Vhodně vybrat správnou přílohu není až tak složité. Někdy mi ale dochází nápady, někdy něco nezkombinuji dobře a dcerku bolí bříško. Jaké přílohy volit? A kdy je správný věk na jejich zavedení?
Pro přehlednost jsem se pokusila rozdělit jednotlivé druhy příloh do kategorií, jak by k sobě mohly patřit.
OBILOVINY
Rýže
Druhů existuje nespočet. Pro děti zvolíme na první příkrm co nejobyčejnější, později můžeme zavést i rýži jasmínovou či indiánskou, pro větší děti pak i rýži natural.
Rýže je přirozeně bezlepková. Je dobře stravitelná, vhodná je i při průjmech (staví stolici, nenadýmá, je šetrná k zažívání), ale pokud má dítě potíže naopak se zácpou, měli bychom s rýží postupovat opatrněji, stejně jako s mrkví.
Navíc je variabilní, má obdobné využití jako kuskus či quinoa – hodí se k omáčkám, do polévky, ale také jako základ do rizota (tím mám na mysli verzi tzv. srbského rizota, nikoli italského – to je hůře stravitelné a pro nejmenší děti se nehodí, navíc do italského rizota upotřebíme kulatozrnnou rýži arborio či carnaroli).
Jáhly
Mezi poněkud opomíjené přílohy patří bezlepkové jáhly, které byly v minulosti základem jídelníčku, avšak později byly vytlačeny rýží, která je bezpochyby snazší na přípravu.
Jáhly jsou vyrobené z loupaného prosa a mají podobu maličkých kuliček. Využití naleznou v jahelníku, ať již nasladko (obdoba rýžového nákypu) či naslano (obdoba rizota), v jáhlové kaši, použít se dají ale také jako příloha.
V současné kuchyni nacházejí uplatnění spíše jako předpřipravená potravina (třeba v instantní kaši), roli v tom jistě hraje náročnost přípravy – jáhly je dobré před přípravou propláchnout a několikrát spařit horkou vodou, aby se zbavily nežádoucí nahořklé chuti.
Polenta
Jedná se o kukuřičnou kaši, která je oblíbená v řadě evropských kuchyní, ať již se jedná o Rumunsko, Maďarsko nebo Itálii. U nás je poněkud opomíjená a je to škoda, protože se skvěle hodí k tučným pokrmům – fantasticky vyvažuje třeba tučný pečený bůček.
V dětském jídelníčku nalezne polenta uplatnění hravě. Konzistence je dětem milá, příprava instantní polenty je snadná (doporučuji postupy z Kuchařky pro dceru).
I pro dospělé jistě stojí za zkoušku, třeba zaujme. Nemusíme ji použít jen jako přílohu v podobě kaše, zapečené polenty či placek. Podává se také samotná se sýrem, lze ji využít k zahuštění polévky či zapéct.
Chcete o přílohách vědět více? Tak mrkněte na můj blog!
Začni psát komentář...