1 / 54
    Hovězí guláš

    @rozmarynacitronova mohla bych poprosit o recept,mi se nikdy nepovede,jak bych chtěla...kujiiii

    24. bře 2015

    @petylka Snad se autorka neurazí, že Vám odpovím. Ale troufnu si tvrdit, že dělám dobrý guláš - alespoň už mi to řeklo nezávisle na sobě hodně lidí. A podle mne je důležité správné maso - kližka atd. (nic libového), hodně cibule (kolik masa, tolik cibule - ne hmotnostně, ale na objem) a pak dělám tak, že na sádle osmahnu cibulku až do jemně hněda (nesmí se připálit) - dělám na mírném ohni klidně 3/4 hodiny, pak přidám maso a koření a osmahnu. Maso pustí šťávu a chvíli se v ní dusí. Přiliju vodu a na mírném ohni vařím - většinou s odklopenou pokličkou, aby se voda vyvařila na tuk - to je poměrně důležité u guláše - udělá se Vám taková kaše. Správně by se měl guláš vyvařit cca 3x, ale to teda nedělám. Pak zaliju vodou a trochu zahustím (někdy klasicky moukou, někdy chlebem). A musím říct, že si ho návštěvy přidávají 🙂

    24. bře 2015

    @jujatko dekuji ti moc,vyzkousim ho podle tebe,mam doma kližku....snad se uz povede))))

    24. bře 2015
    Komentář byl odstraněný

    @jujatko Maso - já dávám taky hovězí kližku, je to nejlepší, ale udělat se dá i z prorostlé plece....... Přípravuji podobně jako vy.... Do opékající se cibulky těsně před závěrem přidám trochu rajčatového protlaku a max. 1 ČL papriky. Směs podliji, jakmile se základ trochu zavaří, přidám do něj osolené a opepřené kostky masa a dusím, tak, jak popisujete, určitě hodinu a půl. Podlévat jen minimálně, maso by nemělo být zalité, ale jen pomalu "probublávat" ve vlastní šťávě. Když se voda odpaří natolik, že je viditelný tuk, zapraším guláš 1-2 lžičkami hladké mouky, trošičku podlijeme a znovu přivedeme k varu a dusíme pěkně do měkka.
    Ochutnávejte, zahušťujte a dochucujte průběžně. Tohle zdánlivě jednoduché jídlo má složitou chuť, která vyžaduje, abyste ji pořád dolaďovali. Solí, pepřem, možná lžící worcesterské omáčky... Úplně na závěr už správné dochucení trefíte těžko. Ostrost guláše by měla být příjemná, nikoli agresivní a přebíjející veškerou chuť. A určitě se vyhněte závěrečnému zahušťování moukou - tím určitě ničemu nepomůžete. Každopádně to chce dělat tak 1,5 hodiny, tak jak píšete...

    Gulášek je klasika, která nevyjde nikdy "z módy" emoticon

    24. bře 2015

    @rozmarynacitronova ja delam gulas tak tri hodiny urcite - ale ja delam vzdycky kybl, protoze u nas je to jedno z nejoblibenejsich jidel. A presne, jak pisete, zdanlive jednoduche jidlo, ale je tam plno "malickosti", ktere delaji ten spravny gulas spravnym gulasem.

    25. bře 2015