167 / 247
    Vejce Benedikt podle kuchařky Klenoty klasické evropské kuchyně

    na jednu porci:
    1l vody
    1 lžíce octa
    1 čerstvé vejce
    1 lžička másla
    1/2 anglického muffinu
    1 větší plátek šunky od kosti
    30g holandské omáčky
    1 lžička nasekané pažitky (tu jsem neměla, tak jsem použila petrželku)

    V rendlíku smíchej vodu s octem, přiveď k varu, a jakmile se začne vařit, stáhni oheň na minimum. Do naběračky vyklepni vejce a opatrně ho vlož do vody a vař 4 minuty.
    Na středním ohni v pánvi zpěň půlku másla a opeč na něm muffin řeznou stranou dolů.
    Přidej zbylé máslo a opeč z obou stran šunku.
    Na opečený muffin polož šunku a na ni vejce, které přelij holandskou omáčkou. Ozdob pažitkou a ihned podávej.

    Anglický muffin:
    15g másla
    350ml mléka
    1 lžička cukru krupice
    15g čerstvého droždí
    480g hladké mouky
    10g soli

    Z teplého mléka, droždí a cukru si připrav kvásek a nech ho vzejít. Poté ho nalij do zbylých ingrediencí a vypracuj hladké těsto, které nech zrát na teplém místě asi hodinu.
    Nakynuté těsto vyválej na cca 1,5 cm silný plát a vykrájej z něj kolečka o velikosti asi 8 cm. Kolečka nech ještě půl hodinu nakynout pod utěrkou na teplém místě.
    Na sporáku rozehřej pánev, kápni do ní asi lžíci oleje a opeč muffiny asi 6 až 7 minut z každé strany dozlatova.

    Holandská omáčka (pro 4-6 osob):
    4 žloutky
    200ml bílého vína
    špetka soli
    100g másla
    pár kapek citronu

    V rendlíku na mírném ohni rozehřej máslo. Do druhého rendlíku nalij víno, přidej žloutky, osol a metličkou šlehej do pěny. Rendlík postav na mírný plamen a nepřestávej šlehat. Šlehej, dokud se žloutky nezvednou do pěny a nevytvoří hustou omáčku. Sundej z plotny a pomalu zašlehej horké máslo. Nakonec omáčku dochuť solí a pár kapkami citronu

    15. říj 2014

    takovou luxusní jste měli snídani nebo jsi to dělala k večeři? 🙂

    16. říj 2014

    @zzuzziik Vašík na to dostal chuť,tak jsem to udělala k večeři🙂 už jsme to dělali poněkolikáté, ale tentokrát jsme tu omáčku udělali jenom ze dvou žloutků a lepší je ze tří a víc, sice jí je pak pro nás dva zbytečně moc, ale je hezky hustá, takhle byla trochu řidší v porovnání s minule 🙂

    16. říj 2014

    Teda to je luxusní fotka!!! A jídlo vypadá skvěle, hned bych si dala k snídani 🙂

    18. říj 2014

    @steffa je to opravdu bomba,sice je kolem toho spousta práce a hlavně nádobí, než se všechno připraví, ale fakt to stojí za to🙂

    18. říj 2014