Mnaaaam....jako toto je silná provokace 😀
Ten teda je 🙂 Nádhera 🙂
jsi fakt výborná cukrářka, smekám 🙂 boomba
@budlina1 red velvet si pořád říkám, že udělám a ještě na něj zatím nedošlo...budu se muset polepšit🙂 no taky ne vždycky je posvícení...naposled minulý týden, když jsem dělala dortíky pro Olí, tak mi ztuhla želatina dřív, než jsem ji stihla smíchat s tím krémem a já blbec ji tam do toho nalila, jestli se tomu tak vůbec dá říkat...takže jsem v tom měla cucky jako k..a, ale pak jsem si vzpomněla na máminu radu a ve vodní lázni jsem to celý zahřála a povedlo se🙂 ale jak jsem se bála, aby to neudělalo neplechu s vyšlehanou smetanou a správně to zatuhlo, ti ani nemusím říkat🙂
suroviny na korpus:
12 vajec
330g cukru krupice
400g hladké mouky
100 ml oleje
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
suroviny na punčový rozvar:
1l vody
750g cukru krupice
100ml rumu
2 lžíce ovoželu
žluté a červené sypké potravinářské barvivo
suroviny na dokončení:
200g jahodového nebo meruňkového džemu
300g čokoládové polevy
Postup na korpus:
Vejce ušleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do husté pěny. Mouku smícháme s kypřícím práškem. ručně ji po částech vmícháme do vaječné hmoty. Nakonec tenkým pramínkem vlijeme olej a pečlivě promícháme.
Těsto rozlijeme do dvou dortových forem vyložených pečícím papírem do výše 3/4. Pečeme v troubě rozehřáté na 160°C 30 minut. Upečené korpusy vyjmeme z trouby a formy otočíme dnem vzhůru, aby se korpusy srovnaly. Necháme je vychladnout. Vychladlé korpusy opatrně vyjmeme z formy.
Postup na rozvar:
Cukr nasypeme do hrnce s vodou a necháme přejít varem. Přidáme ovožel a necháme povařit dvě minuty. Nakonec přilijeme rum a už nevaříme. Rozvar rozdělíme na dvě stejné části a každou obarvíme jinou barvou.
Dokončení:
Jeden korpus rozřízneme podélně napůl a každou polovinu namažeme džemem na řezné straně.
Jednu polovinu položíme do čisté formy, druhou necháme stranou, použijeme ji na přikrytí dortu.
Druhý korpus rozřízneme na čtyři soustředné kruhy, které rozřízneme v polovině. První a třetí kruh namočíme do ještě horkého žlutého cukrového rozvaru a druhý a čtvrtý do červeného rozvaru. Kruhy musí nasáknout veškerý rozvar. Pokud se korpus rozlomí, nevadí to, seskládáme ho do formy, tak jak by měl být. Hotové obarvené kruhy sesadíme do dortové formy podle velikosti na připravený korpus s džemem. Přiklopíme posledním korpusem namazanou stranou dolů.
Hotový dort zatížíme prkýnkem, na které položíme hrnec naplněný vodou, aby se všechny korpusy spojily dohromady. Necháme odležet v lednici alespoň 6 hodin.
Druhý den formu s dortem otočíme dnem vzhůru, formu sejmeme, dort lehce potřeme džemem a potáhneme rozpuštěnou čokoládou. Necháme vychladit.
Juuu mohla bych poprosit o recept???