redakce
13. kvě 2022
2530 

Jeden z nejčastějších problémů dětského věku

Stojím na operačním sále a držím ji za ruku. Tou druhou svírá malou plyšovou včeličku a tiskne si ji křečovitě k tělu. Dívá se na mě zkoumavýma očima. Vidím, že se bojí. I já se bojím. Ale snažím se, nejvíc ze všech sil, aby to na mně nebylo znát. Anesteziolog jí přikládá na tvář masku. Její stisk pomalu ochabne, až ruka klesne vedle těla. Nechci ji tam nechat, ale nemám na výběr. Jsem vděčná, že jsem ji tam mohla alespoň odnést a být u ní, než ji uspali.

 Adenotomie, tedy odstranění nosohltanové mandle, je poměrně nenáročný operační výkon. V současnosti se provádí především v narkóze. Existují ale dvě možnosti provedení. Při operaci při vědomí se pacientovi podá tlumící injekce, díky které si nic nepamatuje. Operace je krátká, vyhnete se při ní narkóze, ale nevýhodou je, že se provádí naslepo. Může se stát, že se neodstraní veškerá tkáň a mandle doroste. Při operaci pod narkózou se vše kontroluje zrakem, čili je jistota stoprocentní úspěšnosti. Dcera podstoupila zákrok v narkóze a její zdravotní stav se zlepšil. Pokud bych však našla způsob, jak se operaci vyhnout, byla bych odhodlána zkusit cokoli. 

Vím, že osud naděluje různé příběhy a ten náš je naštěstí jen o běžném a poměrně často vykonávaném zákroku, o odstranění nosohltanové mandle. Všechny „tenkrát poprvé“ jsou však náročnější, a tak jsem i já s těžkým srdcem nesla narkózu naší, tehdy čtyřleté, dcerky.

Říká se, že někdo dědí majetek, někdo nemoci. Občas se to tak nakupí, až máte pocit, že ve vaší rodině platí jen to druhé. Z kýchnutí jsou soplíky, ze soplíků kašel, z kašle chycené průdušky. Do toho ten drobeček nespí, hází sebou, pláče, neboť nemůže dýchat a bolí ho ouško. Chrápe tak, že pokud by to byl manžel, tak ho nepřesunete jen do obýváku, ale minimálně do garáže. Zatímco dítěti jen zvlhčujete vzduch, větráte, podkládáte hlavu do vyvýšené polohy a krájíte cibuli k posteli, protože tak to říkají staré moudrosti. Soplíkové příběhy nejsou ničím výjimečné a ve většině případů za nimi není třeba hledat komplikované diagnózy, ale pokud se opakují příliš často a jsou spojeny s jinými příznaky, zvažte návštěvu ORL, může se za tím skrývat zvětšená nosohltanová mandle, jako tomu bylo u nás...

Nosohltanové mandle jsou shluk lymfatické tkáně, která plní významnou imunitní funkci, chrání tělo před bakteriemi a viry. Největší roli hrají do 3 let dítěte, poté si tělo vytváří i jiné způsoby obrany. S nosními mandlemi se narodíme. Rostou přibližně do 8. roku věku dítěte, kdy se začnou naopak zmenšovat a v pubertě by měly zcela vymizet.

Jeden z nejčastějších problémů dětského věku

Ke zvětšení mandle dochází především během akutní infekce horních cest dýchacích. Imunitní aktivita mandle stoupá a lymfatická tkáň se zvětší. Problém nastává, když se po přeléčení dítěte nevrátí mandle do původní velikosti. Každou další nemocí horních cest dýchacích se mandle více a více zvětší.

Jaké jsou první příznaky?

Někdy žádné a na tento problém se přijde náhodným vyšetřením. Pokud už se však objeví, odborníci radí ho nepodceňovat. Pediatrička nás nasměrovala do ordinace ORL, protože dcera dýchala hlasitě a převážně ústy, chrápala, trápil ji ucpaný nos a časté zadní rýmy. Její řeč byla „huhňavá". Bývala často unavená, probudit ji ráno do školky byl přímo heroický výkon. Při každé rýmě ji bolela ouška a zdálo se nám, že hůře slyší.

Dalšími příznaky může být i skřípání zuby, opakované záněty středního ucha nebo noční pomočování, či nechutenství způsobené zatékáním hlenů. Při déle neřešeném problému se u dětí objevuje také tzv. vysoké gotické patro. Dítě dýchá ústy, netlačí jazykem na patro a u neléčených pacientů se objevuje i typický výraz obličeje s otevřenými ústy, pokleslou dolní čelistí a unaveným výrazem.

Vyndat či nevyndat?

Každý rodič chce pro své dítě jen to nejlepší. A proto rozhodnutí se pro odstranění není jednoduše volbou. Než přistoupíte k operaci, je vhodné zkusit i jiné možnosti, protože je to přeci jen zásah do dětského organismu. Při první dcerce jsme si příznaky, které nám mohly naznačit, že z nosní mandlí není všechno v pořádku, mohli všimnout dřív. Ale v jejím případě se už operaci vyhnout nedalo.

S odstupem 3 let, s druhou dcerkou klepu na dveře té samé ambulance, s podobnými problémy. Verdikt stejný. Tentokrát jsem si ovšem chtěla být jistá, že jsem před výběrem nosné mandle vyčerpala všechny dostupné možnosti.

Rozhodla jsem se vyzkoušet homeopatický lék Lymphomyosot, který se mimo jiných indikací doporučuje užívat i v případě zvětšených nosních i krčních mandlí. Prodává se v lékárnách ve formě kapek a je vhodný pro děti od 2 let. Říká se, že lékař léčí, ale příroda uzdravuje. Homeopatický lék Lymphomyosot obsahuje množství léčivých rostlin, mimo jiné rozrazil lékařský, potočnici lékařskou, přesličku zimní, zemědým lékařský, hořec žlutý a jiné a používá se v homeopatii tradičně ke zmírnění příznaků mírného zadržování tekutin, dále při otocích dolních končetin nebo lymfatických uzlin, mezi které právě nosní mandle patří.

A tak jsme zahájili bojovou kúru. Děti od 2 do 5 let by měly užívat 5 kapek 3x denně. Ze začátku se při akutních problémech doporučuje podávat 5 kapek každou půl až 1 hodinu, a to až 12x denně. Pro začátek intenzivní kúry jsme využili víkend, kdy jsem jí kapky podávala v malém množství vody přesně podle instrukcí, až 12x za den. Po 3 dnech, kdy se mi vrátila do školky, jsme upravili dávkování na standardní dávku. Po dvou týdnech užívání se Simonce uklidnil spánek, chrápání vystřídalo hlasitější odfukování a pusinka byla konečně během spánku zavřená. Skutečně jsme měli pocit, že se jí ulevilo. Ráno se budila odpočatější a spokojenější. Její hlas nezní tak „huhňavě“ a ustoupily i zadní soplíky.

V léčbě budeme určitě pokračovat, protože po dlouhé tortuře jsme konečně zpozorovali změnu k lepšímu. Zda se skutečně vyhneme operaci, ukáže až čas. Nebudu vám slibovat nemožné, ani že kapky dokážou zázračně odvrátit nezbytnou operaci, ale určitě vám doporučuji kapky vyzkoušet a dát jim šanci. Možná budete mít stejně pozitivní zkušenost jako my.


Inzerce

Zajímavý článek - zuby skřípu dosud a v dětství jsem měla velké problémy s nočním pomočováním. Na odstranění nosní mandle jsem byla tuším až ve škole a taky si pamatuji, že v noci mě mamka budila na záchod opravdu dlouho (spím prostě extrémně tvrdě). Nevím, zda to tenkrát vůbec někdo spojoval.

Jen mě zaujmulo u těch homeopatik - myslela jsem, že homeopatika jsou mnohokráte ředěná voda s účinnou látkou, že tam pak už nic není, tohle má už jako základ, že tam není voda, ale bylinky? Vůbec bych totiž něco podobného u homeopatik nehledala a tak jsem po nich v podstatě nikdy nekoukala.

13. kvě 2022

Cekala jsem zajimavy clanek a opet reklama.Trhani nosnich mandli nas ceka asi za mesic a kdyz mi doktor na ORL rekl na co vsechno muze mit takove spatne dychani vliv tak by me fakt ani nenapadlo resit to nejakyma kapkama.Ty tu nosni mandli fakt nezmensi.Spis bych rekla,ze to falesne rodice ukoliba a problem nebudou resit.Ten ale nezmizi a casem se vynori v nejake zavaznezjsi podobe.

13. kvě 2022

Začni psát komentář...

Odešli