Recept: =) 250 g polohrubé mouky, 125 g moučkového cukru, 125 g másla (event. Hery), špetka soli, 1 vejce
na žmolenku: hera, cukr moučka, hl. mouka
Smícháme v míse mouku s cukrem a špetkou soli. Do mouky nakrájíme změklý tuk, přidáme celé vejce a prohněteme. Když se tuk spojí s moukou a vejcem, vzniklou směs zapracujeme do koule a trochu prohněteme. Na chvilku ho odložíme v potravinářské folii do lednice. Vymažeme koláčovou formu tukem a vysypeme dětskou krupičkou. Těsto dlaní vtlačíme do formy a na krajích trochu zvedneme. Pokud se nám těsto bude lepit na ruce, stačí si namočit prsty do studené vody. Takto připravenou formu s těstem propícháme vidličkou na několika místech. V tento moment rozpálíme troubu na 180 °C. Nasypeme borůvky v dostatečné vrstvě a posypeme žmolenkou. V troubě pečeme asi 30 minut. Než se stačíte otočit je hotovo. Prozradí to zlatá barva žmolenky i okrajů koláče, ale hlavně neodolatelná vůně!
recept prosim🙂dekuji