Zdravím,
pořád mi vrtá hlavou, jestli jsou opravdu doplňky stravy jako Femibion tak nezbytné, jak se prezentují, nebo je to jen další lobby farmaceutických firem. Naši rodiče pokud vím nic takového neměli, celkově byl mizerný výběr potravin a nemyslím, že by tehdy mělo každé druhé dítě rozštěp páteře.
Navíc jsem se setkala i s pohledem, že kyselina listová sice prospívá růstu, ale roste po ní i to, co by nemělo. Do jedné známé prali v těhotenství spoustu kys. listové, protože má prý malý plod a jí se pak udělal nádor... 😖
Femibion jsem si koupila a beru ho tak napůl, pořád si nejsem jistá, jak se k tomu postavit. Snažím se jíst zdravě a prostě se mi nechce věřit, že by to nemělo nestačit a že to nejde bez nějakých pilulek.
Setkala jste se některé i s jinými názory na tyto doplňky stravy? Co si o tom myslíte?
nic se nemá přehánět. Já třeba žádné prášky ani vitaminové doplňky brát nechci, základem ze zdravá strava. Problém doplňků stravy je třeba i ten, že se do člověka narve tolik kyseliny listové, kolik ani normální člověk nemůže sníst.
Zkoušela bych spíše se dobře stravovat, poslouchat své "chutě" - ono si tělo někdy řekne, co potřebuje a eventuelně zkusit bylinky. Já teď vysazuju HA a chci se vyhnout injekcím na vyvolání MS a lékům (každý lék způsobí nějaký vedlejší účinek, o dolňcích stravy to může platit také), takže sháním bylinky na podporu MS a ovulace. Snad to pomůže 🙂
Ja brala pred otehotnenim a v prvnim trimestru akorat cistou listovku.Ted obcas horcik kvuli tvrdnuti bricha ale jinak nic.A zatim vsechny vysetreni ukazuji ze nosim zdrave miminko.S bylinkama taky opatrne protoze ani ty nejsou vsechny vhodne ale telo mi vzdy rekne co potrebuje doplnit.
Brala jsem s rozumem, napr.kazdy 3.den, ale druhe tehu, syn ve skolce a porad jsem byla nemocna, byl to podzim-zima, tak jsem brala ty obycejnejsi, kvuli C a imunite. .
Ja beru stridave samotnou listovku a Femibion, ale hlavne proto, ze mi je uz od zacatku spatne a rozhodne nezvladam jist vyvazenou stravu - kdyz posloucham sve chute, tak jim akorat rohliky s maslem a z toho bych asi moc vitaminu nevymackla 😀
Nebrala jsem nic. Blbě mi nebylo, dítko mam zdravé.. A nějak extra zdravě jsem taky nejedla.
Podle mě ty multivitamíny mají význam do toho řekněme 15 týdne, protože hodně žen má problém se zvracením a nevolnosti , tutíž o nějajé vyvážené stravě se nedá mluvit.
Ahoj, tak ja mam úplně stejné dilema. Snažím se jíst zdravě, pestře (ovoce,zelenina v co nejsirsim spektru), luštěniny, ořechy, ryby, maso, jogurty....) a můj pocit je ten, že by to mělo stačit, že si tělo samo řekne, co mu chybí = na co má chuť. Počkám si i na to, co řekne doktor, zda tělu zásadně něco nechybí, ale pokud ne, tak na nějaké vitamíny (kromě čisté listovky) asi kašlu, podle mě se toho ani příliš do těla nevstreba, mnohem víc se toho vstřebá právě z tech přírodních zdrojů... Je ale taky pravda, že zatím netrpim žádnými nevolnostmi, zvracením.... A chápu,ze pokud někdo ano, tak ty vitamíny musí nejak doplňovat.
@ma_jo Pokud zena ji zdrave a vyvazene a zejmena ji dostatek listove zeleniny ( coz je nekdy v Cr bohuzel problem), ty doplnky opravdu nemusi. Pravdepodobne, i pokud by jedla opravdu mizerne a zadne doplnky k tomu neuzivala, rozstep neuralni trubice by z toho nebyl, ale myslim, ze z psychologickeho hlediska to temer zadna zena nechce riskovat, proto radeji uziva, pokud kvuli nevolnostem nemuze jist zdrave nebo proste nestiha a ma obavy, zda ma listovky dostatek. Ja osobne je v obou zehotenstvich jedla kvuli kyseline listove do 12. tydne, bala jsem se, abych ji z potravy dostala dostatek. Na zeleninu jsem totiz vubec nemela chut, jedine, po cem jsem jedinkrat v prvnim tehu zvracela, byl prave domaci zeleninovy salat...
Diky moc vsem za prispevky. To je pravda, ze kdyz nekdo zvraci, nebo nestiha a nedostane do sebe dost zivin prirozene, tak to ma urcite smysl. To me nenapadlo.
Vyresila jsem to nakonec tak, ze si davam ten Femibion tak 2x az 3x tydne, abych nemela pocit, ze jsem se na to uplne vyklaslala a jinak jim proste hodne zeleniny a ovoce (a vsechno na co mam chut) a verim, ze delam pro miminko to nejlepsi 🙂
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Ahoj já Femibion beru, jsem v 9 týdnu po oplodnění a vůbec mi není zle, ani na sobě nic nepozoruji :D.