Celozrnná špaldová bábovka
2 hrnky celozrnné jemné špaldové mouky
1/2 hrnku celozrnné pšeničné mouky
1 hrnek třtinového cukru
1/2 hrnku řepkového oleje
1 hrnek mléka
2 vejce
2 lžičky prášku do pečiva
2 lžičky vanilkového extraktu
2 velké lžíce kakaa + 1 lžíce mléka
+ hořká čokoláda na polevu
Oddělete žloutky od bílků, bílky vyšlehejte se špetkou soli v tuhý sníh a žloutky s cukrem do pěny. Do žloutků postupně zašlehejte olej a mléko, přimíchejte mouky smíchané s práškem do pečiva, vanilkový extrakt a nakonec opatrně a zlehka vmíchejte sníh z bílků.
Formu na bábovku vymažte máslem, vysypejte ji moukou a vylijte do ní 1/2 množství těsta. Do druhé poloviny zamíchejte 2 lžíce kakaa s mlékem a kakaové těsto nalijte do formy.
Pečte při 165° C asi 30 minut. Ke konci pečení bábovku zkontrolujte špejlí. Kdyby se na ní těsto lepilo, pečte déle.
Bábovku nechte vychladnout, opatrně ji vyklepněte z formy a polijte rozpuštěnou čokoládou.
mohu poprosit o recept? Děkuji