Důvody pro neschopenku v těhotenství?

xkc
9. črc 2018

Ahoj, jaké jste měly důvody pro poslání na neschopenku v těhotenství?

Jsem na konci prvního trimestru a vrátila jsem se po dovolené do práce, ale není mi moc hej - neustále se mi zvedá žaludek, bolí mě hlava a nemůžu se vůbec soustředit na práci. Vím, na umření to není, ale je to důvod zůstat doma? Nebo mám zatnout zuby a vydržet?

oliverka28
9. črc 2018

Sama musíš vedet jak se cítíš a jestli práci dokážeš zvladnout.

radecka1
9. črc 2018

Jako důvod vidím riziko pro miminko nebo matku. Vše ostatní záleží jen na tobě, jak moc je ti nepohodlně a zvládáš nebo nezvládáš pracovat. Spousta lidí s výše uvedeným normálně pracuje a jiný už si vyžádá neschopenku. Pokud pořád nezvracíš, nemáš nesnesitelné bolesti hlavy, tak tak jak jsi to uvedla bych třeba já pracovala (pracovala jsem v kanceláři). Přijde mi to jako běžné projevy těhotenství. Ale záleží co zvládneš ty.

letadylkokane
9. črc 2018

@xkc kdyby mela jit kazda tehotna, ktere neni dobre, na neschopenku, tak tenhle stat zkrachuje...
Po dovolene je tezsi se vratit do pracovniho tempa, ale pokud jsi nam nezatajila nejake vazne duvody (krvaceni, hematom...), tak je PN opravdu zbytecnosti.

kami1984
9. črc 2018

Já šla kvůli četnému zvracení a vysokému krevnímu tlaku. Když zvracení pominulo, tlak se zase zvýšil a musela jsem zvýšit léky.

mku
9. črc 2018

Tak me treba bylo zle tak ze jsem kolikrat nedokazala ani vylezt z postele, takze jsem byla doma od 10tt az do konce... az po 20tt to trochu preslo (2x jsem byla na kapackach), ale to uz me zase nechtela pustit do prace doktorka, ze pry po tom co jsem problila si mam uzivat ze mi je lepe a odpocivat.

baba93
9. črc 2018

Jsem 26 tt a jsem pořád v práci 🙂 dělám 12ctky a denně nachodim kolem 15km + celodenní stání na nohou, někdy je to OPRAVDU DOST náročné ale zatla jsem zuby a stále držím 🙂

martaskaaa
9. črc 2018

Záleží taky v jakém odvětví pracujes. Me bylo blbě cely 1.trim, naštěstí jsem zvracela jen jednou, nyni jsem 30tt a stale do prace chodím. Ale nemam praci náročnou, mam praci se zákazníkama na pobočce. Pokud prejdes ten 1.trim,který je nejhorší, pak klidně jeste v praci buď. Tohle jsou běžne projevy, ale uplne chapu, ze zustane doma kdo zvraci abnormálně. Ja nechtěla byt doma ani kvuli financim a byt omezena vychazkama. Zaplatpanbuh mám těhotenství bez problémů, takze nebyl důvod sedět zbytecne doma. Uvidis jak to budes zvladat dal 😉

sahrazad1
9. črc 2018

A taky, kazda jsme jina. Zatimco jine je lepe doma, v klidu, dalsi by se zase z "toho nicnedelani " zrejme zbláznila, a tak chodi pracovat az do konce. Je to individualni, dej na intuici. Těhotenství neni nemoc, ale nekdy to muze byt pekne narocne. (Nevolnosti, omdlevani, unava, bolesti...)

lachtanice86
9. črc 2018

Zažila jsem a zažívám stále bolesti hlavy až migreny, zvracení do 16tt denně. Teď jen 2-3× týdne. Únava a zároveň nespavost. Otoky v těch teplech, motani hlavy a zatím jsem stále v práci, jsem 21tt. V práci jsem v kontaktu s klienty, chodím a jezdím na služebky mimo kancelář.
@xkc

swetlusska
10. črc 2018

Není to nemoc, ale někdy je to horší než nemoc 🙂 Takže je to individuální. Mě bylo zle, nechali mě doma i kvůli dřívějším nemocem, který by se tím mohly znovu rozjet. Bylo to náhodou dobrý období, bylo mi vcelku fajn, dodržovala jsem vycházky, chodila i na plavání. Jen ten konec nebyl dle mých představ, protože jsem rodila o 2 měs.dřív :(

urtica
10. črc 2018

@letadylkokane Ono záleží i na toleranci a vstřícnosti zaměstnavatele...svoje první těhotenství jsem se snažila vydržet zuby nehty (mmch - skončilo potratem) i přes nevolnosti a zaměstnavatel nemohl pobrat, jak je možné, že nejsem tak výkonná jako normálně a dával mi to celkem najevo...druhé těhotenství už jsem si to odpustila a šla na PN.

blahova_andrea
10. črc 2018

já měla jednou nějakou virozu a jednou atb. mezitím jsem do práce chodila

urtica
10. črc 2018

@xkc Podle mě záleží čistě na Tvém osobním pocitu. Mám pocit, že PN v těhotenství je na koníku celkem kontroverzní téma a setkala jsem se s tím, že těhotná, která byla doma a neměla "závažné" potíže tu byla pranýřovaná a označena za lemru a vyžírku. Souhlasím s holkama, co psaly výše - je to strašně individuální - záleží na Tvém pocitu, na práci kterou děláš a jak jsem psala výše - i na vstřícnosti a pochopení zaměstnavatele. Osobně si myslím, že těhotenská nevolnost, která je subjektivně silná, je indikace k PN.

newwi
10. črc 2018

Ja sla na neschopenku okamzite... me zamestnani se s tehotenstvim absolutne delat neda.. bohuzel me zamestnavatel nemuze dat na jine pracoviste-u nas to nelze-mene rizikove tam proste neni... o moznosti,ze mohu zustat doma za plny plat (dle zakona) jsem nevedela...

lady5
17. črc 2018

No já teda zůstala doma kvůli tomu, že jsem pracovala v archivu a zaměstnavatel mě nechtěl přeložit na jinou práci. Tahala jsem těžké šanony a tak, ale stejně měsíc a půl mi bylo tak zle, že jsem nebyla schopná vylézt z postele, takže bych stejně byla doma. Udělej si to podle sebe. Pokud se ti zdal že bude lepší zůstat doma, tak si nech napsat neschopenku.

jenni4
17. črc 2018

To záleží na tobě. Těhotenství samo o sobě není nemoc, ale zátěž pro tělo to je velká a každá to vnímáme jinak. Někdo to zvládá s přehledem a někdo trpí. Rozhodně bych si nehrála na hrdinku a nechodila do práce, když mi není dobře. Kdy jindy se o sebe pořádně starat, než když tvoje tělo "vyrábí" miminko? 😉

xkc
autor
30. črc 2018

Holky díky moc všem za postřehy! Nakonec jsem se po té dovolené trochu sebrala a už je mi líp, tak uvidíme, jak to budu zvládat dál 🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru