234 / 247
    Dekadentní čokoládová bábovka

    http://www.chute-sveta.cz/cokoladova-babovka/

    na bábovku:
    3/4 hrnku (95 g) holandského kaka
    170 g hořké čokolády, nasekané najemno
    1 ČL instantního kafe
    3/4 hrnku (180 ml) vroucí vody
    1 3/4 hrnku (220 g) hladké mouky
    1 ČL soli
    1 ČL jedlé sody
    1 hrnek (250 g) kysané smetany, pokojové teploty
    12 PL (170 g) másla, pokojové teploty
    2 hrnky (400 g) hnědého třtinového cukru
    1 PL vanilkového extraktu
    5 vajec, pokojové teploty
    na polevu:
    1/2 hrnku (120 ml) smetany na šlehání, 31%
    2 ČL kukuřičného sirupu
    115 g mléčné čokolády, nasekané najemno
    POSTUP:

    bábovka:
    Troubu předehřejeme na 175° a bábovkovou formu vymažeme lehce máslem.
    Do větší mísy dáme kakao, čokoládu a instantní kafe. Přidáme horkou vodu a přikryjeme pokličkou. Necháme 5 minut odstát.
    Mezitím v malé míse smícháme mouku, jedlou sodu a sůl. Odložíme stranou.
    Metlou vymícháme čokoládovou směs dohladka a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Potom vmícháme kysanou smetanu.
    V míse kuchyňského robotu nebo ručním mixerem ušleháme máslo s cukrem do pěny, přidáme postupně vejce, jedno po druhém a řádně promícháme.
    Přidáme čokoládou směs a promícháme.
    Snížíme stupeň rychlosti a postupně přidáváme směs mouky a lehce prošleháme dohladka.
    Těsto nalijeme do připravené formy.
    Pečeme v předehřáté troubě, cca 60 - 70 minut nebo nebo nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed bábovky není po vytažení suchá.
    Necháme vychladnout přibližně 10 - 20 minut než bábovku vyndáme z formy.
    poleva:
    V misce vhodné do mikrovlnné trouby smícháme smetanu a sirup. Zahřejeme v mikrovlnné troubě skoro k bodu varu a přelijeme přes nasekanou čokoládu. Vyšleháme metlou dohladka. Necháme vychladnout, dokud poleva nezhoustne (může být až 2 hodiny).
    Polevou ozdobíme vychladlou bábovku. Lžící naneseme vždy na bábovku a necháme pomalu stéct po stranách.
    Uchováváme při pokojové teplotě, cca 3 dny, v lednici cca 5.

    2. kvě 2015

    Ježiš mňaam, miluju čoko bábovku asi bych ji snědla celou sama 😀

    2. kvě 2015

    Vzhledem k barve myslim, ze primereny nazev 😀 Uzasna kompozice!!!

    2. kvě 2015

    @marrinka
    @jujika kdo má rád čokoládu, tak si opravdu příjde na své🙂

    2. kvě 2015

    Jo a zapomněla jsem zminit, ze cukru jsem dala asi jenom 150 gramů oproti původním 400 g

    2. kvě 2015

    Vypada luxusne ale slozite ☹ mnaaam sbihaji se mi sliny!!!

    2. kvě 2015

    @sadver Veru, já myslím, že kdybys to smíchala všechno dohromady, tak by to bylo jedno a dopadlo by to úplně stejně🙂 dneska jsem výjimečně dodržela postup, jen jsem ubrala toho cukru🙂 a z čeho jsem teda měla vítr, tak že jsem riskla nevysypat formu, abych tam neměla bílou mouku na povrchu a překvapivě bábovka vyklouzla z formy úplně sama🙂 jen příště se vyprdnu na nějakou polevu a jen bábovku pocukruju🙂

    2. kvě 2015