-ještě jsem zapomněla napsat, že pro další pečení si vždycky vezmu lžíci kvásku z lednice, ke které přidám 150g žitné chlebové mouky a 150g vody, vše smíchám a nechám kynout ( čas zatím nemám vyzkoušený, budu muset ještě dohledat )
-k takto připravenému novému kvásku pak přidávám těch 300g mouky a 170-200ml vody a postupuji, jako obvykle
je perfektní!!!
to je nádhera, Olí! moc se ti povedl...tohle je pro mne výzva, snad se do něho taky nekdy pustím 🙂
recept na kvásek jsem použila podle této stránky a zvolila jsem variantu číslo tři, která byla vítězná
http://conovehonakopci.cz/?p=105
postup na chleba:
-z připraveného kvásku odebereme 300g ( zbytek si uložíme do lednice pro další pečení, odkud budeme brát vždycky tzv. lžíci ), přidáme 300g mouky ( zvolila jsem 200g pšeničné chlebové a 100g žitné chlebové ) a 170-200ml vody
-ingredience smícháme a hněteme tak dlouho, dokud se přestane těsto lepit na mísu
-z prodělaného těsta vytvarujeme bochník ( vzala jsem horní část, vytáhla a přeložila ke středu, pak jsem vzala levou část a udělala to samé, stejně jako pravou a spodní...snad je to srozumitelné )
-připravený bochník jsem dala do kovového cedníku ( ošatky, mísy ), který jsem vyložila utěrkou a tu jsem hojně zasypala klasickou hladkou moukou a přikryté nechala kynout asi tak 4-6 hodin
-troubu jsem zapnula na max, dala jsem do ní nahřát i plech vyložený pečícím papírem a nechala pořádně vyhřát
-do správně vyhřáté trouby jsem na plech přendala vykynuté těsto a na max jsem pekla 15 minut, poté jsem teplotu ztlumila asi tak na 180°C a pekla dalších 15 minut
-upečený pecen jsem vyndala z trouby a nechala na mřížce vychladnout ( nevydrželi jsme a ještě vlažný jsme nakrojili alespoň patku a mohli se po něm utlouct😀 )