Diskuze pro koňačky - těhotenství. Kdy a jak to oznámit?

26. zář 2024

Holky, které se pohybujete u koní, jak jste na tom byly s ježděním v těhotenství? Já si to asi nějak nechci připustit, jsem teď v 9.týdnu a už 2 týdny se to chystám oznámit ve stáji, ale jsem srab a vlastně se mi ani nechce to říct. Jako na potvoru mi majitelka stáje nedávno svěřila koně, kterého zatím nikomu jinému nesvěřila a ono se na ní tak krásně jezdí. Byla pro to, že by mi ji nechala na ježdění, považuji to za velký krok z její strany a můj pokrok. Teď mě mrzí, že jí budu muset říct, že vlastně nic. Ježdění mi velmi pomáhá od bolesti beder, na které jsem v předchozím těhu hrozně trpěla, párkrát jsem si i volala o pohotovostí masáž, ale po ježdění mám vždy krásně záda uvolněná. Zatím je mi to příjemné, jak fyzicky, tak i psychicky. Z těhotenství mám radost, ale z té představy, že přestanu jezdit je mi hrozně smutno. 😞
Jak jste to měly vy?

drep
26. zář 2024

Já jsem jezdila celý první trimestr, pak jsem to fyzicky přestala dávat, jednak jsem už klus/cval neudýchala a jednak mě pobolívalo břicho. Ale krokovou vyjížďku bych asi byla bývala zvládla mnohem dýl, ale moje kobyla není zrovna spolehlivá a já měla normálně strach.

exbordelar
26. zář 2024

Otazka je, zda to je kun na rekreacni vyjizdky a nebo s nim vylozene trenujes na sport.
Pokud to prvni a kun je v pohode a neni to zadna zlomyslna potvora, tak jsou holky, co jezdi i v 9. mesici 🤷‍♀️ Po porodu budes asi chvili mimo, ale taky se da celkem brzy naskocit a pokracovat.
Pokud vsak mas kone pripravovat na zavody, tak tam bych byla obezretna teda a majitelce bych to oznamila co nejdriv. Nicmene taky - zalezi, jaky jsi jezdec, jak jsi v kondici a tak.

anetka1701
Včera v 05:15

Já jezdila dokud se mi pupek vešel před hrušku 😅 myslím že ještě v 8mesici jsem na koni seděla... ale nemůžu úplně říct, že bych to doporučovala každému. V případě pádu by to byl fakt průser.

autor
Včera v 06:23

@exbordelar je to kůň, který letos ukončil závodní kariéru. Není zlomyslná, ale umí za to vzít. Většinu lidí venku zklepala, ale ne proto, že by byla zlá, ale že jí jezdec neukočíroval. Na jízdárně z ní strach nemám, ani si nepřipadám po ježdění nějak unavená. Ale ven budu muset majitelce říct, že raději ne. Jenže nikdo jiný tam asi už není, kdo by jí vzal. Nebo se k tomu nikdo nemá v tuto chvíli. Já jsem měla v plánu si pak chodit sama jen krokové, max pomalé klusové vyjížďky s kobylkou, které věřím. 🙂 Jen mě mrzí, že jsem dostala důvěru a budu muset říct, že z toho nic nebude. Věřím, že by mě to hodně i posunulo sportovně s ní.

autor
Včera v 06:31

@anetka1701 jejda, já jezdím v anglii, tak bych problém s hruškou mít neměla. 😃 Ale myslím, že by mi to ani doma neprošlo. Dohodli jsme se, že dokud nezačne rychleji růst bříško. Tak ten konec 4. měsíce cca. Ale moje porodní asistentka říkala, že rodila klientku, která seděla na koni v den porodu. Takže možné je zřejmě všechno. 😃 Na gynekologii to padlo hned v úvodu, že jízda na koni rozhodně ne. Ale bylo to spíš řečeno, že se mám vyhýbat nárazům jako je skákání, jízda na koni apd. Nepřipadá mi teda, že by tam byly nějaké nárazy, když se rozběhnu za kamikadze dítětem, tak to jsou větší nárazy...

mecaira
Včera v 06:47

Ahoj, mám vlastního koníka na vlastnim pozemku. 2x jsem potratila a když jsem zjistila po třetí, že jsem těhotná, tak jsem si to prostě na koně nelajsla. Koníka mam skveleho, kdyby padali bomby, tak prostě jde dál, bez povšimnutí, ale i tak jsem nechtěla riskovat. Navic celý první trimestr jsem v podstatě prožila s hlavou v zachodove míse, od rána do večera. Shaněla jsem nekoho, kdo by s nim pracoval , vzal ho na vyjizdku, ale nikdo nic. Takze jsem se chodila jen pomazlit, vycistit atd. O hnuj, krmeni atd se staral chlap. Jezdeni zadne. Rodila jsem začatkem ledna 24 a sedla jsem na koně asi před dvěmi týdny. Byl zlatej jako vždycky. Ale je to už spíš konik v duchodu, takze nejake dlouhe vyjizdky nebo lítání už pro nej taky neni. Je rád, ze ma klid 😂

autor
Včera v 07:07

@mecaira a potrat souvisel s ježděním? Já mám totiž kolem sebe více lidí, kteří přišli o miminko, někteří už i v druhém trimestru a s koňmi nemají vůbec nic společného. Říká se, že pokud je na ten sport žena zvyklá a těhotenství je v pořádku, tak by to mít vliv nemělo. Ale po 2 potratech to chápu, že je člověk opatrný a bojí se. Co se týká nošení těžkých věci, tak to už teda nedělám ani doma, ani u koní.

mecaira
Včera v 15:56

Nene, nesouvisel. Jen jsem prostě už měla bobky ze všeho

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru