saralinda
28. dub 2008

Snad se někdy dočkáme

No, jak to u nás začalo
**V lednu 2007 jsem šla po půl roce na preventivní kontrolu na gyndu (k nové doktorce) - našli mi cystu cca 5cm a prý nějakou divnou. Pak následovala v 03/2007 operace (laparoskopická). Odstraněn celý levý vaječník. Výsledky bohužel špatné - nebyla to cysta, ale border line tumor. Na pravém vaječnímu taky malá cytička, ale ta byla histologicky v pořádku.
**Pak jsem přešla do Prahy k Apolináři - další šok - prý musím znovu na operaci (04/2007), tentokrát řezem, zda tam nejsou nějaké metastázy. Výsledek - metastáze žádné, histoligie všech vzorků dobrá, trošku okrájen druhý vaječník (byla na něm cosi), pro jistotu odstraněno omentum a slepé střevo, jizva cca 25cm.
** Snažit jsme se začali v září 2007 (doporučili mi počkat, až sroste jizva). Po 6 neúspěšných cyklech jsem začala měřit BT. Snad se nám brzy zadaří.
**Nedaří se, tak jsme zašli k doktorům.
**V květnu 08 jsme byli s přítelem na genetice. Vše je vpořádku - hurraa!!!
**Objednali jsme se do CARu k Apolináři. První konzultace a vyšetření 30.7. Příteli vazali krev a udělali spermio (12 mil., 80% těch pomalejších, 20% závodníků) - takže by to mohlo být lepší, ale taky mnooohem horší. Moje krev ani UTZ nic moc - vysoký prolaktin a cysta na mém jediném vaječníku.

**3.10. UTZ Apolinář - dr. našla na vaječníku 2 cysty (2,5 a 3,2 cm), z toho jedna se jí moc nezdála a mám jít na onkolog. ultrazvuk.Nasadili mi Dostinex na snížení prolaktinu (0,5mg 1x týdně). Doporučili co nejdříve IVF.
**7.10. endokrinologie - znovu mi nabrali krev a objednali mě na ultrazvuk a pak se uvidí. Hrozí i magnetická rezonance.**Tak krev v normě (prolaktin jen 16). Doktorka to nedokázala vysvětlit, ale co už, hlavně že je to OK. **Onkologický ultrazvuk dopadl taky +- dobře - sice Dr. objevila 4 cysty, ale žádný nádor. Hurra. Jedna cyta je endometriální, dvě folikulární a jedna asi jen zbytek žlutého tělíska. Všechny malé do 3cm.

***11.11. konzultace v CARu - bylo mi doporučeno IVF. Dr. podá žádost na pojišťovnu.

**ZAČÍNÁME S 1.IVF * 2.1. dostala jsem injekci k navození umělého přechodu. * 15.1. UTZ u Apolináře – vaječníky spí. Bohužel mi při preventivce na gyndě našli ureaplazmata a tak musím brát já i přítel antibiotika, takže začátek stimulace se o 7 dní posouvá. Ve středu 21.1.začínám píchat 225 jednotek Fostimonu. Stimulace celkem 11 dní (tedy 11x225 jendotek Fostimonu).
27.1. na UTZ jen 1 folikul a děložní sliznice jen 2mm ☹ vypadá to, že se stimulace zastaví. Nabrána krev. 29.1. vypadá to na 3 folíky 🙂, krev je OK. Nakonec jen 2 vajíčka - nedozrálá - nebylo co transferovat.

***20.4. Po nekonečném 60 denním cyklu odběr krve a konzultace. Kvev špatná . FSH 14,1 (limit je 10). Vaječník jde do důchodu ☹ Doporučeno IVF ještě před prázdninami. Hned po onkolog. UTZ. Asi krátký protokol s velkými dávkami hormonů
***2. IVF - KRÁTKÝ PROTOKOL ***od 5.6. po dobu 8 dní Fostinom (7 dnů 4ampulky denně = 300j + 1den 2 ampulky). Bohužel stimulací začaly růst i cysty => 11.6. pukce cyst (bez narkózy - nedoporučuji).** 13.6 Pregnyl, ale již dopoledne jsem začala krváce.**15.6 plánované OPU - kontrolní UTZ při přímnu do nemocnice - bohužel žádný folikul - asi kvůli cystám - ty rozhodily hormonální hladinu.
***po stimulaci úplně rozhozený MS cyklus (během měsíce 3xMS)
*** 14.7. kontrola v CARu - opět narostly cysty => nasazena antokoncepce (3 platíčka).
***18.8. onko UTZ - cysty jsou, ale nejde o nádor. další onko UTZ 27.10.
09 a 10/2009 návštěva léčitele
15.12.2009 nalezeny // - úplně přirozeně. A pak že to nejde.
18.12.2009 bohužel šlo o mimoděložní těhotenství. Ještě ten den operace a odstarnění pravého vejcovodu (ten vedl k mému jedinému vaječníku). Takže teď už je naděje na přirozené otěhotnění téměř nulová (levý vejcovod a pravý vaječník).
2. až 30.3 Františkovy Lázně
1.4. návštěva CARu -podána žádost o 3.IVF. Bohužel opět zjištěna cysta na vaječníku, takže se IVF posouvá. Předepsána Provera a Estrofem (obojí 1-0-1) na 10 dnů. Cysta nezmizela. Předepsán Norethisteron - možná zmizí po něm. Kontrola 10.5. - cysty už jsou 3. 25.5. onko UTZ, cysty stále jsou, ale naštěstí jde jen o cysty. Kontrola v CARu 1.6.-cysty jsou stále, pročež mi IVF nedovolili. Prý je to moc riskantní (nebojí se stimulovat, ale bojí se punkce - kdyby šlo o nějaký nádor, měla bych hned plné břicho metastáz). Tak se mám stavit po prázdninách a písemným souhlasem onkologa, že do IVF můžu jít, nebo půjdu do darovaných vajíček. Mezitím půjdu na magnetickou rezonanci.