423 / 489
    oleje

    ZBYLÉ OLEJE:
    Lněný olej
    Teplá: ne Studená: ano (nerafinovaný), Bod zakouření: 107 C
    Nezahřívejte ho, skladujte v chladu jinak zežlukne, obsahuje hodně omega-3 mastných kyselin a snad i proto se hodně mluví o jeho léčivých účincích. Panenský lněný olej pomáhá v prevenci srdečních onemocnění, udržuje zdravou kůži, nehty a vlasy. Pomáhá při potížích s otěhodněním, impotenci, menstruačních křečích a endometrióze či zácpě.

    Makový olej
    Teplá: ne Studená: ano (nerafinovaný), Bod zakouření: 107 C
    Nezahřívejte ho. Nežlukne tak rychle jako olej lněný, ale jeho poměr omega 3 a omega 6 mastných kyselin není tak ideální jako má olej lněný. Dá se použít do salátů a zeleninových či luštěninových pokrmů.

    Dýňový olej
    Teplá: ne, Studená: ano (nerafinovaný), Bod zakouření: 140 C
    Obsahuje hodně nenasycených mastných kyselin, chlorofyl, zinek a vitamin E.

    Konopný olej
    Teplá: zčásti ano, Studená: ano (nerafinovaný), Bod zakouření: 165 C
    Při mírném vaření se nepřepaluje. Je ale vhodnější do salátů. Obsahuje velké množství omega-3 mastných kyselin. Má lehce oříškovou chuť.

    Kokosový olej
    Teplá: spíše ano, Studená: ano (nerafinovaný), Bod zakouření: 177 C – 200 C.
    Hodí se zejména na smažení palačinek či waflí a dalších sladkých jídel. Lze na něm také smažit či restovat zeleninu, obsahuje však zejména nasycené mastné kyseliny, které nejsou výživově příliš vhodné.

    Kukuřičný olej
    Teplá: spíše ano, Studená: ano (nerafinovaný), Bod zakouření: 178 C (nerafinovaný) - 232 C (rafinovaný).
    Vyrábí se lisováním kukuřičných klíčků, je téměř bez chuti a vůně. Je vhodný i na smažení. Neobsahuje lepek, mohou ho proto používat i celiaci. Obsahuje hořčík, vápník, zinek, mangan, koenzym Q10.

    Sezamový olej
    Teplá: ano, Studená: ano (nerafinovaný), Bod zakouření: 210 C.
    Snáší i vysoké teploty. Obsahuje velké množství omega-6 mastných kyselin a mononenasycených mastných kyselin. Sezamový olej z praženého sezamu se skvěle hodí například do asijských pokrmů. Má poměrně výraznou chuť.

    Hroznový olej
    Teplá: částečně ano, Studená: ano (nerafinovaný), Bod zakouření: 216 C.
    Ačkoli má vysoký bod zakouření, je velmi jemný a nehodí se na smažení. Získává se ze semínek vinné révy, používá se hlavně do salátů.

    Arašídový olej
    Teplá: spíše ano, Studená: ano (nerafinovaný), Bod zakouření: 227 C
    Hodí se spíše na pečení, ale můžete na něm i smažit. Dodá pokrmu lehce ořechovou chuť. Hodí se do asijské kuchyně.

    Avokádový olej
    Teplá: ano, Studená: ano (nerafinovaný), Bod zakouření: 270 C
    Hodí se pro jakoukoli tepelnou úpravu potravin. Je velmi jemný a nepřebije chuť samotného pokrmu. Proto se hodí na smažený mas s jemnou chutí jako jsou například ryby či kuřecí a krůtí maso.

    15. únor 2016
    15. únor 2016