1kg hovězí kližky či krku 3 lžíce olivového oleje 2 mrkve, nakrájené nahrubo 1/4 celeru, nakrájeného na silnější plátky 1 pastinák ( ten jsem nesehnala, tak jsem použila petržel ), nakrájený na plátky 150g šalotek, větší přepůlené 150g anglické slaniny, na proužky 2 lžíce rajčatového protlaku 500ml suchého červeného vína 2 řapíky celeru, na špalíky 150g drobnějších žampionů, větší přepůlené svazek petrželky, bobkového listu, tymiánu a rozmarýnu 5 kuliček pepře a sůl hovězí vývar, podle potřeby 50g másla
-pro vaření jsem použila tlakový hrnec místo pečení v troubě, jak je psáno v originálním receptu -na rozpáleném oleji opečte kořenovou zeleninu, šalotky a slaninu a dejte stranou na talíř -do hrnce dejte maso nakrájené na větší kostky a opečte ho ze všech stran, osolte, vmíchejte protlak a také ho opečte -přilijte 100ml vína, odmíchejte výpečky a nechte zredukovat -pak přilijte zbylé víno a přihoďte řapíkatý celer, žampiony, bylinky a koření -přilijte tolik vývaru, aby bylo maso ponořené, přiklopte poklicí a vařte v papiňáku asi tak 30-45 minut -je-li třeba, tak šťávu dochuťte a zahustěte škrobem smíchaným s vodou ( asi tak 3 lžíce ) a vmíchejte máslo
bramborové pyré s pastinákem: 750g pastináku, oloupaného a nakrájeného na kousky ( já použila zbytek petržele ) 750g brambor, oloupaných a nakrájených na kostky 2 stroužky česneku, rozpůlené 3 lžíce olivového oleje 150-200ml mléka sůl 100g másla
-v kastrolu rozpalte olej a opečte na něm pastinák do zlatova -přidejte brambory a česnek, ztlumte plamen a krátce osmahněte -vše zalijte mlékem, osolte a vařte pod poklicí doměkka -brambory a pastinák rozšťouchejte s mlékem, v němž se vařily a zašlehejte máslo
recept je podle únorového Apetitu
1kg hovězí kližky či krku
3 lžíce olivového oleje
2 mrkve, nakrájené nahrubo
1/4 celeru, nakrájeného na silnější plátky
1 pastinák ( ten jsem nesehnala, tak jsem použila petržel ), nakrájený na plátky
150g šalotek, větší přepůlené
150g anglické slaniny, na proužky
2 lžíce rajčatového protlaku
500ml suchého červeného vína
2 řapíky celeru, na špalíky
150g drobnějších žampionů, větší přepůlené
svazek petrželky, bobkového listu, tymiánu a rozmarýnu
5 kuliček pepře a sůl
hovězí vývar, podle potřeby
50g másla
-pro vaření jsem použila tlakový hrnec místo pečení v troubě, jak je psáno v originálním receptu
-na rozpáleném oleji opečte kořenovou zeleninu, šalotky a slaninu a dejte stranou na talíř
-do hrnce dejte maso nakrájené na větší kostky a opečte ho ze všech stran, osolte, vmíchejte protlak a také ho opečte
-přilijte 100ml vína, odmíchejte výpečky a nechte zredukovat
-pak přilijte zbylé víno a přihoďte řapíkatý celer, žampiony, bylinky a koření
-přilijte tolik vývaru, aby bylo maso ponořené, přiklopte poklicí a vařte v papiňáku asi tak 30-45 minut
-je-li třeba, tak šťávu dochuťte a zahustěte škrobem smíchaným s vodou ( asi tak 3 lžíce ) a vmíchejte máslo
bramborové pyré s pastinákem:
750g pastináku, oloupaného a nakrájeného na kousky ( já použila zbytek petržele )
750g brambor, oloupaných a nakrájených na kostky
2 stroužky česneku, rozpůlené
3 lžíce olivového oleje
150-200ml mléka
sůl
100g másla
-v kastrolu rozpalte olej a opečte na něm pastinák do zlatova
-přidejte brambory a česnek, ztlumte plamen a krátce osmahněte
-vše zalijte mlékem, osolte a vařte pod poklicí doměkka
-brambory a pastinák rozšťouchejte s mlékem, v němž se vařily a zašlehejte máslo