Dobrý den, dnes jsem byla na screeningu, který vyšel negativní a i dle MUDr, který prováděl UTZ a následně hodnoty zadával, je vše v pořádku.
Poté na genetické konzultaci už jiná MUDr. začala tím, jak krásné mám hodnoty, ale pak začala mít pochybnosti, protože si všimla, NT je na hraniční hodnotě a Pap-a a fHCG mají hodnoty obráceně (očekávala by prý, že HCG bude vyšší než Pap-a). Prý takový screening nikdy neviděla a nedokáže vlastně říct, že je to v pořádku, nebo ne. Začala mi doporučovat odběr plodové vody nebo vyšetření z krve asi za 13tis. Kč. Rozumněla jsem asi 5% toho, co říká (odborné termíny a popisy), i když jsem se ptala. Mohla jsem se ptát asi víc, ale stejně by nezačala mluvit řeči mého kmene a v čekárně jsem byla 1,5 hodiny (objednaná na čas 😏) + dalších 45 minut ta konzultace a už jsem chtěla hlavně pryč do auta, ať mužů konečně dýchat bez roušky.
Jsem z daného tedy v rozpacích a nevím, co si myslet a jak je to vlastně s důvěryhodností sdělení. Jaký je váš názor?
Hodnoty UTZ:
CRL (13+3) 73 mm
BPD (13:0) 22 mm
NT 3,00 mm = 1,72 mom
FHR 154 bpm (-0,38)
Průměrný PI-AU 1,15
Krev (11+1):1
PAP-A 3,1 miu/ml = 1,79 mom
FHCG 39,0 ng/ml = 0,83 mom
K. riziko T21: 1/1050 z výsledků
Riziko T21 dle věku (36 v TP): 1/280
K. riziko T13+18: 1/2450
Riziko preeklampsie z anamnézy 1/10000
Doporučení: provést fetalní echografické vyšetření
Poznámky: vizualizace zhoršená
Hlavička plodu: Falx+, normální chorodiálni plexy a postranní mozkové komory. Normální profil obličeje. Žaludek, močový měchýř, bránice +, přední stěna břišní intaktní. Končetiny a dlouhé kosti normální.
Nam to vyslo taky negativni. NB i NT v poradku. Objednala jsem se na genetiku (cekani asi 14dni hruza) udelali velky utz, vse v poradku, konzultace zda mame v rodine vyvojove vady atd a nabidli nam ze me i manzelovi vezmou krev a udelaji nejaky test, ktery hradi pojistovna. Na ten jsme kyvli. Pak 3 tydny plne hruzy a cekani na vysledek. Vysledek vysel krasne a pry s to casro stava ze to vychazi falesne pozitivni 🤨 Treba to bude podobne. Nebo zkus popatrat, zda jsou vysledky fakt spravne, zda se tam neudelala nejaka chyba, stat se to muze a pak by te zbytecne desili. At vse vyjde v poradku, drzim palce 🍀
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@kuratko84 kamaradce lekar rikal neco podobneho s ohledem na vek a tlacil ji do tech placenych vysetreni. Jeji gynekolog ji vse vysvetlil a uklidnil ji,ze nekteri doktori radi strasi a tlaci na pilu s placenym vysetrenim. Asi se zkusi poptat sveho gynekologa,ten urcite uz videl dost zprav ze screeningu. Pripadne muze zavolat te doktorce a pak ti to vysvetlit.