202 / 247
    Hovězí maso na víně se žampiony

    recept je podle únorového Apetitu

    1kg hovězí kližky či krku
    3 lžíce olivového oleje
    2 mrkve, nakrájené nahrubo
    1/4 celeru, nakrájeného na silnější plátky
    1 pastinák ( ten jsem nesehnala, tak jsem použila petržel ), nakrájený na plátky
    150g šalotek, větší přepůlené
    150g anglické slaniny, na proužky
    2 lžíce rajčatového protlaku
    500ml suchého červeného vína
    2 řapíky celeru, na špalíky
    150g drobnějších žampionů, větší přepůlené
    svazek petrželky, bobkového listu, tymiánu a rozmarýnu
    5 kuliček pepře a sůl
    hovězí vývar, podle potřeby
    50g másla

    -pro vaření jsem použila tlakový hrnec místo pečení v troubě, jak je psáno v originálním receptu
    -na rozpáleném oleji opečte kořenovou zeleninu, šalotky a slaninu a dejte stranou na talíř
    -do hrnce dejte maso nakrájené na větší kostky a opečte ho ze všech stran, osolte, vmíchejte protlak a také ho opečte
    -přilijte 100ml vína, odmíchejte výpečky a nechte zredukovat
    -pak přilijte zbylé víno a přihoďte řapíkatý celer, žampiony, bylinky a koření
    -přilijte tolik vývaru, aby bylo maso ponořené, přiklopte poklicí a vařte v papiňáku asi tak 30-45 minut
    -je-li třeba, tak šťávu dochuťte a zahustěte škrobem smíchaným s vodou ( asi tak 3 lžíce ) a vmíchejte máslo

    bramborové pyré s pastinákem:
    750g pastináku, oloupaného a nakrájeného na kousky ( já použila zbytek petržele )
    750g brambor, oloupaných a nakrájených na kostky
    2 stroužky česneku, rozpůlené
    3 lžíce olivového oleje
    150-200ml mléka
    sůl
    100g másla

    -v kastrolu rozpalte olej a opečte na něm pastinák do zlatova
    -přidejte brambory a česnek, ztlumte plamen a krátce osmahněte
    -vše zalijte mlékem, osolte a vařte pod poklicí doměkka
    -brambory a pastinák rozšťouchejte s mlékem, v němž se vařily a zašlehejte máslo

    8. únor 2015

    Dobrota, viď? 🙂

    9. únor 2015

    @zzuzziik veliká☺tohle máme moc a moc rádi☺

    9. únor 2015