mnam mnam. poradíš mi? na neděli musim udělat nějaký dort. budeme slavit aniku u táty. a chtěla bych udělat nějaký jednoduchý, bezlepkový dort, který mě finančně nezruinuje 🙂
Ty jáhly mají být asi už úplně studený, že? 😀 😉
@zuzkaamichal a má to být zdravý bezlepkový dort nebo jen bezlepkový dort? víš, jaký mám názor na narozeninové dorty a jak vypadají ty moje😀
@sookie tak nějaké malé zhřešení tam asi může být ale málo. znáš me...
@zuzkaamichal co nějaká jednodušší verze http://kitchenette.cz/clanek/6-cokoladovo-malin... ? krásný, ne?🙂
@sookie krásný, ale divočina. asi zůstanu zas u toho mojeho 🙂
@zuzkaamichal a co anice nějakou jinou divočinu a pro sebe něco malého bezlepku, abys tam neseděla jen tak...? jednou jsme taky takhle dělala dva dorty a bylo to ok, všichni se cpali cukrem, já jáhlama😀
@zuzkaamichal http://www.coolest-birthday-cakes.com/minnie-mo... co z nějakého bezlepkového piškotu?
@sookie já jsem hodně velký lempl, takže udělám jen jeden a tuším asi jaký. ten co vždycky 🙂 ale díky
@sookie tak to by se jí líbilo. nikdy jsem ale s marcipánem ani fondánem nedělala a nějak se mi to ted učit nechce.koukala jsem ale na svíčky s minnie ale to by asi nestačilo přijít poštou. tak to budu muset napravit dekoracemi. talířky s minnie, možná čepka. trocha kýče ale když to udělá radost...
@zuzkaamichal ok, snažila jsem se😀
@sookie já vim. díky moc, se mnou je to těžký.
@zuzkaamichal tenhle je určitě s čokoládou a pak nějaký bíly krém, fondán bych ti nenutila;) upečeš jeden velký kulatý piškot, dva menší místo uší, promázneš džemem, navrch namažeš kvalitní doma dělanou čokoládovou polevu, ten bíly krém třeba z lučiny... dozdobíš čokoládou, dorůžova krém obarvíš šťávou z řepy, mašli uvážeš látkovou...
@zuzkaamichal a už radši mlčim😀 já bych si s tim vyhrála, narozeniny jsou jednou za rok, ať má na co vzpomínat...
@sookie za to co předvedla včera za peklo nemam chut pro ní něco chystat. byl to masakr.
@zuzkaamichal ☹
Moc mě zaujaly tyto vaše koláčky s jáhlovým základem a ovocno-agarovým vrškem 🙂 Akorát bych ráda nahradila kokosák, který se tam objevuje, nemáte nějaký tip čím by to šlo? Nějak mu nevěřím...
@vesanus a proč ne? používám jen bio panenský za studena lisovaný koksový olej a na něm podle mě není vůbec nic špatného, naopak, v malém množství nám prospívá!🙂 asi bych ho ničím nenahrazovala, spíš úplně vynechala, ale mám zkušenost, že díky němu hmota po zchladnutí výborně drží pohromadě...
Nejsme odborníci (což většinou taky nestačí :D ) , čili je to čistě otázka čemu se rozhodneme věřit, ale objevují se názory, že to s tou prospěšností v kuchyni vzhledem k extrémně vysokému obsahu nasycených mastných kyselin (obecně v palmojádrových tucích) nebude tak horké... No a to vše podbarveno obrovským boomem jak je naopak všemocný - a mě osobně takovéto propagace spíše hází na opačnou stranu 🙂 (Jako takhle, i kdyby byl nezdravý, tak jíme pravděpodobně větší svinstva a ve větších množstvích, o to nejde, kor když jsou ho v receptech 2 PL, spíš mi jde o princip, že když si vařím něco zdravého, tak ať tam jsou jen takové věci🙂 )
@vesanus jo takhle, ano, beru ho, jako ze ma hodne nasycenych MK, ale sama za sebe, myslim, ze jich jinak moc nepřijímám a taky ho nesnim moc a uz vůbec ne každý den. dobry je pro me v tom, ze obsahuje kyselinu kaprylovou, která hubí kvasinky, se kterými bojuji. a hlavne mi moc voni a chutna😀 a moc rada ho pouzivam do "studenych" dezertu, bajecne drzi hmotu pohromadě, aby se mi nerozpadala...
Cháápu 🙂 Apropo, na ty kvasinky je prý dobré máznout si ho i tam dole když jsou v začátcích, anebo používat preventivně jako lubrikant (ale nic z toho jsem nezkoušela), doufám že tu tímto nikoho nepohoršuji 🙂
Na formu o průměru 15cm
Korpus
3/4 hrnku jahel uvařených v 1,5 hrnku vody doměkka
2 lžíce kokosového oleje
1 lžíce raw kakaového prášku
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky perníkového koření
1/4 lžičky mletého kardamomu
2 lžíce javorového sirupu
- vše smícháme a uhladíme do formy vyložené fólií, dáme na chvíli chladit
Želé:
450ml jablečného pyré (asi 6 jablek, podušených a rozmixovaných)
5g práškového agaru
1 lžička vanilkového cukru
-agar dobře rozmícháme v 50ml studené vody, smícháme s pyré a vanilkovým cukrem, uvedeme k varu a pak nalijeme na korpus.
- dáme vychladit do lednice, nejlépe přes noc