Covid, práce ve škole a rizikové těhu. Názor, zkušenosti?

pampeliska1313
6. led 2021

Dobrý den, mám trochu akutní dotaz, sama se přiznám, že se nemůžu rozhodnout. Je mi jasný, že to nikdo jiný neudělá- jen mě zajímá Váš názor a třeba i zkušenosti.

Jsem ve 13tt a pracuju ve škole v družině. Co mají děti roušky a hlídá se, kdo je/není nemocný, tak jsem byla nemocná jen jednou ( měla jsem respirátor a stejně jsem skončila s horečkou 39 a doteď mám dráždivý kašel, je to několik měsíců a covid test byl negativní, těhotná jsem ještě nebyla) problém nastává teď.. množí se nám případy, kdy máme ve škole děti z pozitivních rodin, popř. je nemocný někdo z kolegů. Jsem z toho už trochu na nervy i proto, protože mám sama vrozenou vadu srdce. Chřipku jsem měla jen jednou v životě a skončila jsem na pohotovosti. Upřímně bych nejradši byla doma, protože z toho mám akorát našponovaný nervy a je to na mně znát:D Dokud nebyly roušky, chytala jsem doslova každej prd. Nevím jak to gynekologovi podat.. navíc je mi jasný, že je to 50:50 - i kdyby nešlo o covid a nějak jsem onemocněla, kde je třeba horečka. Máte některá podobnou zkušenost? Vím, že to zní blbě..ale nechci aby měl někdo pocit, že využívám těhotenství, jen abych byla doma.. možná proto mi to dělá takový problém.

Díky za rady, zkušenosti a mějte se.🙂

michaela666
6. led 2021

Zkus to probrat s lékařem. Pokud ti dává každý slabší bacil zabrat, asi bych se neschopence nebránila. Ale být doma až do porodu je trochu "na palici". Riziko nákazy hrozí prakticky všude, takže počítej s tím, že budeš sedět skoro pořád doma na zadku, omezit kontakty a stejně není jisté, že si to nedoneseš z obchodu nebo chlap z práce...Co zkusit investovat do kvalitních respirátorů, klidně i štítu a víc si hlídat základní hygienické návyky?

pampeliska1313
autor
6. led 2021

@michaela666 respirátory mám nakoupené a hygienické návyky dodržuju, řekla bych i zvýšené-požaduji to i od dětí. Jde mi spíš opravdu o to, že mi jinak dává všechno zabrat. S omezením kontaktů na několik měsíců mám zkušenost, nastavím si režim a vlastně mi to nedělá moc problém.

nagojka
Autor odpověď smazal
Zobraz
mamikry
6. led 2021

@pampeliska1313 Tak ono nejde jen o covid, ale i o dalsi nemoci, ted je sezona chripek napriklad. Ve druhem trimestru by sice dite nemoc nemela ohrozit tak jako v prvnim, ale spolehejte na to. Ja ted radeji nedavam ani deti do skolky, jsem v 22tt, na nemoci netrpim, ale o predesle miminko jsem prisla ve 20tt a o tohle male mam tim padem vetsi strach. Kdybych mela vadu srdce a problemy pri nemoci, sla bych na neschopenku. Kor ted, kdyz nemocnice prestavaji zvladat.

pampeliska1313
autor
6. led 2021

@mamikry já uvádím, že mi je jasný, že nejde jen o covid, to se nám tu zatím ale nejvíce množí.🙂 mám z těhotenství radost, ale jakmile jsem si uvědomila i to, že bych neměla nijak víc onemocnět, hned mi zatrnulo.:D jen se na mě podívá dítě s bolestí v krku a už se z toho dva týdny hrabu.:D

mamikry
6. led 2021

@pampeliska1313 Kdyby clovek mel jistotu, ze bude dva tydny lezet a bude to v poradku, asi bych to tak nehrotila, ale tady nikdy nevite, jak se to na vas podepise. 😔 On stres pro miminko taky neni zrovna dobra vec, jestli vam prinese vic klidu to, ze budete doma, tak budte. Nakazit se muzete sice i jinde, ale proc tomu chodit naproti. Ja mam ale z covidu velky respekt, takze se snazim s nikym moc nestykat, ac je to na hlavu.

pampeliska1313
autor
6. led 2021

@mamikry přesně! Kdybych věděla, že budu bez dlouhých horeček za dva týdny v cajku, sem v klidu. :D

marcicek84
6. led 2021

@pampeliska1313 těhotná se může chránit jak chce, klidně tím, že je doma na neschopence, stres miminku taky škodí, pokud tím budeš klidná, tak na neschopenku běž a nech si napsat vycházky 6 h denně, procházky prospívají vždy...chtěla jsem ti psát o dovolené, že by tě to omezilo, ale to už kolem prázdnin budeš rodit, tak je to stejně pasé...

michaela666
6. led 2021

@marcicek84 Vycházky ti doktor nemusí napsat automaticky, tady bych právě měla strach, že se mu do toho nebude chtít kvůli případným komplikacím v návaznosti na tu srdeční vadu a průběh jakékoliv banální nemoci v minulosti.

maky977
6. led 2021

@pampeliska1313 Ahojky, taky jsem pracovala v ŠD před rokem a půl a byla jsem těhotná,jenže byla sezóna angín a ja ji chytla a o miminko přišla,protože mi dr nechtěla dat atb a když mi je dala,tak už bylo pozdě,takže jsem ležela 3 dny v horeckach,takže za mě na neschopenku jdi! Teď dělám ve školce a jsem konečně znovu těhotná a moje dr mě posila na neschopenku,ještě chci počkat do dalšího ultrazvuku na který jdu další tyden a když bude vše v pořádku,tak beru nohy na ramena a zůstávám doma..Jak mi dneska řekla kolegyně “Těhotenství není samozřejmost” a má pravdu🙂 a ještě mi říkala,ze když se v mé blízkosti vyskytne covid,tak rychle na neschopenku,protože to muže chytit i miminko,ne jenom ty a to je pruser asi největší a kdyby jsme neměli v práci podstav,tak jsem na te neschopence hned,jenže je nás málo a ještě čekám na ujištění z dalšího ultrazvuku a těhu kartičky ☺️ Toť můj názor 🙃

holkaokomodra
6. led 2021

@pampeliska1313 chápu tvé dilema, měla jsem ho před vánoci, pracuji v družině a jsem těhotná po třech potratech, do toho všude kolem covid... Rozhodla jsem se zůstat doma a i když to bylo těžký rozhodnutí, vím, že je správný... Já odešla už v 6tt! Tak si nic nevycitwj a jestli chceš zůstat doma, zůstaň, makat budem ještě do důchodu dost 😉

ajuse21
7. led 2021

No uvažuji podobně,jsem v 16 TT a pracuji ve školce,sice na kratší úvazek,ale bojím se...děti pořád prskají bacily,já všechno chytnu,před Vánoci tam řádil covid a už toho mám dost.Sem u nejmenších dětí, takže oblíkání, dopomoc.. celkově už mi vadí se ohýbat atd.Navic se bojim že mi někdo do břicha vrazí atd.Rada bych na nemocenskou cca od konce ledna/února.Vas gynekolog dává jen tak má vlastní žádost nebo musíte být rizikové?

holkaokomodra
7. led 2021

@ajuse21 jen si řekneš 😉

codal
7. led 2021

Já si myslím, že ti to doktor v téhle situaci normálně napíše. Jako já jsem učitelka a doktor se mě hned na začátku ptal, jestli chci jít na rizikové, že bude chřipková epidemie. Já jsem to tenkrát nevyužila, mám imunitu dobrou, ale teď v době covidové se přiznám, že bych na rizikové šla. Nestojí to za riziko.

ajuse21
7. led 2021

@holkaokomodra
@codal mě se právě dr.ze začátku ptala kde pracuji a jestli mám i noční,tak sem řekla že ve školce a ona na to jen že ve školce dělat můžu bez omezení...😳tak uvidím,ale asi ji to na příští poradne řeknu,navíc příští týden jdu ještě má genetiku, protože mě špatně vyšly testy a možná mě čeká amniocenteza,tak to bych pak už zůstala doma určitě.

priefi
7. led 2021

@pampeliska1313 já dělala také ve školství, ale v administrativě. Gynekolog mi sám nabídnul v chřipkovém období, pokud bych chtěla, že mi dá neschopenku. Takže pokud máš obavy a jsi riziková, normálně to řekni gynekologovi a in Ti bez problémů DPN napíše 😉

nick1234
7. led 2021

@pampeliska1313 určitě by nebyl problém zůstat doma, to ti potvrdí každý gynekolog, obzvlášť v této době, já taky pracuji v družině + učím na prvním stupni (teď zatím distanční výuka) a s prvním synem jsem pracovala až do těch osmi týdnu před porodem (ale tě h posledních pár týdnů bylo Teda v práci narocnych🙈😒) teď jsem teprve na začátku, je mi ale špatně celý den (nezvracim) a jsem hodně unavená ale družina jede takže chodím do práce až odpoledne (dopo distanční výuka, většinou doma, někdy ve škole) a zatím neplánuje zůstat doma... Pokud nenastanou nějaké komplikace

holkaokomodra
7. led 2021

@ajuse21 já jsem měla už dva lékaře a pokaždé mě nechali doma bez problémů, je teda fakt, že současné mám rizikové tak jako tak, ale při jednom z mých těhotenství to byla právě spíš prevence a strach a Mudr mi i tak vysel vstříc.

irenausti
7. led 2021

ja byla domluvena s gyndarkou, ze kdyz budu chtit na nemocenskou, kdykoli mi ji napise (pze jsem dlouho nemohla otehotnet, mame to z IVF a je mi 35,cili jsem dle dr. stara), v praci jsem rekla uz v zari 2020,pri 2.vlne,ze jdu bud na home office nebo na nemocenskou (jsem socialni pracovnice, takze kontakt s lidma dennodenne), vybrali si HO a od prosince (7.mesic) jsem na nemocenske. V dnesni dobe bych neriskovala, dr. ti nemocenskou urcite napise

romusik86
17. led 2022

Já bych teda určitě šla na nemocenskou, na rizikové. Přeci toto je rizikové pro těhotenství. Sama jsem teď na nemocenské v 1. trimestru a tím pádem nejvíc ohrožená a dost se bojím abych nic nechytla.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru