xsyrt
25. črc 2017
1961 

Jak na růstové bolesti u dětí

Bolí vaše dítě nohy, ruce a celé tělo? Může se jednat o růstové bolesti, které se projevují v době rychlého růstu kostí. Víte, jak dítěti od bolesti ulevit?

Kdy se růstové bolesti objevují?

U většiny dětí se začnou vyskytovat po třetím roce života a odezní na počátku puberty. Pokud se bolesti opakují, navštivte lékaře, který vyloučí jinou, nepříjemnější, diagnózu. Projevují se v cyklech, a dítě může pociťovat bolest po několik dní. Do týdne bolest odezní a objeví se za několik měsíců. Každému dítěti rostou kosti jinak, stejně jako odlišně vnímá bolest. Proto není možné přesně vymezit, jak dlouho jej budou končetiny bolet, a za jak dloho se bolest opět objeví. Pláče a nemůže chodit. Nejčastěji se s nimi setkáte ve dvou velkých vlnách mezi 3. až 5. rokem a mezi 8. až 12. rokem.

Příznaky

Objevují se především v nočních či večerních hodinách, kdy je dítě nejvíce v klidu. Projevují se bolestí končetin a neměla by je doprovázet horečka, třesavka, zvracení a ani další problémy. Dítě nejvíce bolí přední strana lýtek a zákolenní jamka. Působí na dítě jako bolest kloubů, kostí nebo svalů. Dítě bolest pociťuje hlavně na dolních končetinách v oblasti lýtek a za koleny. Může bolest vnímat či popisovat různě. Říká, že jej bolí svaly, kosti nebo klouby. Podstatná je lokalizace boletivého místa. Nohy bolí až půl hodiny. Bolest bývá spojena s vyšší tělesnou námahou, ale nemusí tomu tak být vždy. Dítě může bolest pociťovat i v případě, že zažilo zcela obyčejný den, kdy sedělo ve škole. 

 Děti, které jimi trpí, mají snížený práh bolesti, proto bolest pociťují a jsou na ni citlivější. Bolestivý růst může být spojen také se sníženou hustotu kostí. 

Jaké jsou zkušenosti uživatelky Modrého koníka @tvarohacek? „Já si na tyto bolesti pamatuji coby dítě, ale až v době mladšího školního věku, nohy mě bolely většinou pod koleny a pomáhalo mne si nohy stáhnout těsnějšími podkolenkami.“

Jak na růstové bolesti

Lékaři doporučují masírovat problematické partie. Často postačí být dítěti nablízku a uklidňovat jej. Na postižené místo můžete přikládat hřejivý polštářek, stáhnut jej obinadlem nebo vtírat chladivý gel. Bolestem se nedá předcházet a objeví se náhle. Dítě může dostat slabá analgetika, ale rozhodně by to nemělo být pravidlem. Některé maminky využívají homeopatické přípravky.

Co pomohlo proti bolesti mamince @oli.k, když byla ještě dítě? „Mě to taky jako malou několik let dost trápilo, tak od 8 let. Tenkrát mě doktorka poslala na elektroterapii, chodila jsem tam asi 3x týdně pár měsíců a trochu to pomohlo.“

Na růstové bolesti neexistuje speciální lék, ale můžete dítěti ulevit masáží končetin či chladivým gelem. Gel vtírejte na postižené místo hlavně večer, kdy jsou bolesti nejintenzivnější. Pokud si dítě stěžuje na bolest končetin opakovaně, navštite lékaře, který určí, zda se skutečně o růstové bolesti jedná. Lékař může doporučit rehabilitaci, elektroterapii, případně sofistikovanější léčbu.

Jaké jsou vaše zkušenosti s růstovými bolestmi? Navštívili jste dětského lékaře, využíváte masáže nebo elektroterapii? Podělte se s ostatními maminkami o své zkušenosti v diskuzním fóru nebo ve Wiki.

Pramen: Růstové bolesti

Foto: Pixabay

#zdravi_nemoci

Začni psát komentář...

Odešli