Celiakie
Synovi byla diagnostikována celiakie. Nakoupila jsem nějaké základní potraviny, teprve zjistíme,co mu chutná a tak. Ale chtěla jsem se zeptat,zda máte nějaké tipy na chuťově a cenově dobrý e-shop..snad se něco najde Případně kdybyste měly tipy na určitě suroviny,budu ráda
Více potravin na jednom místě https://bezlepkovepotraviny.cz/
Na ig bezlepkovamatka na fb dvě skupiny: Bezlepkové recepty, Jureček
Na rohlíku je taky velký výběr bezlepkovych věci
Holky, děkuji vám,vše projdu
@yassou kolegyně má stravu bez lepku a laktózy a nejčastěji nakupuje na https://www.scuk.cz/
Mám celiakii a nejčastěji nakupuji v Albertu, Bille a na Rohlíku. Také mají spoustu věci třeba v Německu Edece
@michaelka83 Německo máme dál,ale Albert a Billu beru, děkuji
@yassou jen s dovolenim poradim par praktickych, ktere ja na zacatku nevedela (syn ma diagnozu dva roky). I kdyzn nakuoujes v bezlepkovem regalu, vzdy cti slozeni - casto je tam bud oves, ktery sice neobsahuje lepek, ale podobny protein a celiatikum je po nem stejne, jsko po poziti lepku anebo je tam deproteinovany psenicny skrob. Coz se legalne jako bezlepek prodavat muze, ale pro celiatiky je to nevhodne. Free village (znacka blp snad z Alberta? Nebo tak) casto tyto nevhodne slozky obsahuje. Takze nestaci napis BEZ LEPKU, vzdy musis cist slozeni a nekupovat tyto.
V sojove omacce je casto lepek, protoze je fermentovana psenici (tak pozor na sushi). Sojovka se da koupit bez lepku, jen je potreba na to myslet. V barbecue omackach, v mnohych tvarohovych detskych dezertech, v kukurickych lupinkach, skoro vsude je lepek (ac by ho tam clovek necekal).
@yassou oves prodávají i bezlepkovy. Deprotein.psenicny skříň je bezlepkovy. Je obsazen i bzl moukach. Chce to fakt vyzkoušet. Každému sedí něco jiného. Někomu vadí pouze “stopy lepku”, většině celiakům ne. Pravidelně se chodí na testy , jak krevní tak i na gastro. U děti tedy asi na gastro ne. Ale kontrolují se protilátky.
Škrob
Na tu sojovku pozor. I na Worcester a další dochuvovadla. Také pozor na Ječný slad. Ten je hodně v cokoladach
@michaelka83 ano, oves je v principu bezlepkovy, ale obsahuje avenin. Coz je bilkovina velmi pribuzna lepku. Lidem, kteri neji lepek treba jako modni dietu a aby zhubli, tem je to jedno. Jinak je oves pro celiatiky nevhodny. Sice nekomu projit muze, ale podle me to nestoji za to. Ne vse zjistis z krve, protilatky muzou byt jen hranicni a zanet streva na urovni Marsh 3b (konkretne nas pripad). Proto na ten oves upozornuji. Minimalne v prvnich letech bych ja oves vysadila, nestoji to za to. Stejne tak ten modifikovany skrob.
@yassou
Obecne, kde je ve slozeni jen "modifikovany skrob", tak je to obvykle z psenice. Nebrat. Kdyz je modifikovany kukuricny nebo bramborovy, tak v pohode. Je to prave v tech omackach, dochucovadlech atd. Da se najit i bez lepku.
Jecmen a jecmenny slad, psenice, bulgur, zito - zitny chleb, zitny kvasek, tam vsude je lepek.
Po tech dvou letech jsme si docela zvykli, vime co kupovat, ale taky mi yo obcas v krame ujede a zjistim az doma.
Prirozene bezlepkove jsou kukrice, brambory, ryze, jahly, pohanka, delam synovi k masu tyhle prilohy, treba kukuricna polenta je neco, co bych jich jinak asi nezkusila a ma ji hodne rad.
@janedv já ale myslela bezlepkový oves - prodávají ho ve specializovaných prodejnách. Ten by přece měl být v pohodě ne? Jinak samozřejmě máš pravdu co se tyče toho, ze odběry krve nestačí . Já sama měla latentní formu celiakie - krev ok, Marsch 3b. ♀️každý rok chodím na gastroskopii. Dětem se toto ale většinou nedělá .
@janedv nejsložitější za mě je stravování se v restauracích , kdy opravdu zbývá než věřit , ze jídlo je bezlepkové .
@michaelka83 bezlepkovy oves znamena, ze je vyloucena kontaminace - jinak se oves zpracovava v mlynech, kde psenice, takze obvykle je kontaminovany a tim padem nesplnuje normy na oznaceni jako blp. Proto existuje zpracovani, kde se mele v cise ovesnych mlynech, kde neni kontaminovan psnici (a jinym zrnim s obsahem lepku). Takze muze mit oznaceni bezlepkovy. Nicmene jeho podstata je stejna. porad obsahuje ten avenin. Coz neni lepek, to je pravda, ale struktura lepku a aveninu je hodne podobna. Nestoji to za to, mozna se navenek nic neukaze, ale vevnitr poskozeni pokracuje. zkoumala jsem to dopodrobna, pac mi to vubec na zacatku nebylo jasny, co to je - a nerozumela jsem tomu. Tak jsem se do toho ponorila a toto zjistila. Ten, kdo nejilepek jen proto, aby treba zhubnul nebo procistil organizmus, avenin muze, nema na nej alergii (nesnasenlivost). Ale pro celiaky je spatny.
jo a restaurace - to je kapitola sama o sebe. Mam milion pripadu, kdy se zpetam, jestli je to polevka bez mouky, odpoved Jasny, my nezahustujem. kdyz reknu - ale syn je nemocny, ma alergii, tak se jsou zeptat do kuchyne a v 100% pripadu se vratili se stejnou vymluvou - Vite, mame noveho kuchare no a on to zahustuje... Takze neverim, v restauracich fakt jist nemuzem, mame 2 tady v okoli, kterym lehce verim, ale jinak je to bida. Hlavne na cestach je to problem :(
Holky a co restaurace? Chodíte nebo radši ne? Stále se rozkoukavame, dříve jsme chodili ...
@yassou bohuzel. Ze dne na den ne. Ja to nesla tezce, protoze zadne restaurace, zadne dovazky... Musis zjistit, kterym ve svem okoli muzes verit. Sushi taky nejde, protoze sojovka... Casto se pouziva jiz k nachuceni slozek pri priprave, nejen ze se pak namaci. Prvni rok, nez se strevo trochu vzpamatovalo, mi dr rekla jen blp z blp provozu. Coz v Praze splnovala jedna.. Kupuji jeste jidlo v Expres menu (hotovky), jsou bezlepek a nekdy jako pojistka nebo na cesty. Davala jsem mu celou bednu na skolu v prirode.
@janedv uf,i ty začátky jsou běh na dlouhou trať,co...🫣 Vidíš a sushi má syn rád to je peklo,jak je to všude. Hotovky naštěstí máme kousek od baráku,takže si říkám,že si nakoupím něco na doma,kdyby něco nebo když půjde k babickam. A taky si musí zvyknout na nové chutě...a já se naučit péct buchty s tou moukou...A na tábor jsem taky zvědavá. Jako napsali mi,že to zvládnou,tak budu doufat
@yassou ono se to podda, sushi - jestli jdete nekam, kde rozumi (u nas jsou sushi obvykle vietnamci a nerozumi nic). tak staci rict, at synovi udelaji cerstve bez sojovky. Nebo si koupit svou, bezlepkovou a nosit ji s sebou. Sushi samo o sobe problem neni, je potreba tam ohlidat tu sojovku a surimi tycinky (jsou s lepkem). A takove, kde bys to necekala - nektere gumidky, lentilky, a pod... to vychytate casem, my udelali taky spousti chyb, hlavne prarodice ("vzdyt tam je na obalu bez lepku!!" - no jo no, ale je potreba cist slozeni...) ted uz si vsichni davame pozor, syn asi nejvic. Zjistil, ze be lepku se proste citi lip, pozna to na sobe, je to super, kdyz sam vi, ze to je sice pfrustrujici, ale stoji to za to.
Varila mysicka ma dobre recepty, nebo lateta.cz
@janedv vím, ze oves obsahuje avenin, ale ten vaši max 5% celiaků. já mám střeva i po tom co jim bzl oves zdravá ( každý rok chodím na gastro ko ). Oves používají i bzl značky typu Shar. Tak nevím no. Express menu je super. Jinak já se vždy v restauracích ptám, sem tam zajdu i do thajské, kde si dam třeba Phad thaj, které by mělo být bzl. Nebo plátek masa a brambor. Pozor také na hranolky . Jsou sice bzl, ale připravují je ve fritezach, kde smaží i řízky třeba
Avenin nesnáší 5% celiaků . Ten tel
@michaelka83 to by me zajimalo, jak na to prisli
@janedv no dala jsi mi tedy brouka do hlavy
Koukni na IG “Vařila myšička”, má holčičku s celiakii a vaří pro ní.