Antidepresiva Citalopram v těhotenství

velkaholka33
20. dub 2018

Prosim muzou se brat AD.citalopram teva 10mg v tehotenstvi?? Dekuju za odpovedi..;)

makiszek
20. dub 2018

Co říká pribalovy leták? ☺

velkaholka33
autor
20. dub 2018

Jo je tam ze se smi ale jen po konzultaci ja to s nikim jeste neprobrala ted jsem jeden uz spolka ale mam strach :(..

irena1111
20. dub 2018

V podstatě ano ale určitě je lepší tohle řešit přímo s tvým psychiatrem. Je vždy lepší v těhu žádné léky nebrat ale pokud tvůj stav AD vyžaduje a bylo by ti bez nich zle tak je lepší je brát.

velkaholka33
autor
20. dub 2018

@irena1111 k psychiatrovi nechodim.pise mi to obvodni jsou moje prvni ale mam fakt uz rok nesnesitelne uzkosti a nekde holky psali ze prave tenhle je pry setrny tak nevim..

pavlin888
20. dub 2018

Muzou,bud uplne v klidu,miminku neublížíš,ale hned v pondělí zavolej doktorovi at o tom vi. Budes chodit na castejsi kontroly, a ke konci snižovat davku pokud to pujde. Hlavne klid.😉

irena1111
20. dub 2018

@velkaholka33 ty jsi jako vůbec nebyla nikdy u psychiatra a tvůj obvoďák ti jen tak napsal AD? Tak to jsi teda docela hazardér a je to jak kdyby ti gynekolog sádroval zlomenou ruku. Úzkosti nejsou sice z nejhorších nemocí ale i tak je dobré být pod dohledem odborníka. Navíc teď v těhu se ti mohou všelijak bouřit hormony a po porodu ještě víc a může to mít na tvé úzkostné stavy velký vliv.

velkaholka33
autor
20. dub 2018

@pavlin888 uf dekuji 🙂..zavolam

pavlin888
20. dub 2018

@velkaholka33 da se s nima i kojit, vsak uvidíš co ti na to rekne mudr. ale jestli te bude chtit poslat k psych. tak jdi, neni to zadna ostuda a budes v peci odborníka, ty tehu hormony davaji zabrat

kaneshiro
20. dub 2018

Ahoj, já beru Zoloft, který obsahuje složku sertralin stejně jako Citalopram a tyhle antidepresiva mi schválila psychiatrička i gynekoložka.

nikaak
20. dub 2018

Já jsem užívala cipralex, ale je ti v podstatě na stejné bázi. MUDr mi tvrdila, že se užívat mohou, ale pouze nějakou,, udržovací,, dávku. Takže půlku tbl. Já jsem je nakonec vysadila a uvidím jak to zvládnu. Pry jen klidně užívat mohu, jen kojit bych nemohla. Což by mne mrzelo. Tak se budu snažit. Ale ono je to někdy dost tezky

pavlin888
20. dub 2018

Ja davam info o cipralexu,kdyby se nahodou něco,tak kojit se s nim muze. 😉

nikaak
20. dub 2018

@pavlin888 mě bylo řečeno že v těhotenství v pohodě, ale kojení se nedoporučuje, protože část se do mléka přece jenom dostane.

velkaholka33
autor
21. dub 2018

Holky a jak vam po nem bylo?? Ja vzala vcera prvni tabletu 10mg v 20:00 a nejak ve 23:00 jsem se vnitrne zacla trsat a mam strasny uzkosti je to mozny po jednom prasku?

nikaak
21. dub 2018

@velkaholka33 mě na tohle mudr upozornila ale po cipralexu. První tři tablety v pohodě. Další dny jsem se trasla, byla jsem totálně slabá, zvracela jsem, nízký tlak. Az jsem jednoho dne v práci na sále omdlela a skončila na kapackach. Ale jo to nejspíš bylo spojené s vyčerpáním. Nicméně po týdnu jako když utne, všechno v pořádku, po dvou měsících jsem to byla zase já, bez jedinéhi problémů. Bohužel to chce vydržet :(

nikaak
21. dub 2018

@velkaholka33 ale já začínala na půl tbl. Možná je celá tableta na začátek moc

eliska_mot
21. dub 2018

@irena1111 To nesouhlasím, obvoďák může normálně psát AD! Nepřijde mi to jako hazard.

eliska_mot
21. dub 2018

@kaneshiro Hlavně abys měla papír do porodnice, že s tím smíš kojit.

eliska_mot
21. dub 2018

@nikaak Co doktor, to názor. Myslím, že se nakonec každá maminka musí rozhodnout sama, jak to udělá. Hlavně bacha na názory pediatrů 😀.

nikaak
21. dub 2018

Obvodacka mi je také psala, ale až po tom co jsem si zašla k psychiatrovi, aby vůbec zjistil co mi je.. A že to chtělo odhodlání k němu vůbec jít 🙂)

pavlin888
21. dub 2018

Tak holky, ja tohle téma beru celkem vazne a muj psychous taky,na jeho doporuceni jsem byla na genetice aby se vsemu predeslo, zaver, dite muze vykazovat znamky z vysazeni po porodu, ale pacientka ma tak nizkou davku, ze je to nepravdepodobne a z toho jsem se malem zhroutila a okamzite jsem chtěla vysadit, ale stav to neumoznoval a sli jsme s doktorem dal, podpurne skupiny matek co braly AD a jak to funguje a samozrejme i konsilium s jinými psych, jsem uplny zabar, zeny co berou AD i dvakrát denne, normalne kojily a deti příznaky nemely, moje gynekoložka, mi to taky potvrdila, at neblbnu a ze nejdulezitejsi je byt v klidu. Jinak nez AD zaberou je cloveku spatne a trva to 3-6 tydnu. Takze kojit se muze, davky by se mely snížit v posledním trimestru co to jde, teda pokud to jde, aspon na jeden prasek nebo na pul a pak se ceka po porodu jak to s rodickou zamava. Me ted ceka snizovani, za dva mesice rodim a pokud to nepujde snizit kojit budu, psala jsem i na mamilu a tam mi psaly ze zadny problém.

evitang
21. dub 2018

Já jsem si s AD v těhotenství užila.. Před otěhotněním jsem chtěla úplně vysadit Cipralex. Po měsíci mi začalo být děsně zle. Nasadil se znova, ale nic. Přestal jsem úplně spát. Pak jsme s mudrou zkusily Trittico. Samotné nepomohlo. Pak jela na dovolenou a už jsem to přestala zvládat. Jela jsem si do Bohnic pro pomoc. Primář mi napsal ke Tritticu ještě Venlafaxin. Za pár dní mi bylo zas dobře. Ale proč to píšu. On mi řekl, cituji, že by "ženě ve fertilním věku nikdy nenapsal nic v kontradikci s těhotenstvím." Pak jsem se ještě stokrát ptala mojí psych. , jestli opravdu otěhotnět můžu. Řekla, že ano. Na konci prvního trimestru najednou obrátila a chtěla mě převést na Sertralin, který je považován za nejjemnější v těhu. To jsem si nedokázala představit, že bych riskovala nějaké hnusné stavy s mimi v břiše. Tak píšu do Bohnic a primář popřel svá slova a taky navrhl Sertralin. Pak jsem celé těhu řešila jen AD. Snažila jsem se snižovat, ale šlo to jen málo. Kdo mně nejvíc podpořil byla gynekoložka, později doktoři v porodnici. Dokonce i sestry s tím měly nějakou zkušenost. Byla jsem na genetice, tam vše ok. Později i pediatrička, která mi řekla, ať kojím. Psychiatrička mi nechtěla dát ani potvrzení do porodnice a pořád mi říkala, že mi to musí schválit oni. Což není pravda, odborník na AD je psychiatr. Takže ne vždy doktor chce nést zodpovědnost za případné problémy. Já nakonec nekojila. Měla jsem blok. Ale určitě ti doporučuji během těhu konzultovat na genetice a v kojící lize. Já byla v Krči a měli tam i materiály, které neměl ani můj psychiatr. A neboj, bude to ok, znám holky, kterým v těhotenství úzkosti samy zmizely a vysadily i víc AD najednou. 🙂

velkaholka33
autor
21. dub 2018

Me je strasne zle od toho vcerejska to snad neni mozny...uz to brat nebudu kaslu na to..ale sem tam beru neurol na ataky :( to je hodne spatny? :(

eliska_mot
21. dub 2018

@velkaholka33 To je hodně špatný. Hledej pomoc. Neurol se fakt nesmí!!! To není nějaké "lehké" SSRI, to je dryják.

eliska_mot
21. dub 2018

@evitang No ty bláho. To jsou tedy odborníci. ☹

evitang
21. dub 2018

@velkaholka33 Neurol neni ok. Plus je ještě hodně návykový. Zkus si najít nějakého psychoterapeuta. A to nemyslim vůbec nijak zle. Jsou i tací, kteří mají smlouvu s pojišťovnou a nemusíš za terapii platit. Budeš mít pocit větší jistoty a třeba to zvládneš úplně bez prášků.

evitang
21. dub 2018

Doufám, že jsem tě svým předchozím příspěvkem s mojí zkušeností nijak neodradila od AD. Já to téma mám hodně odtabuizované, takže pro mě je jet do léčebny jako jít k jakémukoliv jinému doktorovi. 😝 Ale opravdu, jak psaly holky, buď v klidu a nevysazuj si nic ze dne na den.

velkaholka33
autor
21. dub 2018

Neurol beru delsi dobu.AD jdem vcera vzala prvni prasek a hned mi je zle po nem

evitang
21. dub 2018

@velkaholka33 To ti napsal taky obvoďák ten Neurol? Podle toho, co vím, tak ten by se dlouhodobě brát neměl, protože se na něj rychle tvoří závislost. On rychle uleví, ale postupem času se musí zvyšovat dávky. A určitě není dobrý v těhu. Ten citalopram nemůže zabrat hned. Chvilku to trvá než se ty hladiny serotoninu v mozku zvýší natolik, aby ti bylo dobře. A někdo ze začátku pocítí i zhoršení. Každopádně si najdi psychiatra. To neni žádná ostuda. A v kolikátém měsíci jsi?

velkaholka33
autor
21. dub 2018

@evitang jsem 6tt..

evitang
21. dub 2018

@velkaholka33 Být tebou, tak si zkusím najít na netu nějakého psychiatra s terapeutickým výcvikem, který zhodnotí jak na tom jsi. Vzhledem k tomu, že začínáš s AD až v těhotenství, to podle mě bude chtít zkusit nejdřív bez prášků. A nebo ne, ale určitě se bude snažit nasadit ti něco šetrného. Jestli jsi ještě pořádně nezačala brát tan Citalopram, tak ti třeba napíše i ten Sertralin, co je ještě šetrnější. Neboj se ničeho. Pravděpodobně budeš brát jen max 10mg se snížením na 5mg. Já brala 75mg jednoho prášku a 150mg druhého a mám zdravé dítě.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru