musim vygooglovat, co to je🙂
Je to takové decentně sladké pečivo (někdo to ještě cukruje) s náplní z ricotty, krupičné kaše a kandovaného pomeranče nebo citronu. Těsto je poměrně jednoduché na suroviny, ale složité na přípravu, protože se roluje a promazává pěnou z másla a sádla.
To zní dost zajímavě. Zapíšu si to na seznam věcí, co jeeeeednou zkusím udělat... 😀
Tak si nechte chutnat! 🙂
@cerlada Recept je šíleně složitý, ale je to zhruba takto:
Jednak náplň: 375 g ricotty, 2 žloutky, 250 ml mléka (použil jsem plnotučné), 115 g cukr krystal, 115 g krupice, 60 g kandované citronové kůry, 1 a půl polévkové lžíce vanilkového extraktu (aroma).
Do mléka nasypeme všechen cukr a dáme vařit. Až mléko vaří, pomalu do něho sypeme krupici až je z toho hustá kaše. Opravdu hustá - pozor na hrudky. Pak kaši vyklopíme na podnos nebo pečící papír a uděláme z ní placku. Až placka vychladne, tak ji natrháme na malé kousky a zmixujeme se žloutky. Potom přidáme nasekanou (nasekanou úplně na jemno nějakým "sekačem" na ořechy třeba) cit. kůru, ricottu a nakonec vanilkový extrakt. Pořádně promícháme. Ta hmota je opravdu hodně hustá.
na těsto je potřeba: 420 g hladké mouky, lžička soli, 180 ml teplé vody. 115 g sádla, 115 g másla. U toho sádla a másla se dá ubrat, asi by stačilo i cca 90 g místo 115.
Z mouky, soli a vody vytvoříme těsto. Je tuhé, proto je dobré si ho několikrát rozválet a přeložit, rozválet a přeložit. Těsto dáme do ledničky zchladit minimálně na 2 hodiny. Mezitím si rozmixujeme sádlo s máslem na krém/pěnu. Pak vytáhneme těsto z ledničky, rozdělíme na 4 díly a každý vyválíme do co nejtenčího obdélníku. Snažíme se o pravidelné strany - jedna strana cca 10-15 cm, druhá jak nám vyjde. Po vyválení to ještě trochu popotáhneme do stran, ať je to široké tak 20 cm. Pomažeme tenkou vrstvou pěny ze sádla a másla a srolujeme do podoby rolády. Další část taky vyválíme, pomažeme a přidáme k již srolované předchozí části - navážeme, kde jsme skončili. Takže na konci máme docela tlustou roládu z těsta a másla/sádla. Má přibližně 5 cm. Při promazávání mi zbyla tak čtvrtina až třetina pěny, takže bych jí připravil klidně méně. Roládu z těsta dáma do lednice vychladit - dal jsem ji přes noc.
Druhý den si vytáhneme těsto z ledničky a odkrojíme nerovné kraje (ty nepotřebujeme, nebo z nich můžeme vytvarovat nějaké neforemné pokusy). Ze zbytku nakrájíme kolečka tlustá asi centimetr až centimetr a půl. No a pak z těch koleček vytvoříme trychtýře. Prostě prostředek zatlačíme dolů a kraje vytáhneme nahoru, co nám těsto dovolí, aby se to nerozpadlo. Někde na fotkách, sfogliatelle vypadají delší než širší, ale mě z toho vylezly typické "škeble" a podle jiných fotek na internetu nejsem sám. Emotikona smile Pak ty trychtýře naplníme a nějak jak to jde uzavřeme. Klademe na plech a dáme do trouby na 200°C na 15-20 minut. Máslo a sádlo tak nějak vyteče ven a z těsta se stane křupavá krusta upečená dozlatova.
Z toho množství se mi jich podařilo udělat deset kusů - plus mínus se vlezly na jeden plech. Ale hodně záleží na tom, jak se vám povede vyválet to těsto - jak bude široké. Z náplně mi zbyla přibližně čtvrtina až třetina.
Vypadá to výborně 🙂