pr_clanek
3. čer 2024
51 

Konvexní stomické pomůcky pro větší pocit bezpečí

Střevní vývod neboli stomie, už dávno není překážkou společenského života, sportování, cestování ani jiných hobby. Pro kvalitu života s vývodem je rozhodující celkový zdravotní stav – fyzický i psychický. Mnozí stomici (lidé mající stomii) žijí s vývodem i několik desítek let, běžně chodí do práce, cestují, plavou nebo sportují.

Stomie je umělý vývod ze střeva nebo z močového traktu umožňující odchod stolice nebo moči. Vyvedení stomie má za cíl zbavit pacienta onemocnění trávicího nebo vylučovacího ústrojí nebo zmírnit jeho příznaky. Nejčastěji se jím řeší zánětlivá onemocnění střev, onkologická onemocnění, vrozené poruchy nebo následky nejrůznějších zranění. V mnoha případech znamená záchranu života.

Stomie se liší podle toho, ze kterého orgánu je vyvedena. Nejběžnějším typem je kolostomie neboli vývod tlustého střeva, dále ileostomie, vývod tenkého střeva. Nejméně obvyklá pak bývá urostomie, což je vývod močových cest.

Stomie může být vyvedena na přechodnou dobu, v tom případě hovoříme o dočasné stomii, nebo trvale. Trvalá stomie bývá vytvořena v případech, kdy funkčnost postiženého orgánu nelze obnovit.

Stomie vyvedená ze střeva je vlhká, má načervenalou barvu a měla by z břicha mírně vyčnívat ven, což usnadňuje jímání výměšků a upevňování pomůcky. Není v ní cit a nebolí. Vylučování se nedá ovlivnit vůlí, proto musí stomici neustále nosit stomický sáček, kam se jímají výměšky.

Aby sáček správně seděl a hlavně nepodtékal, je nezbytné zvolit vhodnou pomůcku. Při výběru pomůcky hraje klíčovou roli tvar těla a vyústění stomie na břišní stěnu. U některých stomiků stomie končí na úrovni kůže nebo i pod ní. Tyto komplikace vyřeší stomická podložka konvexního tvaru.

Konvexní stomická pomůcka SenSura® Mio Convex má prohnutý tvar podložky. Hodí se pro uživatele s problematickým okolím stomie, jako je vpadlé okolí, stomie, která nevystupuje nad povrch kůže nebo stomie v nerovném okolí (jizvy, kožní záhyby).

Díky kombinaci prohnutého (konvexního) tvaru podložky s elastickým lepicím materiálem bezpečně přilne na individuální křivky těla a dokáže vytlačit ústí stomie nad úroveň kůže a tím zlepšit přilnutí.

Stomické pomůcky SenSura Mio Convex jsou k dispozici ve třech variantách lišících se hloubkou podložky – Soft (měkký konvex), Light (mírný konvex) a Deep (hluboký konvex).

Měkká konvexní podložka SenSura Mio Soft Convex je určena pro stomie nad úrovní kůže, které potřebují mírnou podporu v nerovných oblastech kolem stomie.

  • Mírně konvexní podložka SenSura Mio Light Convex je určena pro stomie v úrovni kůže, které potřebují mírný tlak, aby se ústí vytlačilo nad úroveň kůže, nebo pro stomie, které mají vpadlé okolí a proto je potřeba mírně prohnutá podložka, aby bylo zajištěno perfektní přilnutí kolem stomie.
  • Hluboká konvexní podložka SenSura Mio Deep Convex je určena pro stomie pod úrovní kůže, které potřebují velký tlak, aby došlo k protlačení ústí stomie nad úroveň kůže nebo pro stomie v hluboko vpadlých oblastech, které potřebují větší zakřivení podložky, aby bylo zajištěno perfektní přilnutí kolem stomie.

Konvexní stomické pomůcky můžou být jednodílné nebo dvoudílné, sáčky můžou být uzavřené, výpustné i urostomické.

Stomické pomůcky pro ostatní tělesné tvary

Pro rovné a pevné břicho bez jizev s dostatečně vyčnívající stomií se používají pomůcky s plochou podložkou.

Pro vypouklé tělesné tvary je vhodná stomická pomůcka SenSura® Mio Concave, první pomůcka speciálně vyvinutá pro stomie ve vypouklém okolí. Její podložka ve tvaru konkávní (vypouklé) pěticípé hvězdy dobře obepne stomii v kýle, bouli nebo na větším břiše. Dobře poslouží také nastávajícím maminkám.

Všechny stomické pomůcky SenSura® Mio jsou plně hrazeny zdravotními pojišťovnami.

V případě dotazů se obraťte na bezplatnou linku péče o klienty Coloplast 800 100 416.

Pomůcky řady SenSura® Mio jsou zdravotnické prostředky. Před použitím se poraďte s odborníkem, čtěte pečlivě návod k použití a informace o bezpečném používání.

PM-32583


Sponzorovaný příspěvek

Zdroj fotografií:  coloplast.cz

Začni psát komentář...

Odešli