Dort pro Milánka ke čtvrtým narozeninám
DORT PRO MILÁNKA
Piškotový korpus (dělala jsem podle www.klarcinblog.cz):
na dno formy dát pečící papír a nevymazávat ani nevysypávat-korpus nebude tak šikmý
– 5 vajec
– 200 g hladké mouky
– 200 g cukru krupice
– 5 lžic teplé vody
– 1 čajová lžička prášku do pečiva
Z bílků ušleháme tuhý sníh (se špetkou soli), přidáme ½ cukru. Zbytek cukru vyšleháme se žloutky (4min), přilijeme vodu a ještě minutu šleháme. Mouku smíchanou s práškem do pečiva přisypeme do žloutkové směsi střídavě se směsí z bílků a cukru. Pečeme ve vyhřáté troubě na 150 stupňů 60 minut (zkoušíme špejlí). Korpus necháme ve formě dalších 10minut, pak objedeme kraje nožem a vyklopíme.
Prokrojila jsem dvakrát a z horního vypouklého dílu jsem udělala punčovinu:
nastrouhaný korpus
rum
trocha máslového krému
jahodová marmeláda
Čokoládový krém (OlgaW na labuznik.cz):
– 100 g čokolády (na vaření, hořká)
– 200 ml mléka
– 125 g másla
Všechny ingredience se zahřejí 85°C, nevařit. Horké sundáme z plotny a 3 minuty na nejvyšší rychlost šleháme. Necháme vychladnout a dáme na 8-12 hodin do lednice. Pak vyšleháme a dáme do zdobícího sáčku.
ČOKOLÁDOVÝ DORTÍK
Pár dní dopředu si připravíme čokoládovou hmotu na modelování (dělala jsem podle diskuse na dortomanie.cz):
– 200 g čokolády (na vaření, hořká)
– 5 lžic medu
Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni, odstavíme a pak znovu ohřejeme. Promícháváme a postupně přidáváme tekutý med po lžících. Mícháme, než se nám krásně spojí v lesklou hmotu. Zabalíme a necháme ztuhnout v lednici. Před použitím vyndáme a propracujeme rukama. Válečkem vyválíme placku větší než průměr celého dortu a strany.
Na falešný marcipán si připravíme (bílá hmota, fondán podle www.zatlik.webgarden.cz.....................) :
– 60 ml studené vody
– 1 lžíce želatiny
– 110 g světlého medu
– 1 lžička aroma
– 700 g -1 kg prosátého cukru moučky (cca 200 g jsem nahradila polotučným sušeným mlékem)
Do kastrolku dáme želatinu a zalijeme vodou. Necháme 3 minuty působit. Zahřejeme na mírném plameni, ale nevaříme. Postupně přidáme med a aroma. Nalijeme do mísy, kde máme přes jemné síto procezeno cca 500 g moučky a 200 g sušeného mléka. Rukama pomazanými omegou zpracujeme na vále. Dáme na 6-8 hodin ztuhnout. Z udaného množství (hodně nám zbyde) uděláme ozdoby na dort, figurky i třeba potah na celý dort.
Vše předešlé lze vynechat a upéci pouze čokoládový korpus (dortomanie Čokoládový korpus II od Rendolíny):
Čokoládový korpus
na formu 21 cm
– 120 g čokolády (na vaření, hořká)
– 120 g másla
– 160 g cukru krupice
– 150 g polohrubé mouky
– 6 vajec
– 3 lžíce mléka
– 1 lžíce kakaa
– ½ prášku do pečiva
Utřeme máslo s cukrem, přidáme žloutky a šleháme do pěny. Přidáme rozpuštěnou čokoládu, mléko, kakao, mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec vmícháme sníh z bílků. Pečeme ve středně vyhřáté troubě 45 minut (10 minut na 200 a pak ztlumit na 180).
Tento korpus dvakrát prokrojte a prostřední část použijte na jiný dort (nebo udělejte dvoutřetinovou dávku). Pláty těsta pomažte meruňkovou marmeládou. Na závěr potřete celý dort včetně boků krémem, zakryjte vyválenou čokoládovou hmotou a ozdobte marcipánem.
Na krém:
– 1 vanilkový pudink uvařený podle receptu na sáčku (zakrýt fólií, aby se neudělal škraloup)
– 250 g másla pokojové teploty
Po vychladnutí pudink zašleháme do již rozšlehaného másla. Nemusíme sladit. Když se krém srazí, dáme nahřát nad vodní lázeň a vymícháme (je to rozdílnou teplotou ingrediencí).
Pokračování dortu pro Milánka:
Den dopředu si vytvoříme z fondánu písmenka, ozdoby a čísla.
Na dort použijeme:
spodní díl piškotového korpusu
prostřední díl čokoládového korpusu
horní díl piškotového korpusu
punčovinu, kterou dotvarujeme nerovnosti na obvodu (čokoládový korpus byl kupodivu menší) a uděláme horní vrstvu dortu
Každou vrstvu pokropíme rumovou vodou nebo čajem ochuceným rumem, potřeme jahodovou marmeládou a pomažeme krémem (střídala jsem od středu vždy čokoládový a máslový). Horní vrstvu punčoviny potřeme čokoládovým krémem. Strany pomažeme máslovým krémem a libovolně nazdobíme, ozdobíme písmenky a vytvořenými tvary.