Downův syndrom - rizika.

pampeliska1313
31. pro 2020

Ahoj, byli jsme na prvním velkém ultrazvuku.🙂 A na základě toho, co mi řekla doktorka bych se ráda zeptala na jakým základě Vám sdělili podezření na Downův syndrom. První co doktorka zmínila bylo to, že prcek je velikostí asi o týden napřed, byť teda na gynekologii mě sledoval doktor přesně od ovulace kdy se počalo, tak mi moc nejde do hlavy jak je to možný. ( Nevim jestli by to mohlo souviset, ale doteď nemám test na cukrovku, prý asi protože beru léky na cukr, tak se předpokládá, že dobrý, slyšela jsem, že při cukrovce je prcek větší .)
Nosní kůstka je přítomna, šíjový projasnění taky dobrý, dokonce máme trochu rezervu, nicméně, a to jsem ani netušila, že by mohlo byt nějaké diagnostické kritérium, miminku v nějaký tepně/cévě v bříšku nalezla “menší odpor”, který by tam být neměl. Kontrolovala mě i další lékařka, která je prý skvělá v ultrazvucich a ta řekla, že je ta hodnota odporu hraniční. Na výsledek krve ještě čekáme, ale byť mi hodnota vyšla hraničně, neřekli pozitivní nebo negativní výsledek - zatím to je asi 1:2000. Což mi přišlo dobré, ale pak jsem četla, že někdo má třeba 1:37000 a to je už trochu něco jiného.:D Doktorka říkala, že kdybych byla v menším centru a brali jen základ, nevidí riziko, ale že oni to řeší a nějak to vyšlo..předpokládám, že se mě snažila uklidnit..🙂 Jinak máme dvě ruce, nohy, srdce v pořádku, mozek se zatím vyvíjí přesně jak má. 🙂
Prvně - netušíte co je to za diagnostické kritérium? Člověk čte jen o kůstce a šíji..
Druhá věc - je mi jasný, že musím počkat na krev a že to proste stejně není 100%..ale trochu mě to zneklidňuje.🙂 Jinak mi je 27, v rodině nikoho s downem nemáme, takže jsem ani nepocitala, že by něco nebylo v pořádku a zaskocilo mě to.🙂 Dekuju.🙂

verionka
31. pro 2020

U staršího synka jsme to měli také, zvýšený odpor v ductus venosis nebo tak nejak, delali mu kvuli tomu na druhem screeningu jeste fetalni echokardii, a tam uz bylo vše v pořádku. Cesky jsem toho o tom tenkrát moc nenašla, ale když už, tak to většinou končilo dobře. Držím palce a věřím, že to bude ok.

verionka
31. pro 2020

A ještě jen ze zvědavosti, nebyla to náhodou dr. Frisová?

pampeliska1313
autor
31. pro 2020

@verionka ano.🙂 ale ta byla právě jako druhá co mě kontrolovala. Četla jsem, že je skvělá, takže jsem zvolila centrum kde je.🙂

pampeliska1313
autor
31. pro 2020

@verionka děkuju.🙂 já ještě nemám zprávu u sebe, tak ani nevím odbornou terminologii a co hledat. Popsali mi to jen jako “odpor”. 🙂

verionka
31. pro 2020

S tím souhlasím, paní doktorka je výborná. A je pravda i to, co říkala, že v menším centru by to ani neresili a nezjistili. Tady jsou opravdu pečliví, ale může se díky tomu stát, že to rodiče případně znejisti i zbytečně. S nejvetsi pravdepodobnosti to bude i vas případ, když vše ostatní je v pořádku 😉.

bezinka22
31. pro 2020

@pampeliska1313 jo to bude ductus venosis. Bud v klidu. Pro vysledne riziko musi zapocitat i vysledky krve bez toho to nejde, ale pozitivni screening je bran od 1:300. Zatim to mas krasne a ductem bych se nestresovala. Na pristi kontrole to bude v poradku. V Profeme jsou hodne peclivi a objevi to co by jinde proslo bez povsimnuti.

atisak
31. pro 2020

@pampeliska1313 Kdybys měla 1:2 máš 50% šanci, že má dítě DS. Takto velmi malá pravděpodobnost.

merope
31. pro 2020

Já měla tuším něco jako 1:2250 a bylo to bráno jako super výsledek.

pampeliska1313
autor
31. pro 2020

Aha! Tak super, děkuju, jsem klidnější.:D mě to opravdu znejistilo, zprvu jsem si myslela jak mám zatím krásný výsledek a pak mi to začalo v hlavě šrotovat..:D budu doufat, že krev dopadne v pořádku a budu v klidu úplně.🙂 Bála jsem se, že jde o ne úplně obvyklou věc, ale teď mi zní, že to není zas taková rarita.🙂

empik
1. led 2021

Ahojky, snadno se to říká, ale buď v klidu. Máš opravdu krásný výsledek. Já po prvním screeningu odcházela s výsledkem 1:256 DS. Byl mi doporučen NIPT test, který DS a ostatní syndromy vyloučil. 😊 Ale samozřejmě to byly nervy hrozné. V podstatě jsem měsíc, kdy jsem čekala než na test budu moct jít a než budou výsledky, nemyslela na nic jiného. 😊 přeji pevné nervy a zdravé miminko.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru