redakce
15. říj 2024
76 

Mateřská láska, láskyplný dotek a péče Pampers: Pomoc předčasňátkům k prvním životním vítězstvím

Rodičovská láska je jedinečná – je silná, laskavá a především léčivá. A nikde se tato síla neprojevuje tak jasně, jako v případě předčasně narozených dětí. Každý dotek, každá chvíle blízkosti má pro ně nevyčíslitelnou hodnotu. Předčasný příchod na svět přináší mnoho výzev, a proto je pro každou maminku obrovským darem, když může své dítě držet v náručí a nabídnout mu to, co umí nejlépe – lásku, bezpečí a něhu.

Předčasný příchod na svět

I když ideální těhotenství trvá 40 týdnů, ne všechny děti se rodí "na čas". V České republice se předčasně narodí zhruba 7 000 dětí ročně, což znamená, že přibližně každé desáté miminko přijde na svět dříve, než se očekávalo. To, že se miminko narodí před 37. týdnem těhotenství, ho staví do náročného začátku života, který vyžaduje speciální péči a neustálou pozornost odborníků. Pokožka těchto miminek je mnohem citlivější, jejich orgány ještě nedosáhly plné zralosti a často se potýkají s problémy s dýcháním nebo nízkou porodní hmotností.

„Děti narozené pod 32. týdnem gravidity se ihned po porodu ukládají do tzv. pláštěnky – fólie, která jim pomůže udržet tělesné teplo, a jsou uloženy do inkubátoru,“ vysvětluje MUDr. Soňa Šuláková, zkušená neonatoložka. „Podle tíže dechových potíží se buď napojí na umělou plicní ventilaci, nebo na neinvazivní distenzní podporu nostrilami, což jim pomáhá udržovat správné dýchání.“

Dotek, který léčí

Předčasně narozené děti vnímají svět jinak – každý dotek jejich rodičů je pro ně léčivý. Jejich pokožka, tenká a citlivá, reaguje na každý jemný dotyk, na každou chvíli strávenou v náručí maminky nebo tatínka. Kontakt „kůže na kůži“, známý také jako klokánkování, není jen způsob, jak dítě uklidnit, ale i zásadní krok k tomu, aby se cítilo bezpečně. MUDr. Soňa Šuláková, často vidí zlepšení životních funkcí miminka právě během těchto okamžiků blízkosti: „Můžeme klokánkovat i miminko na umělé plicní ventilaci nebo na dechové podpoře CPAP. Při kontaktu klesá srdeční aktivita a zlepšuje se okysličení krve.“

Poradenství a podporu rodičům předčasně narozených dětí poskytuje organizace Nedoklubko. Její ředitelka Lucie Žáčková zdůrazňuje, že častý kontakt kůže na kůži s maminkou, ale i s tatínkem, má zásadní vliv na vývoj mozku, životních funkcí a vztah s rodiči. Díky dlouhodobé spolupráci s Pampers může Nedoklubko rodiče správně edukovat a podporovat je na jejich náročné cestě.

Pampers Preemie Protection – Maličkosti s velkým dopadem

Péče o předčasně narozené děti si vyžaduje nejen odbornou pomoc, ale i správné vybavení. Pampers už roky spolupracuje se zdravotníky na vývoji speciálních plen pro předčasňátka. Plenky Pampers Preemie Protection jsou navrženy tak, aby byly maximálně jemné a pohodlné, a vyrábí se ve třech velikostech pro všechny váhové kategorie předčasňátek. Tyto plenky se díky organizaci Nedoklubko dostávají do českých perinatologických center, kde pomáhají těm nejzranitelnějším.

„Součástí těchto speciálních plenek je úzké, přesně tvarované jádro, které napomáhá optimálnímu vývoji kyčlí,“ oceňuje MUDr. Šuláková. Plenky mají oboustranný design, což znamená, že není nutné při přebalování myslet na to, kde je přední a kde zadní strana. Navíc mají pupečníkový výřez vepředu i vzadu a celoplošné zapínání s opakovaně připevnitelnými pásky, které umožňují zdravé polohování. I přes vysokou absorpci jsou plenky prodyšné, aby citlivá dětská pokožka mohla volně dýchat.

Až do konce listopadu mohou rodiče podpořit dostupnost těchto speciálních plenek pro předčasně narozené děti zakoupením běžných plenek nebo vlhčených ubrousků Pampers v drogeriích Rossmann. Za každý zakoupený produkt Pampers totiž tato značka doručí jednu plenku Preemie přímo do porodnic.

Každý den je vítězství

Cesta předčasně narozených dětí není snadná, ale každý den dělají malé, ale důležité pokroky. Jsou to malí bojovníci, kteří od prvního okamžiku ukazují obrovskou sílu a odolnost. Ale bez lásky, péče a podpory jejich rodiny a zdravotníků by jejich cesta byla mnohem obtížnější. Každý den s předčasně narozeným miminkem je dnem plným malých vítězství, která se počítají a mají hluboký význam. A díky značce Pampers, která svou podporou pomáhá zajistit těmto dětem pohodlí a potřebnou péči, mohou tyto malé kroky vést k velkým úspěchům.


Tento článek vyšel s podporou Pampers

Začni psát komentář...

Odešli