Na těsto:
150g hladké mouky
55g moučkového cukru
30g mletých mandlí
25g kakaa
špetka soli
130g vychlazeného másla
1 žloutek
Na náplň a drobenku:
110g mandlí, loupaných
110g krupicového cukru
500g ricotty
30ml muškátového vína
1 vejce
najemno nastrouhaná pomerančová kůra
šťáva z 1/2 pomeranče
100 tmavé čokolády, nadrobno nakrájené
2 zralé hrušky máslovky, nakrájené každá na 5-6 klínků
20g hladké mouky
10g změklého másla
Na těsto promíchejte suché přísady, pak přidejte máslo a poté žloutek. Vypracované těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na hodinu odpočívat do lednice.
Na mírně pomoučněném vále rozválejte těsto a pak jím vyložte dno a stěny koláčové formy o průměru 24 cm. Dejte znovu na hodinu do lednice.
Předehřejte troubu na 180°C. Dno těsta propíchejte vidličkou a pak pečte vyložené pečícím papírem a zatížené luštěninami asi 6-8 minut, aby okraje mírně ztmavly a zkřupavěly. Odstraňte papír a zátěž a pečte, aby dno bylo křupavé 4-5 minut, pak odložte.
Mandle umelte s cukrem v robotu nahrubo. Pak čtvrtinu směsi odložte do misky. Do nádoby robotu přidejte ricottu, víno, vejce, pomerančovou kůru a šťávu a vše zamíchejte. Přidejte čokoládu a náplň naneste na korpus a poklaďte hruškami.
Do odložených mandlí vmíchejte mouku a máslo a zpracujte na drobenku. Posypte jí hrušky a pečte, aby drobenka zezlátla a náplň ztuhla ( 40-45 minut )
teeeda Olí, ten se ti mooc povedl 🙂 krásné fotky