Ježiš mňaam, miluju čoko bábovku asi bych ji snědla celou sama 😀
Vzhledem k barve myslim, ze primereny nazev 😀 Uzasna kompozice!!!
Jo a zapomněla jsem zminit, ze cukru jsem dala asi jenom 150 gramů oproti původním 400 g
Vypada luxusne ale slozite ☹ mnaaam sbihaji se mi sliny!!!
@sadver Veru, já myslím, že kdybys to smíchala všechno dohromady, tak by to bylo jedno a dopadlo by to úplně stejně🙂 dneska jsem výjimečně dodržela postup, jen jsem ubrala toho cukru🙂 a z čeho jsem teda měla vítr, tak že jsem riskla nevysypat formu, abych tam neměla bílou mouku na povrchu a překvapivě bábovka vyklouzla z formy úplně sama🙂 jen příště se vyprdnu na nějakou polevu a jen bábovku pocukruju🙂
http://www.chute-sveta.cz/cokoladova-babovka/
na bábovku:
3/4 hrnku (95 g) holandského kaka
170 g hořké čokolády, nasekané najemno
1 ČL instantního kafe
3/4 hrnku (180 ml) vroucí vody
1 3/4 hrnku (220 g) hladké mouky
1 ČL soli
1 ČL jedlé sody
1 hrnek (250 g) kysané smetany, pokojové teploty
12 PL (170 g) másla, pokojové teploty
2 hrnky (400 g) hnědého třtinového cukru
1 PL vanilkového extraktu
5 vajec, pokojové teploty
na polevu:
1/2 hrnku (120 ml) smetany na šlehání, 31%
2 ČL kukuřičného sirupu
115 g mléčné čokolády, nasekané najemno
POSTUP:
bábovka:
Troubu předehřejeme na 175° a bábovkovou formu vymažeme lehce máslem.
Do větší mísy dáme kakao, čokoládu a instantní kafe. Přidáme horkou vodu a přikryjeme pokličkou. Necháme 5 minut odstát.
Mezitím v malé míse smícháme mouku, jedlou sodu a sůl. Odložíme stranou.
Metlou vymícháme čokoládovou směs dohladka a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Potom vmícháme kysanou smetanu.
V míse kuchyňského robotu nebo ručním mixerem ušleháme máslo s cukrem do pěny, přidáme postupně vejce, jedno po druhém a řádně promícháme.
Přidáme čokoládou směs a promícháme.
Snížíme stupeň rychlosti a postupně přidáváme směs mouky a lehce prošleháme dohladka.
Těsto nalijeme do připravené formy.
Pečeme v předehřáté troubě, cca 60 - 70 minut nebo nebo nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed bábovky není po vytažení suchá.
Necháme vychladnout přibližně 10 - 20 minut než bábovku vyndáme z formy.
poleva:
V misce vhodné do mikrovlnné trouby smícháme smetanu a sirup. Zahřejeme v mikrovlnné troubě skoro k bodu varu a přelijeme přes nasekanou čokoládu. Vyšleháme metlou dohladka. Necháme vychladnout, dokud poleva nezhoustne (může být až 2 hodiny).
Polevou ozdobíme vychladlou bábovku. Lžící naneseme vždy na bábovku a necháme pomalu stéct po stranách.
Uchováváme při pokojové teplotě, cca 3 dny, v lednici cca 5.