Co všechno vás překvapilo v raném těhotenství?

sonjuletka
3. únor 2015

Ahoj holky, vím že je tu hodně diskuzí ohledně příznaků, ale nenašla jsem ještě ani jednu ohledně tzv. "out of breath" - zadýchávání se. Jsem v 5. tt, a při jakékoliv námaze či rychlejší mluvě se zadýchám. Máte to také tak? Přitom břicho žádné nemám, tudíž s přibráním váhy to nemůže souviset. Někde jsem četla že je to hormonama, které roztahují plíce... či co. Nevíte?

Dále mě pořád pobolívá v podbřišku, asi něco jako před MS, jsem strašně nafouklá (prdím jak dřevorubec kudy chodím!!!! - 😖 😎 a nemůžu pořádně spát, ačkoliv jsem dost unavená. Během dne se snažím jíst normálně, ale pořád mám trochu žaludek jako na vodě pořád (ale nezvracím), prostě to nejsem 100% já, moje tělo se chová jinak.

A co vy, jak na tom jste?

guinea
3. únor 2015

@sonjuletka Taky se zadýchávám, i při jídle, nebo když delší dobu mluvím. Ale myslela jsem, že je to z nadváhy, protože jsem měla první měsíc šílený hlad a přibrala jsem snad 10 kilo najednou. Ale někdy si připadám až trapně, než dojdu ráno po rovince od auta do práce k výtahu, tak funím, jako kdybych právě vyšla na Sněžku 😀
To pobolívání jsem taky měla, ani si nepamatuju, kdy to přešlo. A nadýmání je asi těhotenská klasika, ach jo 😀

brouzdalka
3. únor 2015

Ahoj, v prvním těhotenství si to nepamatuju, ale teď ve druhém, kdy se od začátku honím za prckem, se zadýchávám od začátku. Mám i hned od začátku vyšší tep. Únava šílená v obou těhotenstvích - poprvé celé těhotenství, teď spíš jen první trimestr. Bolesti podbřišku hooodně nepříjemné v obou těhotenstvích celý první trimestr a nepříjemné pocity i ty měsíce potom. Nevolnosti shodné v obou - nechutenství, těžko po jídle, říhání, pálení žáhy. Prostě nejkrásnější období v životě ženy 😀

konidana
3. únor 2015

Já se zadýchávala při námaze cca od 3. měsíce (břicho jsem neměla téměř do 6.měsíce). Prostě ten malej prďola užírá kyslík🙂 JInak mi naštěstí nic nebylo.

jitavrtule
3. únor 2015

Zadýcháváni u mě taky bylo (a je) aktuální. Při běžných činnostech až tak moc ne,ale doslova ze dne na den mi to kolem toho 6tt přestalo běhat. Do tý doby jsem tak 2-3x týdně běhávala kolem 7-8km. A pak to prostě najednou nešlo. Na koni jsem jezdila do 12tt,i tam jsem cítila,že kondice jde dolu,ale jezdila jsem pak už jen na pohodu do terénu,tak to zas tolik nevadilo. a břicho mi nerostlo dlouho,takže nějakou změnou tvaru nebo váhy to nebylo. Jinak u mě nejvýraznějši příznak byl ohaří čich a v souvislosti s tím mi všechno smrdělo. I vůně,které mi předtím nevadily, třeba stromeček v autě byly najednou tak intenzivní,že to prostě nešlo. Žaludek na vodě taky podepisuju, i když jsem nezvracela, tak mi bylo víceméně nonstop šoufl.
Pozitivní je, že třeba u mě tyhle příznaky po 14tt odezněly. Na jejich místo nastoupily různě intenzivni projevy diskomfortu spojený s břichem a tím jak roste - tahání, bolení, pak tvrdnutí, pak pohyby...
Je to prostě jiný stav😉!

adryska25
3. únor 2015

@sonjuletka ahoj, já to zadychavani mam taky. Když třeba dobiham na bus nebo někam spechám, spíš se snažím spěchat, protože jsem ted fakt neschopna🙂 na úplném začátku jsem měla příznaky jako nechutenství, pak zase zravou, velká únava ta přetrvává a do toho už asi 3 týdny zvracim vždycky ráno po cestě do prace. Někdy pro každém presedani na spoj...takže třeba 3x hned po ranu. A mužů říct, že zvracet např. v metru mezi lidmi je docela dobrodružství. Ještě že se manžel snaží dělat mi sloup🙂 ale jinak to zvracení přichází i odpoledne, večer..nic moc na to nepomáhá. Hlavně ať je všechno v pořádku, vytrpet se dá cokoliv🙂 jinak jsem v 11.tt 🙂

scvrcek
3. únor 2015

Mela jsem to same, okolo 5.tt strasne zadychavani, lekla jsem se, co budu delst potom s brichem, ale za par tydnu to samo ustalo a uz se nevratilo...

sonjuletka
autor
3. únor 2015

Děkuji za reakce holky, jsem tu nová a moc mě to potěšilo. Jo, takové to "krkání" (já teda krkám běžně tak max. 1x do měsíce, to už musí jo bejt) - spíš škytání - to mám teďka hdně. A přijde mi že mi více buší srdce, takže určitě zvýšenej tlak a tep.... A nálož adrenalinu mi přijde!! A taky velká náladovost, až plačtivost, takový to že mě toho dojme moc (nejsem dojímavý člověk, málokdy brečím u filmu 😀 ). Máme ted nemocnýho psa - nosí na pacce ponožku - a to mě dokáže spolehlivě rozněžnit, taková pacinečka v ponožtičce... to je něco na moje těhotenský nervy 😀 a citlivý bradavky, na to jsem zapomněla, z ničeho nic, při sprchování jsem vyjekla, a přítel málem dostal do zubů 😀

elu
3. únor 2015

Tak přesně toto mám i já, jdu do schodu a nemůžu se nadechnout

merilinka
3. únor 2015

@sonjuletka Ahojky,to všechno k tomuto stavu patří 😀 ,za chvíli si na to zvykneš. Někdo to má méně,někdo více,ale probíhají v těle maminky veliké změny,někde se to musí projevit 😉 . Taky se neustále zadýchávám,motala se mi na začátku hlava,nevolnosti od 6tt až do teď 😅 ,už jsem si na to zvykla,asi budou až do konce. Ten krásnej konec za to stojí 😉

polaks
4. únor 2015

Chce si to nechať skontrolovať hormóny štítnej žľazy!!!
@sonjuletka

jankovaz
4. únor 2015

Jsem v 7tt a taky funím 🙂 i když jdu po rovince nebo jen sejdu schody.. 🙂

sonjuletka
autor
4. únor 2015

@polaks - a z jakého důvodu?

polaks
4. únor 2015

Únava a zadýchanie môže byť spojené s tým,že vám štítna žľaza nestíha vytvárať dostatok hormónu....liečim sa na štítnu žľazu už 8 rokov a vždy počas tehotenstva mi musí Dr. zvýšiť dávku.Ale stať sa to môže aj ženám,ktoré normálne nemajú problém so štítnou žľazou,proste sa im štítna žľaza neprispôsobí k stavu tehotenstva...Podľa mnohých endokrinológov,by sa na začiatku tehotenstva mali ženám robiť automaticky aj testy na hormóny štítnej žľazy,ich nedostatok,môže okrem únavy spôsobiť,že sa mozog plodu nebude vyvíjať správne...ale gynekológovia to nepovažujú za dôležité...Nedávno som čítala štúdiu u môjho endokrinológa,že by sa hormóny štítnej žľazy mali dávať v prvom trimestri aj zdravým ženám,ale samozrejme,že je to vždy na zvážení lekára...
Týmto nechcem strašiť,môžete byť proste fakt len unavená...

guinea
4. únor 2015

@polaks Mně štítnou žlázu vyšetřovali na začátku těhotenství automaticky. Nepamatuju se už, jestli samostatně, nebo v rámci NT screeningu, ale přišlo mi, že je to běžné. Jo a mám jí v pořádku a funím pěkně, i když jdu po rovince, nebo delší dobu mluvím.

polaks
4. únor 2015

@guinea Tak nieje to až tak bežné,že vám ju vyšetria na začiatku tehotenstva,ešte stále je veľa gynekológov,ktorý to nerobia...ale mali by...Tak samozrejme,že tá únava je spojená aj s tehotenstvom,ale je lepšie mať istotu,že je to len tehotenstvom,než niečo zanedbať...

gabi2409
13. únor 2015

@sonjuletka Jsem v 8TT a jsem na tom skoro stejně jako ty, jsem nafouklá a pořád ze sebe vypouštím vzduch, naštěstí nesmrdí 😀 ale je to hodně nepříjemné, spíš než těhotenské bříško mám větry a břicho nafouklé z toho. Zadýchávám se taky a co se týká únavy tak musím spát min 8-10 hod denně, abych byla schopná v práci fungovat-( Nezvracím, ale žaludek mám jako po flámu, nemůžu moc jíst naráz jinak je mi zle a chce se mi zvracet, některá jídla jsem vypustila z jídelníčku úplně, jen při jejich představě, že bych je měla jíst se mi zvedá žaludek☹

sonjuletka
autor
13. únor 2015

No já jsem vždy byla nevybíravý žrout, všechno jím, na všechno jsem měla chut. Teď? Zeleninu nemůžu skoro ani vidět!!!! vždy jsem milovala brokolici, lilek apod., ted se mi při jejich zemité vůni a chuti, kterou jsem dřív nezaregistrovala, zvedá žaludek... prakticky mohu jíst jen rohlík s taveňákem a šunkou (ano já si uvědomuju že je to prasárna!!!), grepy, piškoty, některé jogurty, a jen pár jídel, na které mám v daný okamžik chut. Ale bohužel to většinou končí tak, že si něco s velkou pompou uvařím, těším se, ochutnám, a končím... prostě to nejde 😀 no skvělá strava, já vím....

atenka46
16. únor 2015

No ja uz z toho "jiného stavu" začínám byt pěkné na nervy... Unavená jsem tak, ze pokud nespím10 hodin denně tak usnu kdykoliv a kdekoliv( včera jsem si na 15 min zdřímla když jsem se oblíkala na večeři). Když vyrazím svým obvyklým tempem tak mě po100 metrech píchá v boku a nemůžu se ani nadechnout (naštěstí už jsem si začala zvykat, tak když se zrovna nezapomenu snažím se chodit pomalu). Nevolnosti mám hned jakmile mi něco smrdí, což je často. A vůbec mi připadne že nic moc fyzicky nezvládám.... No snad to všechno po prvním trimestru přejde... Rada bych si to tehotenstvi konečně zacal užívat!!!! Jo a zapomněla jsem na hormony, rozbrečí mě naprosto cokoliv🙂

kaccistar
17. únor 2015

@polaks ja musim nesuhlasit s poznamkou, ze gynekologovia to ignoruju 🙂 prave mna na endokrinologiu poslala gynekologicka, pretoze ked mi brala krv, rovno mi robila aj testy na stitnu zlazu a hned ma tam poslala.. 😉 dostala som tabletky a snad vsetko ok 😉

polaks
17. únor 2015

@kaccistar Ja netvrdím,že všetci,je dobré,že na to konečne začali prihliadať,mnoho gyn. to stále nerobí,ale tých čo vyšetrujú štítnu žľazu pri tehotenstve je čím ďalej tým viac a to je dobre,pretože sa tým dá predísť mnohým komplikáciám...

kaccistar
17. únor 2015

@polaks to suhlasim, myslim, ze je to fakt dolezite.. a doporucujem aj vsetkym, aby si ju nechali pro-aktivne skontrolovat, aby bolo vsetko v poriadku. Inak vidim, ze mame rovnaky 7. tt. 🙂 inak k tej povodnej otazke hore: ja som stale nervozna, naladova, protivna... 🙂 do toho nevladzem behat a to som minuly rok ubehla 3 x 1/2 marathon, teraz fucim len ked mam vyjst do schodov.. mam strasne zravu ale pritom rano ked idem autom do prace, tak mi je zle, ze otvaram okienko a predychavam, aby som si auto nepozvracala 🙂

oano
23. únor 2015

Ahoj🙂 taky jsem se zadýchavala, ne že by to už odeznělo... myslím, že to je zvýšenou srdeční frekvencí, ale nevím. Jinak mě to taky všechno překvapilo, nemohla jsem spávat, vždycky kolem čtvrté ráno jsem se vzbudila a tak to šesti jsem nemohla spát. Taky mi bylo divně, měla jsem pocit, že musím "furt" jíst nebo mi bude ještě divněji. A na zvracení mi bývá ještě teď když si čistím zuby dál jak za pětkou. Asi dvakrát jsem to nevydžela, jinak jen ty nepříjemný sliny. Jo a bývala mi děsná zima, takový chladno, co nešlo nijak pryč.... Teď jsem ve 14tt a tak dva týdny už je to mnohem lepší. Nebo minimálně mírnější a zas trochu jiný. Tož přeji ať to brzy odezní a máš čímdál větší radost z mimča 😉

adletka
1. bře 2015

Ahoj. Já jsem tedy úplně na začátku , 4+3 a k dr. se budu objednávat teprve ve středu, až dojedu z dovolené. Pociťuji na sobě strašnou únavu - večer, chodím často na wc a tlačí mě břicho - třeba dnes v noci jsem šla na wc, pak v posteli mě to tlačilo stylem "plný močák" a bylo mi dost divně. Musela jsem ležet na zádech s pokrčenýma nohama a zhluboka dýchat, usnout se mi povedlo až za dlouho.. Je to tlačení břicha normální?

kaccistar
2. bře 2015

@adletka tlacenie brucha a aj casta navsteva WC asi normalne su 🙂 ja som 9tt a chodim na WC aj 5x za hodinu a v noci tak 3-4x ;)

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru