1 hrnek slunečnicových semínek 10 sušených rajčat 1 červená paprika, grilovaná nebo lehce opečená a zbavená slupky 2 lžíce panenského olivového oleje Šťáva z 1 citronu 2 rozdrcené stroužky česneku 1 lžička oregana 1 lžička červené papriky Sůl podle chuti
Slunečnicová semínka namočte do vody a nechejte minimálně 4 hodiny máčet. Sušená rajčata zalijte 1 hrnkem vařící vody a nechejte 10 minut namočené. Poté rajčata vytáhněte a vodu si uchovejte. Všechny suroviny spolu s ¼ hrnku vody, ve které se máčela rajčata, vložte do mixeru a mixujte dohladka. V případě potřeby přilévejte vodu z rajčat, abyste dosáhli konzistence, která vám vyhovuje. V lednici vydrží asi týden, ale konzumujte ji co nejčerstvější.
Slunečnicová pomazánka
(vegan, bezlepková)
1 hrnek slunečnicových semínek
10 sušených rajčat
1 červená paprika, grilovaná nebo lehce opečená a zbavená slupky
2 lžíce panenského olivového oleje
Šťáva z 1 citronu
2 rozdrcené stroužky česneku
1 lžička oregana
1 lžička červené papriky
Sůl podle chuti
Slunečnicová semínka namočte do vody a nechejte minimálně 4 hodiny máčet. Sušená rajčata zalijte 1 hrnkem vařící vody a nechejte 10 minut namočené. Poté rajčata vytáhněte a vodu si uchovejte. Všechny suroviny spolu s ¼ hrnku vody, ve které se máčela rajčata, vložte do mixeru a mixujte dohladka.
V případě potřeby přilévejte vodu z rajčat, abyste dosáhli konzistence, která vám vyhovuje.
V lednici vydrží asi týden, ale konzumujte ji co nejčerstvější.