na nemocenskou.. stejne pro nej bude "mrcha" co hned po zkusebce otehotnela a u takovy zamestnavatel udela vse proto, aby se ji zbavil. a asi bych si pak davala velky pozor na vychazky a jejich dodrzovani, protoze bych ocekavala caste udani ze strany zamestnavatele.

lucisa
26. bře 2015

@ronyx tak to už je prašť jak uhoď, buď jí dá výpověď proto, že ho kvůli těhu potáhla o prachy a posílala na něj IP anebo jí dá výpověď po nástupu zpět, když pro ni nebude mít práci, na kterou má vzhledem k péči o dítě mladší 15 let (8 let či kolik to přesně je) nárok. Řekne si, co s takovým pracantem, nemůže noční, přesčasy, bude furt na OČR, ostatní kolegové budou muset její směny rozmělnit mezi sebe, takže taky budou nadšení a stejně bude mít peklo.......
Ta realita je fakt bohužel děsná 😝

evaamy
26. bře 2015

Holky vykašlete se na zaměstnavatele, mě to taky bylo blby měsíc po zkusebce říct, že jsem těhotná, ale my na těhotenství máme nárok, nemusíme se za něj nikomu omlouvat a kazdej to musí pochopit, že se zbytečně nenechas vyhodit, že taky chceš mít nejakou jistotu! Oni by udělali to samé a jak všichni víme, zaměstnavatele se svými zaměstnanci taky pekne vy...avaji a blbe jim to není ani trochu. Jinak k tvé otázce, ano, tvoje prace je pro těhotnou naprosto nevhodná, tehotna NESMI dělat ze zákona noční směny, a jako těhotná mas nárok na nějaké úlevy( to mi říkala sama moje gynekolozka, prý kdyby mi v práci nevyhoveli- možnost si sednout a zkracene směny, tak mi prý okamžitě pise neschopenku) akorát si nejsem jistá, jestli musíš mít těhotenskou prukazku😖

ronyx
26. bře 2015

@evaamy Těhu průkazku mít nemusí,já šla na nemocenskou skoro na začátku těhu,taky jsem ji ještě neměla

ronyx
26. bře 2015

@lucisa Jasně,chápu,to už ale záleží na zaměstnavateli,jak se k tomu postaví.A selský rozum mí říká,že raději by si ji tam nechal,kdyby nedělala problémy,šla na nemocenskou a za 3 roky zaměstnavatel vychladne,či už ani nebude vědět o koho jde,v případě velké firmy a hodně zaměstnanců.V případě udání na úřad k vůli toho,že ji nechce platit,když ji nemaj kam dát,si ji myslím hodně dobře zapamatuje a jen tak nezapomene 🙂

tulikiss
26. bře 2015

@evaamy samozrejme ze zenska ma na tehotenstvi narok, ale pokud nekdo otehotni ve zkusebce a hned po ni jde na neschopenku tak pak se, ale nemuze divit ze zamestnavatel ma "narok" nechtit takoveho zamestnance.. tady se to porad bere ze strany zamestnance a na zamestnavatele se jenom nadava a kyda spina, ale ono to taky neni zadny med v dnesni dobe zamestnant zenskou ktera ti hned po zkusebce az ji zaucis rekne cau pipi ja jdu na neschopenku, protoze sem tehotna, tady treba je nevhodne prostredi, ale bohuzel to tak delaji i zensky co treba delaji v kanclu a proste jeste jim nezaschne test a uz leti nechat se vypsat. je se pak nedivim ze zamestnavatel nechce moc zenskou kolem 30 brat, protoze mu hrozi ze bude mit deti a pak ji bude muset drzet misto a pak bude casto doma s nemocnyma detma.

lucisa
26. bře 2015

@tulikiss to je tak všude, moc mladá nemá praxi, u starší s praxí zase hrozí těhu a potom paragrafy s dětmi, nad 40 už je zase neperspektivní, o starších ani nemluvím....
Svou pravdu mají zaměstnavatelé i zaměstnanci, celé tady je blbý systém. Stát by měl víc tlačit firmy (motivovat úlevami na daních, různých odpočtů apod.) na vytváření sdílených míst, zkrácených úvazků, home office ve většině pracovní doby a podobných úlev. Ženská sice bude mít trochu menší plat (někdy), ale zase bude velmi loajální vůči zaměstnavateli, když si bude moct práci udělat podle svých možností a ještě mít zaopatřené děti, nemuset mít strach jít na OČR nebo posílat nemocné nebo nedoléčené dítě do školky, školy atd. atd.

martinahost
26. bře 2015

Taky jsem pracovala ve výrobe, jak u prvního tehotenství, tak i ted a dala jsem se hned vypsat.... Jako min 7,5 hodin na nohách, prach, hluk, noční smeny, z odpo. jsem chodila domu o pul noci a byla jsem ráda že jsem došla a ledva jsem stála na nohách, to mi za to nestálo, tak jsem šla na naschopenku.... Ale ted u druhého tehotenství jsem počkala až mi skončí zkušební doba a až tak jsme se snažili o miminko, aby jsem potom nemela problémi, byla jsem tam 5mesícu.....

blondynka400
26. bře 2015

@ronyx to co bude po RD stejně nikdo neví. Žena, co je v práci 3 měsíce, pak jde na neschopenku a poté na MD/RD stejně nikdy moc žádaná nebude. Už vidím, jak celý nadšený bude někomu podobnému upravovat směny kvůli malému dítěti. Navíc to není povinnost, záleží, zda to provozní poměry dovolují nebo ne. Něco jiného je kvalifikovaný dělník ve výrobě, těchto lidí je stále málo a o ty zájem je pořád. A ve výše uvedeném případě, je úplně jedno, jestli si "vydobyde" to, na co má dle zákona nárok. Ono bohužel kdyby se doktoři nechovali tak jak se chovají a nedávali neschopenky jak na běžícím pásu, jinak by to ani nešlo 😝 Přeřazení v práci není až takový problém, ještě jsem neviděla provoz, kde by to nějak nešlo udělat. Max přeřazením na administrativní část. Vždy se dá nahradit práce brigádníků a nebo třídit papíry a další věci, co je potčeba udělat, ale nikdo na to nemá čas. A věř mi, že vím, o čem mluvím. Dlouhá léta jsem pracovala ve vedení HR ve výrobních firmách 😉

tulikiss
26. bře 2015

@lucisa jj je mi jasny ze az po rodicaku budu hledat praci bude to peklo... ja si myslim ze by stat nemel naopak tolik zasahovat do vztahu zamestnanec zamestnavatel, na kolik veci se chudak zamestnavatel nesmi zeptat, aby nahodou to nebyla diskriminace... kdyby se zamestnavatel mohl na spoustu veci zeptat a otevrene se domluvit se zamestnancem bylo by to jednodusi..spousta zamestnavatelu nechce vzit maminu s detma protoze jakmile skonci zkusebka nema sanci se ji zbavit pokud to nebude klapat, tak radsi ji nevezme..pritom kdyby v pripade, ze mu jako zamestnanec nebude vyhovovat mohl se jednoduse ukoncit pracovni pomer, tak by i zamestnavatel mel vetsi ochotu prijimat zeny s detma pripadne i resit dalsi lepsi podminky. vidim to u manzela v praci jsou americka firma a ty svoje zvyky prenasi sem..je uplne videt jak zamestnance bere jako rovneho partnera a uvedomuje si ze spokojeny zamestnanec odvede mnohem vic prace nez ten nespokojeny.. ale i tam se nejakou takovy co se to snazi zneuzivat a obchazet

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru