Holky, které se pohybujete u koní, jak jste na tom byly s ježděním v těhotenství? Já si to asi nějak nechci připustit, jsem teď v 9.týdnu a už 2 týdny se to chystám oznámit ve stáji, ale jsem srab a vlastně se mi ani nechce to říct. Jako na potvoru mi majitelka stáje nedávno svěřila koně, kterého zatím nikomu jinému nesvěřila a ono se na ní tak krásně jezdí. Byla pro to, že by mi ji nechala na ježdění, považuji to za velký krok z její strany a můj pokrok. Teď mě mrzí, že jí budu muset říct, že vlastně nic. Ježdění mi velmi pomáhá od bolesti beder, na které jsem v předchozím těhu hrozně trpěla, párkrát jsem si i volala o pohotovostí masáž, ale po ježdění mám vždy krásně záda uvolněná. Zatím je mi to příjemné, jak fyzicky, tak i psychicky. Z těhotenství mám radost, ale z té představy, že přestanu jezdit je mi hrozně smutno. 😞
Jak jste to měly vy?
Otazka je, zda to je kun na rekreacni vyjizdky a nebo s nim vylozene trenujes na sport.
Pokud to prvni a kun je v pohode a neni to zadna zlomyslna potvora, tak jsou holky, co jezdi i v 9. mesici 🤷♀️ Po porodu budes asi chvili mimo, ale taky se da celkem brzy naskocit a pokracovat.
Pokud vsak mas kone pripravovat na zavody, tak tam bych byla obezretna teda a majitelce bych to oznamila co nejdriv. Nicmene taky - zalezi, jaky jsi jezdec, jak jsi v kondici a tak.
Já jezdila dokud se mi pupek vešel před hrušku 😅 myslím že ještě v 8mesici jsem na koni seděla... ale nemůžu úplně říct, že bych to doporučovala každému. V případě pádu by to byl fakt průser.
@exbordelar je to kůň, který letos ukončil závodní kariéru. Není zlomyslná, ale umí za to vzít. Většinu lidí venku zklepala, ale ne proto, že by byla zlá, ale že jí jezdec neukočíroval. Na jízdárně z ní strach nemám, ani si nepřipadám po ježdění nějak unavená. Ale ven budu muset majitelce říct, že raději ne. Jenže nikdo jiný tam asi už není, kdo by jí vzal. Nebo se k tomu nikdo nemá v tuto chvíli. Já jsem měla v plánu si pak chodit sama jen krokové, max pomalé klusové vyjížďky s kobylkou, které věřím. 🙂 Jen mě mrzí, že jsem dostala důvěru a budu muset říct, že z toho nic nebude. Věřím, že by mě to hodně i posunulo sportovně s ní.
@anetka1701 jejda, já jezdím v anglii, tak bych problém s hruškou mít neměla. 😃 Ale myslím, že by mi to ani doma neprošlo. Dohodli jsme se, že dokud nezačne rychleji růst bříško. Tak ten konec 4. měsíce cca. Ale moje porodní asistentka říkala, že rodila klientku, která seděla na koni v den porodu. Takže možné je zřejmě všechno. 😃 Na gynekologii to padlo hned v úvodu, že jízda na koni rozhodně ne. Ale bylo to spíš řečeno, že se mám vyhýbat nárazům jako je skákání, jízda na koni apd. Nepřipadá mi teda, že by tam byly nějaké nárazy, když se rozběhnu za kamikadze dítětem, tak to jsou větší nárazy...
Ahoj, mám vlastního koníka na vlastnim pozemku. 2x jsem potratila a když jsem zjistila po třetí, že jsem těhotná, tak jsem si to prostě na koně nelajsla. Koníka mam skveleho, kdyby padali bomby, tak prostě jde dál, bez povšimnutí, ale i tak jsem nechtěla riskovat. Navic celý první trimestr jsem v podstatě prožila s hlavou v zachodove míse, od rána do večera. Shaněla jsem nekoho, kdo by s nim pracoval , vzal ho na vyjizdku, ale nikdo nic. Takze jsem se chodila jen pomazlit, vycistit atd. O hnuj, krmeni atd se staral chlap. Jezdeni zadne. Rodila jsem začatkem ledna 24 a sedla jsem na koně asi před dvěmi týdny. Byl zlatej jako vždycky. Ale je to už spíš konik v duchodu, takze nejake dlouhe vyjizdky nebo lítání už pro nej taky neni. Je rád, ze ma klid 😂
@mecaira a potrat souvisel s ježděním? Já mám totiž kolem sebe více lidí, kteří přišli o miminko, někteří už i v druhém trimestru a s koňmi nemají vůbec nic společného. Říká se, že pokud je na ten sport žena zvyklá a těhotenství je v pořádku, tak by to mít vliv nemělo. Ale po 2 potratech to chápu, že je člověk opatrný a bojí se. Co se týká nošení těžkých věci, tak to už teda nedělám ani doma, ani u koní.
Nene, nesouvisel. Jen jsem prostě už měla bobky ze všeho
Já též přestala u obou tehu jezdit velmi brzy,hned zkraje.Nedavala jsem to,měla jsem strach.Navic můj kůň je hodně uskakujici lekaví a spadnout jsem nechtěla nebo i nějaké blbe trhnutí naráz.
jojo prave, staci blbé trhnutí. Já brala Bobeše jen na vodítku na procházku a stačilo když zatahnul hlavu dolu, protože chtěl žrat…
Hlavně ja pak ani kolem 20tt uz toho moc neušla😂
Taky mi přišlo, že ty koně to těhotenství cítí a našim se to moc nezamlouvalo asi. Poprvé v životě jsem před nima vzala čáru za ohradnik.
@mecaira vážně? To já jsem právě kobylce do ucha šeptala, že mám v břiše miminko a že musí být hodná a překvapivě byla nejhodnější ze všech jízd. ❤️ A už několika žen jsem slyšela, že se právě jejich koně chovali překvapivě slušně, že to asi taky cítili, že teď je vhodné s nimi o zem nemlátit. 🙂 Ale je pravda, že teď mám za sebou takovou horší vyjížďku venku s jiným koněm a říkám si, že třeba brzdění sedem a ty úskoky na leknutí nejsou moc ideální. Kůň to hned poznal, že si v sedu odlehčuji a využíval toho. Pere se to ve mě, ale fyzio říkala, že hlavně nesmí být po ježdění žádné bolesti břicha. Ty nemám, tak snad je vše pořádku. Za 2 týdny jdu na ultrazvuk k jinému lékaři, tak se poptám i jeho a uvidíme.
Přestala jsem hodně brzy, měla jsem jasně dané priority a nestálo mi to za to. Den před zjištěním jsem ještě obsedala, pak jsem se šla párkrát projít, ale vykašlala jsem se na to, další potrat jsem riskovat nechtěla.
Jezdila jsem ještě tři dny před porodem. Jen v kroku a ve cvalu, v klus mi nedělal dobře. Ale mého hodného starého valáška. Co mám teď mladou, neriskovala bych to. Ta je prdlá.
Já jsem myslela,ze budu jezdit první trimestr,ale měla sem bolesti po ježdění a následně velký hematom s krvácením. Pak už sem si to netroufla.
No kobyla byla v pohodě, ale valach, kterému bylo vždy vše šumák byl najednou nějakej hráblej. Jednou už na mě právě šermoval předníma a celkově najednou začal tak jako lítat , vrážet do mě hlavou atp. Nikdy to nedělal.
Pritom je to uz i zase teď neskutecnej miláček, kterej respektuje osobni prostor, nic ho nerozhodí a furt se mazlí. Je mu 26 let a vzdy to byl kliďas, ale když jsem byla těhotná, tak to u nej bylo nejake divne. Kobyla naopak se chodila mazlit,byla v klidu, přitom naše kobča je naopak tank 😂
@89peta já právě když jsem měla první tehu,přestala jsem jezdit hodně brzy,ale na UTZ byl vidět kromě syna co je na světě buď hematom nebo pozůstatek mizejícího dvojčete,to nevěděli.nekrvacela jsem, tak těžko říct,jestli z těch dvou nebo kolika jízd zkraje ten hematom nebo to bylo to mizející dvojce.je zajímavé číst,jak každá má jinou zkušenost,někdo jezdil,někdo ne.
Ženy, děkuji všem za reakce. Miminko první trimestr zdárně přečkalo, má se k světu. Majitelka byla nakonec úplně v pohodě a dohodly jsme se, že nebudu ve stáji vůbec nic zvedat, nosit, dělat těžké věci. Na screeningu mi akorát doktor řekl, že je to o prioritách každého, že vhodné to určitě není, ale že si každý má jednat tak, jak uzná za vhodné. Tím mi teda moc nepomohl. 😃 Ale mohla bych jezdit jednu starší kobylku, která je venku klidná, nelítá, neleká se a úplně v klidu zvládne jen krokovou procházku, případně někde na pěkné cestě klidný klus. Tak si říkám, že to by snad u zdravého těhotenství nemusel být problém.
Doktor ti to řekl nejlíp jak uměl. Je to o prioritách. Pro mě je xx krát ví rizikové ježdění než práce ve stáji a vůbec to nesouvisí s tím, jestli je těhotenství rizikové nebo ne. Nebavíme se teď o tahání žrádla nebo koulení balíků, ale práce okolo koní mi přijde ok. Asi i proto, že mám ty děti dvě a s druhým už moc myšlenky na "křehkost" prvního těhotenství nemáš, tak to první kolikrát taky musíš nosit, sundat, lítat okolo něj... takže jestli hledáš spíš argumenty proč do toho jít, což mi přijde že jo, tak jo, jezdi si, je to tvoje rozhodnutí, tvoje priorita.
vzdycky zalezi na tom jaky jsi jezdec. Kazdy kun se nekdy lekne, kdyz s tebou uskoci, da hrbovaci serii, jde na zadni - umis ve vsech situacich spolehlive reagovat a jsi si jista svym sedem, ze nepoletis? I krokova vyjizdka muze byt velmi rychle zmenena na brzdeni ze vsech sil..
Ja prestala na konci prvniho trimestru, dal jsem chodila alespon do staje a lonzovala, toho jsem se nebala a nechtela jsem prijit o kontakt.
Ale uznavam, ze muj pohled je mozna trochu deformovany, jsme ve staji plne sportaku a snad jedinny kun tu neni uplne dusevne v poradku 😅
@tereza0111 já nerada soudím sama sebe, když mě někdo točí, hned hledám chyby na tom videu a co by se dalo udělat lépe. Navíc nechci nic zakřiknout. Ale trenér říká, že sedím stabilně a hezky v rovnováze. Že koně uskakují, lekají se, občas trochu protestují a zkouší hranice, někde zakopnou, to považuji za normální situace. Ale přiznám, že v tom cvalu už bych nervózní určitě byla. Ten už vynechám. Já jsem taky člověk, který když vidí, že nezvládá situaci, raději slezu a půjdu domů po svých vedle koně. Nemám za potřebí si hrát na hrdinu, ať jsem těhotná nebo nejsem. 😃 Na dostiháky bych si taky nesedala. 😁 Ta kobylka, na které bych to třeba ještě ten měsíc doklepala je klidná. Nemá už úplně v pořádku zadní nohy a není jí samotné příjemné někde lítat. Je na sebe dost opatrná, tak bychom si notovaly. 🙂
@journals je to asi hodně o hledání výmluv. Přijde to mi hrozně těžké. Celé těhotenství je série rozhodnutí, kdy člověk neví, jestli dělá správně nebo tím ublíží miminku. Ať je to rozhodnutí v případě nejasností ze screeningu nebo způsob a termín porodu, činnosti v průběhu těhotenství. Jsou i ženy, které celé těhotenství chodí do posilovny, zvedají činky, jezdí na kole,kde sebou člověk taky může snadno křápnout. Stačí najet na mokré listí nebo nějaký kámen a taky se člověk hned valí. Kouří, pijí alkohol a výčitky z toho nemají. Někomu to vyjde, někomu to nevyjde, i když neriskuje. Je to náročné rozhodování.
Věř svým pocitům. Tělo a hlava si samy řeknou, kdy mají dost. Pro někoho je ježdění v těhotenství nemyslitelné, pro někoho úplně v pohodě. Samozřejmě se může něco stát, ale to bys opravdu nemohla dělat nic. Všude něco hrozí. Prostě opatrně, zbytečně neriskovat a přemýšlet dopředu.
jestli jezdit proste chces, tak jezdi 🙂 Ale rizikove to je, mnohem vic nez nejake kolo, natoz pak zvedani cinek, na tom nevidim nic spatneho. Tam je to vsechno jen o tobe a tvych schopnostech, u kone je zkratka jeste dalsi mozek, ktery je evolucne jinak nastaven nez ten lidsky. Jestlize bys byla nervozni ve cvalu, tak bych si jezdila max. na jizdarna, protoze na vyjizdce proste nevis jestli koni zrovna nesibne a nesbali to s tebou, ale to je zase muj postih, ze na "100% hodneho" kone neverim 😅 na druhou stranu, na te jizdarna na hodnem koni proc ne, tam to riziko "vnejsich" necekanych veci je asi minimalni a kdyz budes citis, ze neco jde spatne, proste sesednes a tem zadum to vazne delat dobre muze 🙂
@tereza0111 To je přesně ono - v tom celém je ještě jeden mozek a ještě jedno další tělo. Na 100% hodného, spolehlivého koně za kterého dám ruku do ohně taky nevěřím. Na to jsem u koní asi až moc dlouho a viděla jsem už i dost ošklivých pádů. Kůň mohl být perfektní, poslušný, ale zakopl, bylo bláto, sníh, ujelo mu to a byl malér. Takže mi přijde trochu úsměvné tu tvrdit, že to záleží na úrovni jezdce, nebo koně. Těch faktorů je tam mnohem, mnohem víc a nikdo nikdy nezaručí že se nic nesemele. Proto to ani nikdo nemůže s čistým svědomím doporučit.
Anonym - chápeme se, že tu nejde srovnávat posilovna nebo kolo a kůň? Kolo ovlivníš, toho koně vůbec nemusíš mít šanci jakkoliv ovládnout. Pořád jde jen o zvíře. I to nejhodnější, nejvycvičenější zvíře je jen zvíře. Zažila jsem leknutí i u skvěle vycvičeného hipoterapeutického koně na jenom z našich předních pracovišť, cvičen odborníkem na slovo vzatým a stejně se lekl. Dítě se naštěstí jen sesunulo k zemi, ale my po straně jsme se váleli po zemi a vodič měl co dělat aby koně udržel. A to šlo o koně opravdu velmi, velmi zkušené.
@tereza0111
@journals tak pokaždé, když člověk sedne na koně, riskuje život. Tenkrát ve stáji zemřela teprve 18 let stará holčina, když její kůň na jízdárně zakopl a udělal s ní kontrmelec. Přijela pro ní sanitka, která jí rovnou předala do černého auta. Viděla to spousta lidí, nikdo nepochopil, co se stalo. Já jsem si toho vědoma. Ale taky je fakt, že mnohem víc lidí umírá na silnicích, ať už jako chodci, cyklisti, motorkáři nebo řidiči. Život je křehká záležitost.
hledas ospravedlneni ve statistikach, ale tam ho nenajdes. Na silnicich mnohem vic lidi zemre, protoze se jich tam mnohem vic pohybuje. Kun je nepomerne vetsi riziko (odbocuju od tematu, ale nedavno jsme se s muzem nepohodli, ohledne cesty do australie. Ja chtela koupit letenky, muz protestoval, ze je tam moc jedovatych tvoru. Tak jsme zacali hledat stastistiky, ktere zvire ma na svedomi nejvic zivotu. No, vyhral to kun ...)
Jestli na kone sednout chces a nemuzes odolat, tak nasedni, ja te soudit vubec nebudu, rozumim te touze vic nez dobre. Udelej jen maximum pro snizeni rizika, jako klidny kun, dalsi jezdec, nevyjizdet ve vetrny den, proste obecna opatrnost u koni a jeste navysena... Nakonec takove mongolske zeny (ne ty moderni :D) na konikch pry i rodily , takze pohyb kone sam o sobe nijak nezbezcny pro miminko neni, to zas ne.
Ale bezpecne to zkratka uplne neni, to je fakt se kterym je treba pocitat a nebalamutit se tim, ze riziko je nakonec vsude.
V tom souhlasím. řídím 20 let, nikdy jsem nebourala a při druhém těhotenství jsem měla nehodu 2x během tří měsíců. Ani jednou to nebylo mojí vinou.
Očividně jezdit chceš, tak jezdi 😉 svolení anonymních respondentů na internetu nepotřebuješ 😉🤷🏻♀️
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Já jsem jezdila celý první trimestr, pak jsem to fyzicky přestala dávat, jednak jsem už klus/cval neudýchala a jednak mě pobolívalo břicho. Ale krokovou vyjížďku bych asi byla bývala zvládla mnohem dýl, ale moje kobyla není zrovna spolehlivá a já měla normálně strach.