Originální a jedinečný zelený čaj s hromadou prospěšných látek, které prospívají našemu tělu, dováží značka Matcha Tea. Oblíbenost tohoto produktu rok od roku roste a Matcha Tea zůstává jedničkou na trhu už 11. rokem. V čem je jejich produkt tak výjimečný?
Na čajových plantážích v Japonsku roste zelený čaj, který se na poslední tři týdny před sklizní zakrývá plachtami. Čajové lístky v částečné tmě produkují veliké množství zeleného barviva chlorofylu a dalších prospěšných látek. Po třech týdnech se utrhne z každé rostliny jen pár nejzelenějších a nejhornějších lístků, které se následně suší, odstraňují se z nich stonky, žilky a dužina, a poté se melou na extra jemný prášek v žulových mlýnech. Výsledný zelený čaj má tedy podobu jemného prášku, který se míchá s vodou. Protože se pije v podstatě celý list čajovníku nadrcený na prach, naše tělo může využít všechny prospěšné látky obsažené v čaji na úplné maximum.
Zelený čaj matcha je plný chlorofylu, antioxidantů a aminokyselin. Chlorofyl a antioxidanty pomáhají vyplavovat z těla škodlivé látky a mohou tak pomoci chránit naše tělo před různými neduhy. Aminokyseliny zase pomáhají našemu mozku. Navozují totiž zdánlivě protikladný pocit klidu a současně zvýšeného soustředění. Také pomáhají podpořit paměť a odbourávají psychický i fyzický stres. Ve výsledku to znamená, že se budete lépe soustředit na tu věc, kterou právě děláte a okolí vás při něm nebude tolik vyrušovat. Tuto vlastnost matcha si chválí zejména studenti a vrcholoví manažeři.
Zelený čaj je nejen skvělý zdroj přírodní energie, ale i nápoj podporující správné trávení a harmonizující naši mysl. Podle některých zdrojů může matcha podporovat i rychlejší spalování tuků. Matcha navíc doplňuje energii až na 6 hodin. Díky své mleté podobě může naše tělo vytěžit přínosy matcha na maximum a matcha je tak až 10x silnější, než klasický zelený čaj.
Jak už je na českém trhu zvykem, najdeme na něm i ty kvalitní a autentické produkty, ale i levnější náhražky. V případě Matcha Tea to znamená méně kvalitní mleté čaje z jiných asijských zemí. Dejte si proto pozor při výběru svého matcha. Ten pravý matcha pochází pouze z Japonska. Jen v Japonsku matcha zpracovávají stejnou technologií už více než 800 let, pěstují ho správným způsobem a v bio podmínkách. V jiných zemích často nejde o zastiňovaný čaj, většinou se zpracovává špatným způsobem, mele se na příliš velká zrnka a bývá pěstován na místech, kde se v půdě mohou vyskytovat i těžké kovy nebo pesticidy.
Od nového roku se Česká republika stane prvním státem v EU, ve kterém bude možné označovat jako matcha pouze a jedině originální jemně mletý Japonský matcha, ale do té doby se mějte na pozoru.
Věnujte také pozornost chuti. Pravý matcha by měl být zemitý, jemně nasládlý nebo s jemným náznakem trpkosti. Měl by mít smaragdově zelenou nebo sytě zelenou barvu. Matcha Tea navíc testuje každou nově dovezenou šarži na možný výskyt kvasinek, plísní, pesticidů, těžkých kovů a bakterií e. coli. Tyto testy jsou pak veřejně k dispozici na jejich stránkách a představují dobrý ukazatel vysoké kvality jejich matcha.
Nejprodávanějším produktem značky Matcha Tea je Bio Matcha Tea Harmony. Na webu Heureka.cz je už sedmým rokem vítězem v kategorii čaj. Na tomto webu vybírají výherce samotní zákazníci, takže o vysoké kvalitě Matcha Tea svědčí i velké množství pozitivních referencí. Silnou fanouškovskou základnu si Harmony získal i svou jedinečnou formou jednotlivých porcí. Harmony obsahuje 30 dvougramových sáčků, které představují vždy jednu porci. Harmony si tak jednoduše připravíte opravdu kdekoli, a navíc je čaj ideálně chráněn před vlhkostí, světlem a vzduchem, tedy před vlivy, které ničí jeho kvalitu a čerstvost. Ve větších baleních není matcha dostatečně chráněn a čaj tak rychle ztrácí svou chuť, barvu i přínosy.
Je to mnohem jednodušší, než se zdá. Stačí si připravit uzavíratelnou láhev, nebo šejkr, nasypat do ní jeden sáček Bio Matcha Tea Harmony, přidat 2–3 dl studené vody a poté pořádně protřepat, aby se čaj správně rozmíchal. Pro zpestření chuti můžete přidat pár kapek limetky, kvalitního sirupu, anebo lžičku medu. Pokud preferujete horký Matcha Tea, můžete do láhve nalít horkou vodu, ale pozor, její teplota nesmí překročit 65 stupňů.
Někteří lidé přešli z kávy na matcha proto, že čaj je pro náš organismus šetrnější. Káva představuje rychlou a vysokou dávku energie, která je na vrcholu už půl hodiny po vypití, ale stejně rychle její účinky klesají. Matcha dodává jemnější dávku energie, která se postupně uvolňuje po dobu až šesti hodin a nehrozí u ní účinky často spojené s předávkováním kofeinem, tedy třes rukou, pocení, nervozita, podrážděný žaludek. Pokud se chcete vzdát kávy, matcha je ideální a mnohem ohleduplnější náhrada. Pokud se kávy vzdát nechcete, je lepší pít matcha i kávu odděleně. Ráno si dejte kávu a odpoledne po obědě matcha, nebo naopak. Ale pozor, matcha se nemá pít na prázdný žaludek! Je to opravdu velmi silný čaj a nalačno způsobuje nevolnost.
Přestože matcha obsahuje kofein, můžete si ho v omezeném množství dopřát i v očekávání nebo při kojení. Denní příjem kofeinu v těhotenství a při kojení by neměl přesáhnout 200 mg. Jedna porce Bio Matcha Tea Harmony obsahuje cca 50 mg kofeinu. Jedna, výjimečně i dvě porce, jsou tak bezpečné i v těhotenství.
Začni psát komentář...