Maminky je pravda že Hermelin škody měla jsem na neho chuť 5 dní a dneska jsem si ho osmazila jen tak lehce z kroketama a zeleninou, ale prej škodí
Já bych řekla, že smažený krokety škoděj stejně jako smaženej hermelín 🙂 Říká se, že je to kvůli tý plísni tam, ale podle mě pokud ho nejíš denně tak to nevadí, taky jsem si ho normálně dávala.
říká se že je větší riziko nákazou listerií, ta se ráda množí při delším zrání sýrů, to se týká všech plísňáků, ale při dnešních hygienických opatření ve výrobě bych se nebála, vyhýbala bych se samodomo sýrům tohoto typu (běžných čerstvých sýrů a pařených se není třeba bát ani z domácích zdrojů)
Také jsem o tom četla, ale záleží, z čeho je udělaný. Já miluji camembert, který v těhotenství také není doporučovaný, ovšem camembert z Lidlu, který kupujeme, je vyráběný z pasterovaného mléka, takže by nákaza listerií neměla hrozit....? No, nic se mi aspoŇ nestalo. :D
Všechny sýry které se prodávají v běžné prodejní síti musí být z pasterovaného mléka (hodně přísné hygienické předpisy), ono to bez pasterizace ani vyrobit nejde (lépe řečeno, je to při výrobě bez pasterizace trochu sázka do loterie co se vlastně ze sýru vylíhne, to si můžou troufnout jen nadšenci kteří si dělají sýry doma v kuchyni 😉)
Něco o výrobě sýrů vím, jsem ten nadšenec z kuchyně, a bez pasterizace je to dost náročná operace s hodně nejistým výsledkem. Momentálně sýry nevyrábím, nemám z čeho 😉 ale nikdy jsme si ani mými domácími pokusy nikdo nic "nevykoledoval"
Hlavně nepanikařit 😉
Bludy, bludy a zase bludy. Ach jo. Samozřejmě je zde riziko, a to kvůli listerióze. Sýry v obchodě jsou z pasterizovaného mléka, to ano, ale bakterie listerie se mohou objevit v době zrání sýra, tj. všechny zrající sýry (niva, romadůr, hermelín, olomoucké tvarůžky, camembert...) jsou potencionálním rizikem. Ostatně například v olomouckých tvarůžkách relativně nedávno (2009? nevím) bakterie listerie nalezeny byly. Pak navíc nezáleží, jestli si toho sýra jen líznete nebo ho sežerete kilo. Takže bacha. Nicméně, bakterie ničí vysoké teploty ničí, takže třeba sýr na grilu nebo obalovaný sice není zrovna vzorem zdravé výživy, ale jinak je neškodný. Btw, ohledně listerie bacha taky na saláty, nemyté ovoce a zeleninu, uzeného lososa (nebo jiné ryby a obecně zastudena uzené), syrové maso.
Pokud chceš ten hermelín ve zdravější variantě než smažený a přesto tepelně upravený, příprav ho jako na gril (koření, olej, do alobalu), ale šoupni do trouby na gril s vyšší teplotou 😋
Jinak souhlasím s ostatními, pokud je normálně kupovaný a nemá hraniční datum spotřeby, tak není co řešit. Bacha na nivu- ta zraje=kazí se rychle, tam bych se bála víc. Kupované pomazánky (myslím ty na váhu, co tam leží kdo ví jak dlouho) bych taky neriskovala...
@barumat Jo, ale v hermelínu nebyly nalezené (v ČR) nikdy. Hm? Mimochodem, naposledy listerie objevili v korbáčcích, u kterých se všeobecně riziko neuvádí. Takže tohle omezení považuju za naprosto zbytečné, to už se můžete rovnou bát, že na vás spadne meteorit. To se taky nikomu ještě nestalo, ale potenciální riziko tam je 🙂 A mimochodem, v tom vašem výčtu nebezpečných potravin naprosto chybí uzeniny a pochutiny z lahůdkového pultu, ve kterých byla objevena většina listerií zachycených v obchodních sítích. U těch ostatních potravin je šance spíš teoretická než reálná. A ještě jedna věc - nevím, jak grilujete hermelín, ale standardní metoda by listerie nejspíš nezničila (příliš malá teplota po příliš krátký čas), takže na to bych určitě nespoléhala. Jen tak pro upřesnění, když si povídáme o bludech...
@ceriii Jistě, takže když dosud v hermelínu nalezené nebyly, budeme v klídku tvrdit, že je v pohodě, i když prostě patří do rizikové skupiny zrajících sýrů, a radši se budeme nesmyslně handrkovat o tom, kdo jak dlouho pečeme ba grilu hermelín, a jestli jsem ve výčtu něco nezapomněla, jo? Oukej, to má logiku 😂 Mimochodem, do toho roku 2009 (?) mohli taky všichni vykřikovat, že syrečky jsou z pasterizovaného mléka a nikdy nic, tak přece žádnou paniku. Sorry, ale zrovna tohle je argument hodný zvláštní školy.
@barumat Prosím, netřeba se urážet 🙂 Ono je to celkem důležité, pokud věříte, že patogeny v hermelínu zlikvidujete grilováním, tak jste bohužel na omylu. Stejně tak jste na omylu, když varujete před výše zmíněnými potravinami (nebudu to celé vypisovat), u nichž je riziko prakticky zanedbatelné, ale nevarujete před vysoce rizikovými potravinami, jako jsou uzeniny a lahůdky. Nedá se nic dělat, realita je taková, že zatímco v uzeninách a v lahůdkách se listerie objevují celkem pravidelně, v hermelínu je ještě nikdy nikdo nenašel. To stojí za zamyšlení ne?
@katolinka Není vhodná ta plíseň v něm, ale pokud se ním neládujete denně, tak to ničemu nevadí.
Plisen fakt nevadi. Vadi listerioza, ale riziko je hl u nepasterizovanych syru a ty se v CR nevyrabi. Pokud vim ta se navic teplem zlikviduje
@barumat Tsss, napsalas to presne - skoda, ze na MK argumentovat vedou, fakty, atd., to je bohuzel slozitejsi. A mas smulu, vyjmenovat nejcastejsi vehikula nakazy nestaci :D musis vyjmenovat VSECHNY vcetne vsech moznych cross-kontaminaci... ;)
Jeste bych dodala, ze NE vsechny syry na trhu jsou z pasterizovaneho mleka (@kac_kac), staci se podivat na slozeni. A tim nemyslim nejake samodomo ze stanku. Takovy parmezan/grana padano treba, nebo nektere druhy Brie ("to same" co Hermelin, Camembert, atd. - a v tech se listerie sem tam najde, fyi) ci modrych syru...
@ceriii Tím jsme jen chtěla říct, že listerie je všude...i na zelenině, ve vařeném jídlem, prostě záleží na poustě faktorech zda se přemnoží a nejíst kvůli tomu nějaké jídlo...a že se přemnoží ani neznamená, že se člověk nakazí. Zajímavý je že balený saláty jí všechny moje těhotný kamarádky a sushi žádná Přitom sushi je mnohem méně rizikové....
co projde 70 st. C a víc po pět minut, je ok. Hermelín obecně nevadí, jako všechny sýry, ale musí být z pasterizovaného mléka. Riziko listerie je u nich výrazně nižší. Vyhni se nepasterizovaným. Kdybys měla vynechat úplně všechno, v čem je potenciální riziko nějaké bakterie, skončíš tak možná na převařený vodě a nutridrinku
@katolinka me ho gyndar zakazal jak jsou v tom ty plisne...
Škodí tím,že tam jsou plísně a může se vyvinout listerióza, což jsou bakterie působící postižení dítěte. Stejně jako u čajových paštik, jiných nepasterizovaných sýrů a syrového masa a vajec... Samozřejmě tam listerie být nemusí,ale proč podstupovat zbytečná rizika... Nejedla jsem v prvním těhotenství, nejím ani v druhém i když na něj mám chuť pořád. 😊Takhle klidnou hlavu, pro jednou se nic nestane,ale myslím,že je to zbytečné
Ne,je tam riziko listeriozy.Pokud ho budes jist tepelne upraveny tak musi mit uvnitr aspon 75 stupnu.
@soleilll je uplne jedno jestli se tim cpe denne nebo jestli si da kousicek,pokud tam ta bakterie je staci malo
@zelenaesmolda to neni pravda, ta bakterie je skoro vsude....nebezpeci je, kdyz se pomnozi, takze jde i o mnozstvi...a tepelnou upravou se to nici
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Já ho do sebe cpala furt