Dobrý den jsem v 5 tydnu chtěla jsem se zeptat jakou by jste mi doporucili kyselinu listovou? S čím máte zkušenosti? Popřípadě co mám jíst co pomůže těhotenství děkuji moc
I ja brala v prvním těhotenství Femibion a ted zobu také.
Já to neplanovala. Byla tam mala sance kvůli příteli. Ale vyšlo to stim dr max má zkušenosti kamaradka a schválila si to.ja si včera koupila přímo tam píšou kyselina listova super má stim někdo zkušenost
Existují dva druhy - samotná kyselina listová (není předem naštěpená) a ta v kombinaci s dalšími vitamíny (obvykle už naštěpená pro snazší trávení a namíchaná s dalšími B vitamíny, zinkem, jódem, ....)
mě po těch kombinovaných vitamínech nebylo moc dobře, tak jsem brala tu nejobyčejnější a nejlevnější. Před otěhotněním a v I. trimestru 800 a teď v II. už jen 400
Nejlépe využitelná kyselina listová je ve formě folátu...je obsažena ve Femibionu, ale dá se sehnat i samostatně. https://www.generica-bohemia.cz/poznate-rozdil-...
@ehrdlicka Je to pravda, ale POZOR!!! Ve Femibionu je jen část naštěpená, zbytk nenaštěpená,.. bohužel.
U nás to lékaři bohužel zatím moc neví, ale nenaštěpená kyselina listová je nevhodná, až toxická pro lidi, co mají Leidenskou mutaci (poruchu srážlivost krve). Bohužel, u nás v ČR není plně naštěpená kyselina listová na trhu, a pak je dokonce v tomto případě nejíst žádnou. To přímo takto řekl na iDnesu - na jméno si už nepamatuju - odborník z hematologie na Karlově náměstí v Praze.
Já jsem brala v prvním trimestru SUPERFOLIN, doporučil mi to můj gynekolog, že je tam právě ta listovka ve “správné” formě.
@jittkr Tak bohužel není to úplně pravda. Když se podíváš na složení, tak kromě naštěpené listovky (snad naštěpné?) je tam i obyčejná listovka zhruba půl na půl. To znamená, že pro osoby s trombofilní mutací tento přípravek vhodný není..,
Složení:
Quatrefolic® 600 µg, kyselina listová 400 μg, vitamín E 13 mg, vitamín C 110 mg, vitamín B2 1,6 mg, vitamín B6 1,9 mg, vitamín B12 3,5 μg, biotin 60 μg, niacin 15 mg, kyselina pantothenová 6 mg, jód 100 μg, vitamin D3 20 μg v jedné tabletě.
V prvním těhotenství jsem brala obyčejnou listovku z lékárny. Až během těhotenství mi zjistili Leidenskou mutaci krve, takže jsem ji brala zbytečně, protože ji moje tělo neumí naštěpit. Teď už rok před otěhotněním jsem brala Femibion a pokračuji v něm i teď v 5. měsíci. Tam už je nastepena 🙃
Beru Mamavit s hořčíkem... po pravdě, beru ho hlavně kvůli tomu hořčíku, protože jinak chytám nad ránem křeče do lýtek. (minulé těhotenství jsem ho brala před početím a pak až v druhém trimestru při sportovním soustředění. V prvním trimestru mi po něm bylo blbě.)
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@himanka měla by jsi ji jíst už před plánováním těhotenství. Já před dcerou jedla asi 3mesice možná dýl. Nevím normální kys listovou co mi dali v lékárně. A pak jsem přešla na femibion. Je dražší ale říkají že super. Bála jsem se kvůli práci a chemikáliím tak jsem jedla něco pořádného. A teď mluvíme o dalším mimi a tak femibion zobu taky. Protože jsem ho jedla pri malé. Tak případně druhému chci ,, dopřát" to samé. Přeci jen z jídla podle mě člověk těch vitamínů už tolik nezíská 😉🤔