nyc09
16. říj 2017
844 

Biligvní soužití a jídlo

Přiznám se, že mě náš společnej život s Amíkem baví. Ono totiž takový soužití s partnerem z jiné země je strašně skvělý. Skvělý je v tom, že se člověk pořád něco nového učí, o sobě, o světě, o kultuře, učíte se žít s jiným jazykem a všechno kolem vás váš partner možná někdy nebo úplně vždycky chápe a vidí trochu jinak. Každého z nás totiž modeluje naše okolí ve kterém vyrůstáme. A nic nemodeluje víc než takové jídlo.

"Cože tys nevěděla, co to je pizza?!" Zděsil se Amík během jednoho z našich prvních rande, když jsem se mu přiznala, že jsem dřív znala Želvy Ninja než jsem ochutnala první pizzu. "Ne, neznala a vždycky jsem si během toho kreslenýho seriálu řikala, že to asi chutná děsně dobře." "To je ale strašný, vždyť tys žila vlastně v kulturní pustině!" Smál se dál Amík a směje se i dnes po třinácti letech soužití kdykoliv si vzpomene na tuhle historku. "To máš štěstí, že jsem tě zachránil a přivedl tě do města, kde se jí ta pravá pizza!" Dodává se svojí nemalou newyorskou pýchou Amík. Zeptejte se jakéhokoliv Newyorčana na to, kde se dělá ta pravá pizza a odpověď máte jasnou. "Jedině v New Yorku!!" A to vám řekne i Ital žijící v New Yorku první generaci.

Podobná historka následovala, když jsem poprvé jedla suši v jedný japonský restauraci na Novým Zélandu. "Ha ha ty máš ale takový štěstí, že jsem tě vytáhl ze tmy Prahy a ukázal ti co je svět!" Pravil Amík. "Tak hele musím ti něco nechat, když jsi ze země, kde národním hrdinou je Mickey Mouse." Nenechala jsem se tehdy ani teď já.  Ano, je to nefér, když si najdete takovýho rodilýho Newyorčana, člověka odchovaným jídlem celýho světa, je ale fakt, že halušky jsem ho naučila jíst já!

Co ale považuje Amík za klasiky americký jídlo? Tak hamburger z McDonalda to není, to vás zklamu.

1. Burákový máslo: "Hele tak udělej mini chlapíkovi k obědu do školy klasiku sendvič s burákovým máslem a džemem. To má rádo každý dítě!" Radí Amík, když vzdychám nad chybějícími nápady na další mini chlapíkův oběd. Ne, moje ruka tohle prostě nemůže udělat. Burákový máslo ač mi ukrutně nechutná jsem ještě ochotná koupit, ale napatlat ho na jednu půlku chleba a k tomu přilepit další chleba s marmeládou, tak to prostě moje středoevropské chuťové buňky nedají. Amík má smůlu a mini chlapík taky.

2. Smores: Dodnes mám v puse pachuť po marshmellows, který nám nosila babička a my dva s bráchou jsme je poctivě jedli, abychom se zavděčili. Kdo by to byl tehdy řekl, že se takový marshmallows mají ohřívat nad ohněm? "Počkej teď zažiješ pravou Ameriku a jídlo k ohni," povídal Amík v jednom obchodě zatímco nakupoval potraviny nutný pro Smores, lahůdku a sen každého malého kempovníka. Recept na Smores najdete na konci článku.

2. Kukuřičný chléb: Úplně vidím tu jakoby buchtu, kterou nám dali jako přílohu k BBQ masu v jedný opravdický, pravý a autentický BBQ restauraci. Kukuřice mi taky moc nechutná a tak se není co divit, že sladkej jakoby chleba udělanej z kukuřice, kterej se jako vrchol dobroty má jíst společně s masem mě moc neoslovil. Amík soudě podle mýho výrazu okamžitě věděl, že se nebude muset o tuhle lahůdku se mnou nikdy nedělit.

Samozřejmě že tahle kulturní výměna funguje i na druhou stranu a tak si Amík asi nikdy nepochutná na houskovým knedlíku (mě teda taky nechutná a tak ho ani nenutím), syrečky mu taky ostatně jako mnohým jiným lidem pořád budou smrdět a kdykoliv si je objednám smažené, tak bude prchat.

Smores podle Amíka:

Zarezervujete kemp, pokud možno v nějaké hodně vzdálené krajině plné medvědů, ideální je třeba New Hampshire a jejich White Mountains. Před postavením stanu jedete do samoobsluhy a nakoupíte ingredience:

2-3 balení grhamových, medových sušenek

2 pytlíky marshmellows

2 tabulky čokolády Hersheys

Postavíte stan, uděláte oheň, večeři, po večeři umyjete všechno nádobí, uklidíte všechno nesjedené jídlo, zubní pastu, prostě cokoliv co by v noci mohlo přilákat vyhladovělého medvěda. Vytáhnete ingredience na smores. Na jednu grhamovou sušenku dáte čtvereček čokolády, mashmallow, opět čtvereček čokolády a další sušenku. Vzniklý sendvič dáte na oheň a čekáte až se ingredience roztečou pak jíte. Marshmallow můžete napíchnout na klacek a opékat. Klidně jdete spát, protože víte, že jste udělali všechno co je v lidských silách, aby nepřišel medvěd. Pokud medvěd k vašemu nesmírnému údivu v noci přeci jen přijde, předstíráte, že tam nejste...funguje to!

https://www.facebook.com/Mamazavodou/

http://mamazavodou.blogspot.com/

#blogujeme

#mk_blog_academy

#rodina_vztahy

nedá mi to se nezeptat. To burákové máslo s marmeládou je to slané burákové máslo? Já jsem totiž ještě "neochucené" asi nepotkala. Ale zase jsem nebyla v USA, tak nevím 😅 😀 já mu teda na chuť nepřišla, i když jsme v Japanu na něj narazili a když byla nouze, tak jsme si to mazali na tousťák, ale fakt lahůdka to nebyla 😀

16. říj 2017
nyc09
autor

@ajka198 hele jako to zalezi, ale vetsinou jo..a neochuceny se najit da je to to co si nadrtis v samoskach..jako v tech se zdravou vyzivou...😀

16. říj 2017

@nyc09 aha, takže oni fakt jí "chleba" se slaným arašídovým máslem a marmeládou????????

16. říj 2017

@ajka198 mně třeba tahle kombinace hodně chutnala, ale vrátila jsem se s 10 kg navíc 🙂

16. říj 2017

@eldzej já s tím nemám problém a věřím, že to někomu může chutnat, jen je to pro mě nepochopitelné 😅 😀 A jako kalorická bomba to musí být každopádně 😀

16. říj 2017

Burakove maslo s dzemem take nemuzu☹ svagr nam dokonce privezl sklenici, ktera byla uz na pul s dzemem, jako kdyz je hnedobila nutela.

17. říj 2017

Mám úplně stejný syndrom z Ninja korytnaček 😀

17. říj 2017
nyc09
autor

@blaablaablaa ha ha ha tak to jsem rada, ze v tom nejsem sama 😀

17. říj 2017
nyc09
autor

@kaca08 hmm..tak to jsem jeste nevidela, ale jak se zda on ten new york asi az tak amerika neni 😀

17. říj 2017
nyc09
autor

@eldzej tak to by mel z tebe Amik radost 😀

17. říj 2017

Začni psát komentář...

Odešli