redakce
5. zář 2024
594 

Malý krok pro lidstvo, velký pro naši rodinu

Znáte to. Jeden den vám dítě jen klidně leží v postýlce, pozoruje svět těma velkýma očima a zdá se vám, že takto to bude už napořád. A pak – jako mávnutím kouzelného proutku – se najednou otočí na bříško, sedí a než se stihnete vzpamatovat, postaví se na nožičky. A najednou je tu den, kdy s úsměvem na tváři udělá svůj první krok. Pamatuji si, jak jsem se na ten okamžik těšila. První krok – to je přece velký milník, že? Něco, na co se nezapomíná. Malý krok pro lidstvo, ale velký pro naši rodinu. A i když jsem měla oči plné slz, v koutku duše jsem si řekla: „Je to tady, už z něj nikdy nebude to malé miminko.“

Kdy koupit první botičky?

Když se ten první krok stane skutečností, všichni okolo začnou mluvit o botičkách. A vy se přistihnete, jak si prohlížíte ty nejmenší, nejroztomilejší botičky v obchodě, a nemůžete se dočkat, až do nich obujete ty maličké nožičky. Tak jsem to alespoň vnímala já. Ale jako u všeho, co se týká mého dítěte, i u botiček jsem nic nenechala náhodě a než jsem se pro nějaké rozhodla, důkladně jsem se tématem výběru prvních botiček zabývala.

A co jsem zjistila? Že zpočátku žádné botičky nepotřebuje. Na první kroky vašeho drobečka postačí jednoduché capáčky. Jsou měkké, pohodlné a poskytnou dostatečnou ochranu nožičkám, ale zároveň jim umožní volný pohyb, což je pro správný vývoj nohou velmi důležité. Dětskou nožičku není třeba zbytečně „uzamknout“ do pevných botiček, dokud nezačne aktivně chodit venku. Capáčky umožňují nožičkám dýchat, pohybovat se a přirozeně růst – přesně tak, jak to příroda zamýšlela.

Pozorovala jsem svého synka, jak bosý běhá po trávě, jak jeho prsty hravě chytají různé povrchy a jak si přirozeně nachází rovnováhu. A tehdy jsem pochopila, že boty by mu v tom neměly překážet. Chtěla jsem, aby jeho nožičky měly stejnou volnost i v botičkách.

Když syn získal při chůzi větší odvahu a začal běhat i mimo bezpečí našeho domova, nastal správný čas vyměnit capáčky za botičky. Ne všechny však splňovaly to, co jsem pro něj chtěla – aby jeho nožičky mohly růst a vyvíjet se přirozeně. A tak jsem objevila kouzlo barefoot botiček.

Co je to barefoot a proč by vás to mělo zajímat?

Barefoot znamená „bosá noha“ a tato koncepce staví na myšlence, že lidské chodidlo je dokonale navrženo přírodou tak, aby podporovalo celé tělo. Naše nohy se skládají z 26 kostí, 33 kloubů a více než 100 svalů, které spolupracují při každém kroku. Chůze naboso umožňuje chodidlu plně využívat všechny tyto komponenty, což zajišťuje správnou funkci nohou a tím i celého těla. Moderní boty často potlačují přirozené schopnosti nohou – zvýšená pata, úzká špička a tvrdá podrážka brání chodidlu v jeho přirozené funkci.

Proč jsou barefoot boty ideální pro první krůčky?

Když dítě začíná chodit, jeho nožky jsou v kritické fázi vývoje. Klenby se teprve formují, svaly a šlachy se posilují a celé chodidlo se učí reagovat na různé povrchy. Barefoot boty jsou navrženy tak, aby poskytovaly dostatek prostoru pro prsty, což umožňuje jejich volný pohyb. Tento volný pohyb je klíčový pro správný vývoj klenby a celkovou stabilitu nohy.

Navíc tenká a flexibilní podrážka barefoot obuvi umožňuje, aby dítě cítilo povrch pod nohama, což posiluje schopnost těla vnímat svůj pohyb a polohu v prostoru. Takové zapojení všech smyslů pomáhá dětem lépe koordinovat pohyby a předcházet zraněním.

Další velkou výhodou barefoot obuvi je absence podpory klenby, žádná zvýšená pata ani zpevněná špička. To znamená, že nožičky pracují přirozeně, klenby se posilují samostatně a nohy si zachovávají svou pružnost a sílu. Pro děti, které se učí chodit, je tento přirozený vývoj mimořádně důležitý.

Výběr prvních botiček: Proč zvolit barefoot?

Pokud hledáte první barefoot botičky pro své dítě, na littleshoes.cz najdete širokou škálu modelů, které jsou nejen stylové, ale hlavně respektují přirozený vývoj dětských nohou. Při výběru je důležité zohlednit typ nohy i roční období. Pro úzké nebo normální nožičky jsou skvělou volbou Bobux Xplorerkteré jsou měkké a flexibilní. Pro širší nožičky nebo děti s vyšším nártem jsou skvělé Froddo, které nabízejí prostornou přední část a přizpůsobivost pro různé typy nožiček. 

Na zimu můžete zvážit i značku BEDA, která nabízí kvalitní zimní boty s dostatkem prostoru pro prsty a vynikající izolací. Littleshoes.cz mají v nabídce množství značek, které pokrývají různé potřeby dětských nohou, což vám umožní vybrat to nejlepší podle typu nohy a ročního období.

Každý nový krok vašeho dítěte je vzrušujícím milníkem na jeho cestě k objevování světa. Správně zvolené boty mohou výrazně podpořit jeho zdravý vývoj. Výběr barefoot obuvi, která respektuje přirozené potřeby dětských nohou, byl pro mě tím nejlepším rozhodnutím. Tak můžu sledovat jeho pokroky s vědomím, že jsem pro své dítě zvolila to nejlepší.


Tento článek vyšel s podporou littleshoes.cz

Zdroj fotografií: Littleshoes.cz

Začni psát komentář...

Odešli