Domácí kváskové houstičky jsou po výrobě kváskového chleba dalším mým počinem na cestě za zdravějším pečivem 🙂
Dlouho mi trvalo, než jsem se k tomuto kroku odhodlala v domění, že to bude náročné a upatlané. Opak je pravdou!
Výroba houstiček zabere míň času, než pečení kváskového chleba, zejména pokud máte dostatek kvásku v zásobě. Pak můžete péct skoro okamžitě. A výsledek opravdu stojí za to.
Netřeba znovu zmiňovat, jaké má kváskové pečivo své výhody. Kdo to přeci jen ještě neví, přečtěte si článek o kváskovém chlebu, kde jsou základní výhody zmíněny a kde najdete i odkaz na to, kde kvásek sehnat.
Kdo se přeci jen ještě odhodláváte …. snad vás tento můj příspěvek popostrčí. Uvidíte, jak snadné, ale zejména dobré to je! Už nikdy nebudete chtít jinak!
INGREDIENCE (na 8 houstiček … bulek):
JAK NA TO:
Připravíme si kvásek (dle návodu). Do mísy nalijeme postupně vodu, kvásek, olej. Přisypeme sůl, sezam, sodu a nakonec mouku.
Ingredience uhněteme v těsto (doporučuji použít robota, proces přípravy těsta se tím urychlí). Těsto si rozdělíme na osm kousků, ze kterých vyválíme kuličky.
V troubě si předehřejeme plech, na který dáme pečící papír. Vyválené kuličky dáváme na plech a mírně zmáčkneme, aby se vytvořila bulka. Necháme na teplém místě minimálně 1 hodinu (lépe tak 2-3 hodiny) kynout.
Před pečením potřeme vodou. Pečeme v předehřáté troubě na 230 stupňů po dobu 15 minut.
TIP NAVÍC:
Má slova.. pečení z kvásku miluju a ještě ke všemu je to zdravé pro ty naše drobečky..🙂 a co víc,malá se mi po nich vrhá,protože ví,že je pekla maminka a jsou dobré..🙂) ať se pečení daří dál 🙂)
@tedaalenevim dekuji. malej je take miluje, vrhal se mi na ne uz pri foceni 😂
Začni psát komentář...
Ahoj, uz dlouho se na housticky chystam, tak urcite podle tebe vyzkousim. Doma taky peceme kvaskovy chleb, jen se chci zeptat, v lednici mam bezne 70g kvasku, tolik potrebuji na chleb. Jak to udelat, abych mela tech 250g + 70g na dalsi chleb? Asi hloupa otazka, ale porad prave nevim jak na to, dekuju🙂