redakce
20. únor 2023
1492 

Ne všechny bakterie škodí - i pokožka má svůj ekosystém

Nevím, jak vám, ale mně se narozením prvního dítěte diametrálně změnily položky na nákupním seznamu. Kdykoli jsem si vyběhla do města koupit něco pro sebe, domů jsem přinesla další outfit pro prcka. V oblíbené drogerii jsem se nevydala po lety vyšlapané cestičce k dekorativní kosmetice, ale moje kroky podvědomě vedly do dětského oddělení. Olejíčky, krémy, šampony, masti, tělová mléka... Všechny úlovky se vyjímaly na přebalovacím pultu, místy až kupily a vždy jsem se těšila další novince, která mě v obchodě oslovila. Měla jsem štěstí, že nenáročná a odolná pokožka první dcerky tuto bláznivou jízdu přežila bez újmy.

Narozením druhého děťátka jsem musela diametrálně změnit své nákupní zvyky. Pokožka mladší dcerky byla tak velmi jemná a citlivá, že jsem se na ni bála byť jen podívat. Situace doma mě přinutila se víc zajímat o to, jaké produkty kupuji. Musela jsem vyměnit prací prášky, pečlivě sledovat, z jaké látky je vyrobeno oblečení, a především s rozvahou vybírat kosmetické produkty.

Zatímco prvorozená dcera měla doslova hroší kůži, pokožka té mladší neodpouštěla žádné přešlapy. Při starší jsme nemuseli preventivně používat žádné mastičky či krémy v plenkové oblasti, u mladší jsme nesli následky i tehdy, když jsme zadeček natřeli tenčí vrstvou než obvykle. Abych pochopila, co mé dcerce škodí, musela jsem si o dětské pokožce hodně zjistit. Čím víc jsem si začala o dětské pokožce studovat, tím jsem začínala mít na kosmetiku větší nároky.

Nestačí že neškodí, musí také pomáhat

Pokožka je největší orgán lidského těla. Na jejím povrchu se nachází doslova celý ekosystém, který ji chrání. Naše pokožka je hostitelem různorodých mikroorganismů, jako jsou houby, bakterie a viry, které spolu vytvářejí kožní mikrobiom. Jeho složení je tak unikátní, jako kresba čar otisku prstu. Děťátko je před narozením téměř „bezmikrobní“. První osidlování pokožky mikroby se děje během porodu a jeho podoba se utváří a stabilizuje přibližně do tří let děťátka.

Správně vyvážený mikrobiom vytváří na kůži prostředí, které naše tělo chrání před patogeny, proto má udržování rovnováhy mikrobiomu pro zdravou kůži velký význam.

Tento mikrobiom však neustále narušují různé vnější vlivy jako UV záření, znečištěné ovzduší, nadměrné mytí či změna pH pokožky způsobená například používáním nevhodných výrobků pro péči o pokožku. Nerovnováha či oslabení se v tomto tak důležitém kožním mikrosvětě neodpouští a navenek se projeví jako podráždění, citlivost, vyrážky či dermatitidy.

Takto to dopadne, vezme-li to máma do svých rukou

Dokud jsem se danou problematikou nezačala více zabývat, neuvědomila jsem si, jak velké množství škodlivých složek a naopak málo aktivních látek, může běžná dětská kosmetika obsahovat. Zatímco pro běžného rodiče je takové zjištění jen zarážející, pro rodiče s patřičným vzděláním to může být impuls. A tak tomu bylo i v případě českých rodičů, Lukáše a Daniely, kteří chtěli, aby kosmetika pro jejich dítě nejen hezky vypadala, krásně voněla, fungovala, ale byla také naprosto bezpečná a především pomáhala. Bez kompromisů a bez zbytečné chemie. A tak vznikla certifikovaná přírodní kosmetika kii-baa® organic (nejen) pro miminka a děti. Jako jediná cíleně pomáhá udržet správnou funkci kožního mikrobiomu a podporovat tak přirozený vývoj a odolnost zdravé dětské pokožky. Můžete ji bez obav používat již od narození miminka, protože je vyrobena jen ze surovin prvotřídní kvality, dermatologicky testována a je vhodná i pro tu nejcitlivější a nejjemnější pokožku, a to i pro pokožku trpící ekzémy či jinak problematickou.

Člověk se učí na vlastních chybách

Dnes už vím, že méně je někdy víc. A tak se naše kosmetická výbava scvrkla na 6 ověřených kousků, na které nedám dopustit. Používám jen přírodní produkty bez parfemace a alkoholu, s pH odpovídající dětské pokožce, které mají šetrné a jemné složení a obsahují pouze suroviny prvotřídní kvality.

Večerní koupací rituál začínáme s přírodní jemnou mycí emulzí kii-baa®na vlásky používáme extra jemný šampón kii-baa® a ukončíme ho masáží s pečujícím přírodním tělovým mlékem kii-baa®Unikátní obsah probiotik a prebiotik v těchto produktech, spolu s mandlovým proteinem přispívají k posílení přirozené obranyschopnosti pokožky. Obsažené pečující bio oleje lisované za studena vytváří na pokožce lehký ochranný film, zvláčňují a dodávají pokožce potřebné živiny.

Šetrné složení mycího gelu a šamponu založené na mycích složkách z kokosového oleje pokožku nijak nedráždí ani nevysušuje. Všechny produkty obsahují jen suroviny prvotřídní kvality, jsou bez parfemace a vyrobeny s ohledem na životní prostředí.

Speciální péči věnuji i plenkové oblasti. Podle potřeby střídám ochranný krém se zinkem a ochranný krém s panthenolem. SUDO–CARE Přírodní ochranný krém se zinkem kii-baa® podrážděnou pokožku zklidňuje, mírní svědění a působí proti množení nežádoucích mikroorganismů i vzniku opruzenin. Osvědčil se nám i jako tajná zbraň při výsevu ekzému a dermatitidách. Ochranný krém B5PA-CARE kii-baa® obsahuje, kromě základu z čistě přírodních surovin, také mandlový protein a 5 % dexpanthenolu (provitamin B5), který má protizánětlivé účinky a přispívá k obnově přirozené ochranné bariéry pokožky. Osvědčil se nám také jako ochrana před větrem a mrazem, či při péči o citlivou a suchou pokožku na obličeji i těle celé rodiny.

Posledním produktem, na který nedám dopustit, je lanolinová mast kii-baa®. Je mou záchranou při kojení. Díky tomu, že obsahuje jen 100% lanolin nejvyšší kvality, ho nemusím před přisátím miminka mýt. Svým složením se velmi blíží lidskému kožnímu tuku a proto je velice dobře snášen pokožkou. Je mou první pomocí v péči o popraskané rty či paty, na rány a oděrky, ale i jako ochranu před větrem a mrazem. 

Všechny produkty objednávám přes e-shop výrobce, nebo chybějící kousek dokoupím v dm drogerie markt.

Dnes už chápu, že proto, aby se citlivá a jemná pokožka malého miminka dokázala přizpůsobit novému prostředí a zůstala zdravá, je potřeba jí poskytnout speciální péči. Po narození je totiž tenčí a propustnější, a nedokáže plnit funkci ochranné bariéry tak jako pokožka dospělých. Správným výběrem kosmetiky můžeme obranyschopnost pokožky ovlivnit v dobrém i ve špatném slova smyslu. Je v naší moci pomoci udržet správnou funkci kožního mikrobiomu a podporovat tak přirozený vývoj a odolnost zdravé dětské pokožky. Za zdravou pokožkou se totiž skrývá mnohem víc, než se může na první pohled zdát. Kožní mikrobiota je součástí imunitního systému, úzce s ním komunikuje, proto je zdravá pokožka důležitou součástí vývinu obranyschopnosti miminka a nastavení imunitního systému.


Tento článek vyšel s podporou kii-baa® organic.

Začni psát komentář...

Odešli