oplatecka
9. lis 2018
381 

Bobánkovo moderní látkování

Byla to moje premiéra. Premiéra s látkovými plenkami. O látkování jsem několikrát uvažovala, ale vždycky u mě zvítězila pohodlnost v podobě jednorázových plenek. Představa neustálého namáčení, praní, sušení, žehlení a skládaní mě docela děsila... Při otevření balíku s plenami jsem se tedy trošku obávala, jestli si budu vědět se vším rady, ale zpětně můžu říct, že mé obavy byly naprosto zbytečné. Látkové plenky Bobánek totiž vzhledově připomínají jednorázové plenky, takže jejich použití je opravdu jednoduché.

Naše testovací sada obsahovala:

✔ extra savou plenu AIO
✔ kalhotkovou bambusovou plenu
✔ svrchní kalhotky
✔ vícevrstvou vkládací bambusovou plenu
✔ bambusové separační pleny

Plenky bylo třeba před prvním použitím vyprat na 60°C bez přidání aviváže. Schnutí na sušáku trvalo necelý den. Plenky se nežehlí, což je pro mě osobně veliká výhoda.

Extra savá plena AIO

Námi testovaná plenka měla nádherný design lišek na kolech. Velikost pleny se upravuje pomocí druků, takže se dokáže přizpůsobit každému dítěti. Zapíná se v pase pomocí suchého zipu, tím pádem plenka skvěle drží, kopíruje záda i nožky, a nemá kde protéci. Tato plenka nejvíce připomíná jednorázovku a přebalování s ní je opravdu rychlé. Vkládací plenka je našitá na vnitřní straně plenky. Pro dceru byla pohodlná, nikde neškrtila, nebránila jí v pohybu.
S touto plenkou jsem byla moc spokojená. Jediné minus vidím v tom, že se na plence po prvním vyprání objevily žmolky, i když jsem ji prala dle pokynů daných výrobcem. Na funkčnost to však vliv nemělo.

Kalhotková bambusová plena

Přes den jsme ji vyzkoušely bez vkládací pleny a obstála na výbornou. Na večerní spánek jsem vkládací plenu pomocí druků připnula. Bambusová plena nezklamala, nikde neprotekla, vydržela až do ranního přebalení, a zvládla i několik nočních kojení. Byla však docela objemná, ale s tím se asi u látkových plen musí počítat.

Svrchní kalhotky
Používají se společně s kalhotkovou bambusovou plenou nebo s vícevrstvou vkládací bambusovou plenou. Naše testovací kalhotky se vzorem veselých žabek se zapínají v pase na suchý zip. Velikost se opět upravuje pomocí druků, takže krásně kopíruje tvar tělíčka.

Vícevrstvá vkládací bambusová plena

Použila jsem ji pod svrchní kalhotky na den. Vůbec nebylo poznat, že má dcera látkovou plenku, zadeček nepůsobil "naducaně". Vkládací plenka se může použít také jako další vrstva pro zvýšení savosti plen.

Bambusové separační pleny

Primárně slouží k zachycení největších nečistot. Jsou krásně heboučké a jemné k dětské pokožce. Eko nadšenci jistě ocení, že jsou vyrobeny z obnovitelných zdrojů, jsou snadno rozložitelné a dají se hodit na kompost. Zkusila jsem je použít i na utření pusinky nebo jako alternativu k vlhčeným ubrouskům.

S celým testovacím balíkem jsem byla velmi spokojená. Současné moderní látkování je opravdu snadné a s látkováním z dob, kdy nás přebalovaly naše maminky, se nedá vůbec srovnávat.

Na závěr bych ještě shrnula několik svých postřehů týkajících se výhod a nevýhod plenek.

Výhody

+ velmi jednoduché použití, které zvládnou i úplní začátečníci
+ nádherné vzory a obrázky
+ úprava velikosti pomocí druků
+ vysoká savost plenek
+ materiál příjemný k pokožce
+ jsou šetrné k životnímu prostředí
+ neobsahují žádnou chemii a tím předcházejí vzniku opruzenin

Nevýhody

- na plence AIO se po prvním vyprání objevily žmolky
- některé plenky dělají objemnější zadeček, takže je nutné obléci větší velikost oblečení

Děkuji Bobánkovi a Koníkovi za možnost testování.

#test_bobanek

#recenze

#zkusenosti_bobanek

Začni psát komentář...

Odešli