Krásné sobotní ráno!
(případně noc, pokud tady číháte se mnou - právě je totiž krátce po půlnoci=) ). Docela dlouho jsem si říkala, jak dnešní článek uvést. Když se totiž podívám okolo sebe, vánoční čas hledám s velkou fantazií. Všude krabice a binec:D (kdo mě sleduje tak ví, že jsme právě uprostřed stěhování a bourání) Trochu to teda zachraňuje věnec na stole. Ale víte co? Ono by tu náladu měli stejně dělat skutky a lidi okolo=) A přestože jsem letos nenafotila do článku vlastní fotky (jednu jsem teda vyhrabala z loňska), vytáhla jsem alespoň recept od maminky, abych se s vámi mohla podělit o kousek tradice, kterou mám moc ráda. Co myslíte, co to bude?
A no jo. Je to ONA!
Vánočka je pro mne symbolem Vánoc. Začíná náš Štědrý den a někdy jich peču i několik. krásně voní a kdyby na Vánoce nebyla, tak jsem opravdu smutná - a nejen já! Je teda pravdou, že teprve letos jsem se mrkla na zoubek i její historii a objevila pěkný článek, kde bylo vše hezky shrnuto=) Než tedy přejdu přímo k našemu receptu, uvedu pár zajímavostí, které jsem v něm objevila. Třeba je znáte, ale třeba se najde někdo, kdo není úplně zběhlý a dozví se zase něco nového.
Tak co, našli jste něco, co jste nevěděli? Má vánočka ve vašem kraji ještě jiná poslání, či příběhy a historii? Určitě napište do komentáře! My už se teď ale mrkneme přímo na recept, který lítá naší rodinou.
Na úvod musím říct, že tato vánočka je hodně hutná a my k ní už nejíme ani máslo ani nic, není to taková ta nadýchaná a velmi sladká varianta. Ale milujeme ji=) A pozor, je velká!
1. V misce si připravte kvásek a nechte ho hezky naběhnout (150ml vlažného mléka a kvasnic se lžičkou cukru, cca 20min) Ve větší míse smíchejte mouku, cukry, sůl, citr.kůru a mušk. oříšek. Dále zbytek mléka, ve kterém rozšlehejte žloutky. Nakonec vlijte rozpuštěné máslo.
2.Těsto zpracujte do koule, zaprašte moukou, přikryjte a dejte na teplé místo. Kynout nyní bude 2 hodiny. Poté přidejte nasekané mandle (50g) a rozinky.
3. Těsto nyní rozdělte a upleťte dle vlastní volby. Ideální jsou 3 řady (ze 4, ze 3 a ze 2 pramenů). Potřete bílkem a nechte opět 2h kynout. Vánočku zasypejte zbytkem nasekaných mandlí a sešpejlete problematická místa - aby se nerozjela.
4. Vložte do vyhřáté trouby na 190C. Po 5 minutách snižte teplotu na 150C. a zhruba 45min pečte.
Na závěr ještě přidávám obrázek různých druhů splétání, vypůjčeno ze stránek "cuketky"
Doufám, že se vám dnešní článek alespoň trošku líbil a třeba vám poodkryl další recept nebo informaci, kterou jste neznali. Určitě mi dejte vědět do komentářů, jakou vánočku děláte, nebo jakou máte rádi.
Nadýchanou? Nebo také hutnější?
Užijte si krásný víkend - a také Mikuláše!! A hlavně! Nezapomeňte, že tento článek je SOUČÁSTÍ Vánoc s ambasadorkami a je propojený s dnešní SOUTĚŽÍ u @88petule - tak šup šup, ať zkusíte své štěstí=) Odkaz přímo na soutěž najdete ZDE.(klik)
Nezapomeňte dát LIKE jak tomuto článku, tak soutěžnímu článku u Peti, pokud se soutěžení účastníte;) Držím palce!
Přesně takovouhle vánočku mám úplně nejraději...když jsem byla malá, tak ji pekla moje babička a občas se jí stalo, že ji uprostřed nedopekla a to bylo úplně nej. 😍
Máme také recept používaný a prověřený mnoho let. A také milujeme hutnou, vlhkou, hlavně spoustu rozinek a mandlí 😋
Mám nejraději hutnou, těžkou vánočku 😀
Vánočku pečeme vždy na Štědrý den ráno, máme taky rodinný recept a je také hutná, ale úžasná a s máslem dokonalá. Už se na ni těším 😍
Zajímavé zajímavosti...
Mám recept od babičky mela takovou těžkou a hrozne dobrou a ja ji porad nemuzu udelat tak jako ji mela ona ale našla jsem tvarohovou a tu mají doma rádi ale asi zkusím tuhle dekuji
Vánočku rozhodně hutnou, těžkou 😊 mou zatím nedosaženou metou je taková, jakou dělávala babička.
Teda, jsem překvapená, kolik z vás má tu hutnější variantu rádo 😍 manžel z ní byl poprvé docela v šoku, on takovou nikdy nejedl🙂 jeho babičky obě dělají takové ty nadýchané, hodně pocukrované =)) Nicméně si ji oblíbil, takže ji můžu vesele péct:D Adámek teda trochu rýpe rozinky🙈 uvidíme letos:D! A vyhrabala jsem vám naše fotky z loňska!
takže to je ona :D
Ja zacala s vanockama asi pred 13 lety, pekli jsme je s dedou podle receptu od sousedky, a byla to presne takovahle hutna, maslova, z receptu byly dve velky. Jeden rok dokonce mamku pozvali necekane na besidku do prace, nevedela, co ma kolegum prinest, tak jsem pekla 22 malejch vanocek, vsechny pleteny z deviti kousku, lidi v trolejbuse ss prej otaceli, co to voni, kdyz to vezla :D jenze pak deda umrel a uz nikdy se mi ta vanocka nepovedla. Po letech jsem nasla recept od Florentyny, ta se mi dari, ale je to ta lehka nadychana a neni to ono. Tak letos mozna zkusim tuhle 🙂
díky
Nejraději hutnou a se zapečenou mincí💰
Zkusím upéct 🙂 jen nevím jak ji uplést. Ta vaše je z jednoho zapletení nebo na sobě poskládané?
Taky děláme spis tužší
@martaskaaa tři řady, dole ze 4 copů, uprostřed ze 3 a nahoře ze 2 🙂 👌 poskládané na sobě.
Též jsme ji dneska zkusila, ptz úvodní obrázek je luxusní a musím říct, že se s těstem úžasné pracovalo!!!! Pletla jsem z osmi pramenů a zatím čeká na troubu.
Já už recept od Irči vyloudila před rokem😁 A vánočka je fakt skvělá, vynikající 👌👍♥️
@michaelllas ❤🥳 vyřídím mamce, že to ma úspěch i mimo rodinu:D
btw Ondra mi tu hledi zezadu, co čtu...a prej nam začít trénovat vánočky v novy troubě, že se o ně kdyztak postará, dostal na ni z tech fotek tady chuť 🤣🙈
@vanea Fakr nejlepší, co jsem kdy jedla. Dokonce i manžel si pochvaloval a to vánočky prý ,, nemá rád,,😁
@vanea jj, označila jsem tě ve skupině s vařením 😁 jinak jsem pletla podle tohoto videa
https://www.youtube.com/watch?v=fDt1k-azd5Ya ze začátku jsem si to musela po každém kroku stopnout 😅😁 takže partner postel video, já motala a malá mi stala mezi nohama na stoličce a uždibovala prameny 😂😂😂.
Začni psát komentář...
Rozhodně hutnou, vlacnou🙂Letos odhazuju svuj leta overeny recept a menim jej za novy, z kucharky pana Marsalka...mnam, mnam. Zapekam do ni kulicku hrasku pro stesti🙂