Ahoj holky.
Jsem teď v situaci, kdy jsem strašně šťastná a zároveň nešťastná🙈
První těhotenství skončilo v 6. týdnu - zamlklé těh. -> revize. Teď se nám povedlo hned po 1. MS znovu otěhotnět. Vůbec jsem nečekala, že to takhle brzo vyjde 🍀. Všichni mi radili, i lékaři, ať se na to další snažení neupínám a snažím se všechno dělat a plánovat, aniž bych počítala s tím, že znovu otěhotním a prý se to zrovna povede, když se to nejméně hodí a taky že jo 😀😇. Jsem teď asi v 5.týdnu (teprve ale příští týden půjdu k doktorovi na vyšetření), takže se poradím hlavně s ním, ale chtěla bych vědět váš názor a zkušenosti, jestli letět nebo ne. Samozřejmě po mé první zkušenosti bych neletěla a byla doma, aby se nic nestalo (může se stát vždycky cokoli, ale ráda bych byla v ČR, než v zahraničí.)
Čeká mě 8 hodinový let - tedy celkem dlouhý let a exotická destinace. Dovolená zaplacená a navíc už nepůjde zrušit, aby vrátili všechny peníze. Dovolenou jsem neplatila já (jedeme na pracovní dovolenou s kolegyněmi z práce), proto jsem z toho ještě víc nervózní, kdybych dovču zrušila, co mi na to dotyčný řekne? Ale zase letět jen, abych někoho nenaštvala a pak si to třeba vyčítala? Ale třeba to tak řeším zbytečně a mohla bych odletět, když mi bude dobře a i doktor to potvrdí, je hodně názorů, že pokud má miminko zůstat, tak se prostě udrží, ale kdo ví. Při minulém zámkem těhu se ve mě plod držel zuby nehty, proto jsem musela po všech pokusech se samovolným potratem a pilulkami na kyretáž, tak by se mohl udržet i teď?
No hlavně ať poletím nebo ne, musím zůstat v klidu a nestresovat se🍀😇, to hlavně by mohlo mimču nejvíce škodit.
Seš na úplným začátku. Naše mamky neřešily vůbec nic, testy nebyly a tak teprve když to nedostaly "podruhé" šly k doktorovi. Takže už byly v nějakým třetím měsíci a do tý doby dělaly vše jako normálně, nesledovaly se, nic si nezakazovaly. Vždycky budou dva tábory, jeden ti bude říkat, že je to risk, obzvlášť, když už to jednou nevyšlo a druhý, že pokud to má vyjít, tak to vyjde. Já jsem tábor dvojka 🙂 První týdny jsou vždycky hop nebo trop. Nevím, za jak dlouho bys měla letět, jestli ještě stihneš doktora, tak se ho zeptej, jaký na to má názor. Za mě ano, pokud se má udržet, tak se udrží a pokud ne, tak ne... a to říkám jako ta, co si tím také prošla.
Taky si myslím, že ten první trimestr je buď a nebo. A je celkem jedno, jestli u toho člověk sedí na gauči nebo dělá všechno stejně nebo letí na dovolenou. Z čeho jsem ale vždycky byla nervózní hned od počátku těhotenstvích, tak je koupání ve veřejných prostorách, výřivky apd. Tam se to bakteriemi dost hemží a zánět v počátku těhotenství jsem určitě řešit nechtěla.
Já bych letěla. V téhle fázi je to hop anebo trop a je fuk, jestli budeš ležet s nohama na gauči nebo skakát s padákem (obrazně, na padák bych si ja osobně netroufla nikdy). A ještě zaplacena od firmy? Tak to je úplně paráda
@adelkl29 A já bych neletěla, vím, že je to takhle na začátku asi úplně jedno kde jsi, ale jak já se znám, tak kdyby náhodou něco, vyčítala bych si to. Moje hlava by to prostě nezvládla, ale každá to máme jinak. Musíš se v tomhle rozhodnout sama.
Ve stejnem obdobi jsem letela s prvnim tehotenstvim a co se tehotenstvi tyce, tak zadny problem. Timhle mimco neohrozis.
Co ale musim rict - bylo to desny, trvalo mi 2 dny nez jsem se vzpamatovala ja, tak s tim pocitat, ze nemusis byt po pristani uplne ready... Strasne natekle nohy (nikdy mi nenatekaly mimo tehotenstvi), cela strasne vycerpana a jeste mi bylo blbe.
Ale dovolenou bych nerusila 🙂 Zvlast jestli mate z letiste domluveny transfer rovnou do nejakeho lepsiho hotylku, tak budes uplne v pohode 🙂
Ja bych letela. Ale jak uz bylo receno, zalezi na tom, jak by ses citila, kdyby neco, jak si to nastavis v hlave. Je pravda, ze ja to mela jednodussi v tom, ze v dobe zamlkleho tehotenstvi uz jsem mela doma ani ne rocni holcicku. Takze jsem tak nejak predpokladala, ze co se nepovedlo ted, povede se urcite potom. Navic uz od prvniho tehotenstvi jsem se v prvnim trimestru nastavila na vlnu "prvni trimestr je vzdy nejisty", i okoli jsem rekla, ze jsem tehotna az po prvnim screeningu (krom nekolika kolegyn, ono totiz v labine se to blbe tutla, kdyz vam tam chodi odbery a takhle se mohly "ztopit" jen za asistence nekolika vybranych osob). Ne, ze by mi to nebylo lito, to rozhodne bylo, ale asi me to nesebralo tak, jak vetsinu holek tady.
Polky se takhle ucelove snazili potratit kdyz nemeli jinou moznost legalneho potratu.
Já takhle na začátku těhotenství letěla, ale neměla jsem žádné komplikace ani nic předtím. Doktorka mi sama řekla, ať letím, že ten začátek je nejistý vždy a stát se může cokoliv i tady. Že let na těhotenství vliv nemá a jediné, na co musím myslet je, když se na dovolené něco stane, jaká je tam lékařská péče… Naštěstí všechno dopadlo dobře a nic jsem tam řešit nemusela. Jediná nevýhoda byla, že mi bylo pěkně zle a ani jsem si to tolik neužila. Nemohla jsem tam ani vejít do restaurace, natož normálně jíst.
Ja na zacatku tehotenstvi jeste byla pracovne v Azii, vysoce stresova prace a mnohem delsi let cca v 10tt. A vsechno v poradku, synovi bylo 9 let, mimoradne nadane dite🙂
Pak doma, v klidu v Evrope, s nohama na stole, 2 ZT v nasledujicich 3 letech. Si nevyberes...
@adelkl29 Těžko radit, dej na svůj pocit. Já si troufla na dlouhý let po předčasném porodu 33+1 a zamlklém těhotenství. Za necelé dva měsíce jsem pak porodila ve 23.t. Ale dle lékaře to s letem nesouviselo. Kdyby souviselo, spustí se dřív. Pak jsem se léčila na imunologii a 4. těhotenství už bylo do konce. Držím palce!
No obecně se v prvním a třetím trimestru nedoporučuje cestovat. Tak to bylo i u mě. V prvním trimestru jsem vyla nejslabší a dělalo mi problém cestovat tři hodiny vlakem a udělat zkoušku na VŠ. Pak se to výrazně zlepšilo, chovala jsem se, jak jsem se cítila, zrovna v tom sedmem tydnu mi začaly problemy. Uvidis, jak na tom budes bo🙂.
@adelkl29 já v prvním těhotenství v 8.tydnu dostala trombozu 🙈, sice vím, že je to asi rarita, ale já bych právě proto neletela...je to rizikové, 8 hodin je hodně a v teh.to tělo funguje jinak. Kdyby se něco stalo, budeš někde sama (partner asi neleti, ne?), daleko... navíc můžou v tu dobu přijít ošklivé nevolnosti. Mně by to za to nestalo...ani ne tak s ohledem na to zamlkle teh., ale spíš po vlastních zkušenostech, když vidím, co se může stát... Ale každá jsme jiná. 🙂
V prvním trimestru se nedoporučuje cestovat, protože je to proste buď se udrží anebo ne a pokud ne, tak lepší to řešit doma než v cizině třeba ještě sama. Ja letěla zaoceansky let v 11tt, celkem přes dvacet čtyři hodin, nejdelší let měl 11...ke konci jsem myslela, že mi prasknou nohy a taky bylo blbé, že jsem ten typ, co se musi trochu přiopít, aby neměl nervy, což samozřejmě jako těhotná nešlo...ale jinak pohoda. Letěla bych, ono to bude koneckonců na delší dobu poslední dovolená, kdy se nebudeš muset starat o ditě a bude to opravdu dovolená... Nejde se pořád něčeho bát, ani jako těhotná ani jako matka. To se pak ten život nežije, ale přežíva (btw taky jsem měla za sebou zamkle těhotenství).
Ahoj, ja s prvnim mimi letela v 6tt s kolegy do Rima (2h let), kde jsme hodne chodili po pamatkach…. No, z letu jsem mela respekt, ale nebala jsem se. Vsechno dobre dopadlo a rodila jsem 39+6… nicmene … uz tehdy jsem mela prvni tehu priznaky - silena ale SILENA unava a po celem dni na nohou bylo tezke jeste vecer sedet v restauraci, no zaroven jsem nechtela aby nekdo tak bezy zjistil, ze jsem tehotna ….. navic jak dobre se s temi lidmi znas? Co kdybys tam zacala krvacet a potratila, zvladnes to psychicky, ze s jimi budes muset resit a sdilet takovouto situaci?
@fifinka2020 to je strasne, jak se prosim ta tromboza pejevovala a kde byla? Mam velky strach, jsem v 34 tydnu, krecaky az ke trislum, modriny a cerne fleky z zil, doktori tvrdi, ze to snad doporodu vydrzi...
@vendulis Jednou ráno jsem se vzbudila a nemohla doslapnout na nohu 🙂. Jinak otoky ani jiné problémy jsem právě vůbec neměla... nějak mi i přijde,že ta trombóza je takové víc "nenapadna", že když máte krecaky, budou to prostě krecaky....u mě je i blbý to, že se vlastně neprošlo na to, čím to bylo, respektive světlo se to na hormony. Ale od té doby jsem prostě citlivější na různé situace (třeba jsem v těhotenství měla velký respekt z covidu,který právě muze změny ve srážlivosti krve způsobit a mít to fatální dusledky apod.), které druzí vůbec neřeší. Je to prostě o té zkušenosti, ja to neprodelat, tak taky spoustu věcí neřeším...
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
To Teda plati Firma? Luxus, Jayne, ze bych letela