my3vtom
22. dub 2017
1376 

Domácí kváskové houstičky

Domácí kváskové houstičky jsou po výrobě kváskového chleba dalším mým počinem  na cestě za zdravějším pečivem 🙂 

Dlouho mi trvalo, než jsem se k tomuto kroku odhodlala v domění, že to bude náročné a upatlané. Opak je pravdou!

Výroba houstiček zabere míň času, než pečení kváskového chleba, zejména pokud máte dostatek kvásku v zásobě. Pak můžete péct skoro okamžitě. A výsledek opravdu stojí za to.

Netřeba znovu zmiňovat, jaké má kváskové pečivo své výhody. Kdo to přeci jen ještě neví, přečtěte si článek o kváskovém chlebu, kde jsou základní výhody zmíněny a kde najdete i odkaz na to, kde kvásek sehnat.

Kdo se přeci jen ještě odhodláváte …. snad vás tento můj příspěvek popostrčí. Uvidíte, jak snadné, ale zejména dobré to je! Už nikdy nebudete chtít jinak!

INGREDIENCE (na 8 houstiček … bulek):

  • 250 g žitného kvásku (o kvásku více v článku o kváskovém chlebu)
  • 130 g vody
  • 30 g oleje (já používám řepkový, ale lze použít jakýkoliv  běžný olej)
  • 30 g sezamu nebo chia semínek
  • 2 lžičky himalájské soli
  • 1/3 lžičky jedlé sody
  • 150 g pšeničné celozrnné mouky
  • 200 g špaldové jemně hladké mouky

JAK NA TO:

Připravíme si kvásek (dle návodu). Do mísy nalijeme postupně vodu, kvásek, olej. Přisypeme sůl, sezam, sodu a nakonec mouku.

Ingredience uhněteme v těsto (doporučuji použít robota, proces přípravy těsta se tím urychlí).  Těsto si rozdělíme na osm kousků, ze kterých vyválíme kuličky.

V troubě si předehřejeme plech, na který dáme pečící papír. Vyválené kuličky dáváme na plech a mírně zmáčkneme, aby se vytvořila bulka. Necháme na teplém místě minimálně 1 hodinu (lépe tak 2-3 hodiny) kynout.

Před pečením potřeme vodou. Pečeme v předehřáté troubě na 230 stupňů po dobu 15 minut.

TIP NAVÍC:

  • Houstičky ještě  více nakynou, pokud těsto necháme po vyhnětení min. 1 hodinu kynout, poté válíme bochánky a ty pak kyneme ještě 1 hodinu.
  • Do houstiček je možné použít jakákoliv semínka na zpestření chuti.
  • Houstičky je možné sypat hrubou himalájskou solí, kmínem nebo jinými semínky.
  • Mouku je možné obměňovat, získáme tak mnoho variant.
  • Houstičky je možné i zaplést. Já pro urychlení dělám jen bulky🙂

http://www.my3vtom.cz

https://www.facebook.com/my3vtom/

#zdravi #recepty

Ahoj, uz dlouho se na housticky chystam, tak urcite podle tebe vyzkousim. Doma taky peceme kvaskovy chleb, jen se chci zeptat, v lednici mam bezne 70g kvasku, tolik potrebuji na chleb. Jak to udelat, abych mela tech 250g + 70g na dalsi chleb? Asi hloupa otazka, ale porad prave nevim jak na to, dekuju🙂

22. dub 2017
22. dub 2017

Má slova.. pečení z kvásku miluju a ještě ke všemu je to zdravé pro ty naše drobečky..🙂 a co víc,malá se mi po nich vrhá,protože ví,že je pekla maminka a jsou dobré..🙂) ať se pečení daří dál 🙂)

23. dub 2017
my3vtom
autor

@tedaalenevim dekuji. malej je take miluje, vrhal se mi na ne uz pri foceni 😂

23. dub 2017
my3vtom
autor

@ovce11 ja mam pernamentne v lednici takovouhle zasobu, takze mi vzdycky vystaci na housticky a dost zbyde i na dalsi namnozeni 😂

23. dub 2017

Začni psát komentář...

Odešli