jé, mňam, to musím brzy uvařit! Udělala jsi mi s tím obrovskou chuť 😀 Květák mám sice dnes v plánu vařit, ale jen klasika - mozeček. Hned jsem koukla do lednice, ale bohužel nemám ani sýr a ani strouhanku (ani z čeho ji vyrobit), takže mám smůlu a bude to muset být až příště ☹
dnes odskoušeno a booooooomba😀
Tak a já utíkám z Tvého alba, nebo vybílím ledničku
recept je opět podle Albert kuchařky:
(pro 6 osob)
1 květák
1/2 lžičky kmínu, sůl, pepř
1 mrkev
2-3 vejce
2 hrsti strouhaného sýru
nasekaná petrželka
strouhanka a hladká mouka (v poměru 1:1)
olej na smažení
bramborová kaše k podávání
Na koprovou majonézu:
8 lžic majonézy
čerstvě vymačkaná citronová šťáva z 1 citronu
1 malý svazek kopru, nasekaný (jednak jsem ho nesehnala a hlavně Vašík ho nerad, tak jsem použila petrželku)
Květák rozebereme na jednotlivé růžice a dejte spolu s kmínem do hrnce se studenou vodou. Vařte asi 20 minut do poloměkka. Sceďte, nechte chvíli zchladnout a pak květák rozmačkejte. Přidejte najemno nastrouhanou mrkev, vejce, sýr a petrželku. Směs podle chuti osolte a opepřete. Nakonec zahustěte strouhankou a moukou, aby se ze směsi dobře tvarovaly karbanátky. Placičky smažte na oleji dozlatova. Podávejte s kaší a koprovou majonézou našlehanou ze všech tří ingrediencí.