modrykonik
22. srp 2024
151 

Tipy na výlety s kočárkem po celém Česku

Plánujete dobrodružný výlet s vaším prckem a nechcete nechat kočárek doma? Perfektní! naše země je plná krásných míst, kde se dá skvěle projít is kočárkem. Přinášíme vám proto tipy na výlety, které si užije celá rodina. Ať už jste městští nomádi nebo jste nadšenci přírody hledající ticho a pohodu, máme pro vás něco, co rozzáří váš den a udrží malého dobrodruha v pohodě. Tak se připravte, nastavte kočárek do pohotovostní polohy a pojďme objevovat Česko spolu! 

Budeme rádi, pokud naše tipy v komentářích doplníte 

Západní Čechy

  1. Karlovy Vary - procházka lázeňským městem se slavnou kolonádou a ochutnávkou léčivých pramenů. Na nádvoří je přístupný hrad Seeberg, hezky se projdete i ke zřícenině hradu Hartenštejn nebo si užijte zábavnou 4km procházku: Kvízová stezka Za zvířátky do pohádky
  2. Mariánské Lázně - objevte kouzlo tohoto lázeňského města s krásnými parky a pavilony. Procházka je vhodná pro všechny typy kočárků. Rodiny bez kočárku mohou ještě vystoupat na rozhlednu Hamelika, od níž se lze dojet k parku miniatur Boheminium.
  3. Loket - středověký hrad nad řekou Ohře, s nádhernými výhledy na okolní krajinu. Pro větší děti je zde i zábavný areál: Přírodní areál Dětský ráj Svatošky, který je dostupný kočárkům.
  4. Boží Dar a Ježíškova cesta - zde je oblast NPR Božídarské rašeliniště a Ježíškova cesta je turistická trasa pro rodiny s dětmi, v zimě ideální na běžky. 
  5. Františkovy Lázně - klidné lázeňské městečko s krásnými parky a architekturou.

Mariánske Lázně

Střední Čechy

  1. Karlštejn - návštěva jednoho z nejznámějších českých hradů, který postavil Karel IV. Pro kočárek super, cesty jsou širší a docela rovné. Pro zábavu dětí navštivte i Fun park a Relaxační zónu se zooparkem.
  2. Konopiště - romantický zámek s rozsáhlým parkem a výstavou loveckých trofejí. Spoustu cest, které se skvěle hodí i pro kočárky, ale pokud sednete do auta a vyrazíte na 18min cestu dál, dostanete se na 4km trasu vhodnou pro terénní sporťáky a projedete se Údolím potoka Mnichovky ke zřícenině hradu Zlenice - Hláska.
  3. Křivoklát – hrad obklopený hustými lesy, ideální pro rodinný výlet.
  • Trasa výletu: prohlídkové okruhy na hradě Křivoklát a vyhlídka"U Trojice"
  • Celková délka trasy: na hrad Křivoklát a vyhlídku 1 km
  • Terén: mírně kopcovitý
  • Vhodné pro kočárky: sportovní kočárky do terénu - pouze na vyhlídku„U Trojice“ a na I. nádvoří hradu
  • Vhodné pro odrážedla a odstrkovadla: odrážedla - pouze na vyhlídku"U Trojice" a na I. nádvoří hradu
  • Po návštěvě hradu zamiřte ke krásnému hřišti. Lesní hřiště, vzdálené pouhýh 1 km od hradu Křivoklát, je místem pro odpočinek, turistiku, poznávání i zábavné hry.
  1. Město Kutná Hora - historické město se slavnou Kostnicí a chrámem sv. Barbory. Kočárkem dojdete k zámku Kačina nebo Žleby ale i k hradu Český Šternberk a Radim. Zajímavá je i kuličková dráha ve Zruči, kde se děti pobaví a netradičně vyhrají na draze s kuličkami nebo Lázně Poděbrady.
  2. Kokořín – malebný hrad v chráněné krajinné oblasti Kokořínsko, obklopený přírodou je kočárku dostupný jen na nádvoří. Věde k němu více cest – od kočárkové po terénově náročnější. Kočárková cesta je dlouhá cca 1 km a vede nejprve po silnici bez provozu, kde nabízí malé zpestření v podobě tunelu, ve kterém se dá parádně zařvat, a poté pokračuje lesem. Pokud vás lákají delší procházky, tak pro sportovní terénní kočárky je zde 6 km trasa ze Mšena údolím Debř a přes skalní útvary Obří hlava a Žába nebo trasa dlouhá 10 km Kokořínským dolem od skalních Pokliček.

Kutná hora

Jižní Čechy

  1. Český Krumlov - unikátní město s hradem, zámkem a nádherným historickým centrem. Hrad je vhodný pro kočárky jen na nádvoří. Celý okruh po městě je přibližně 5 km dlouhý a je vhodný jak pro kočárky, tak i pro děti na kolech. Pro kočárky je dostupná i stezka korunami stromů na Lipně, Království lesa na Lipně, které děti pobaví. Ze zřícenin je kočárkům dostupná např. Zřícenina hradu Pořešín nebo Louzek.
  2. Hluboká nad Vltavou - pohádkový zámek s krásným parkem a výhledy. Trasa naučné stezky zámeckým parkem v Hluboké nad Vltavou o délce 2,5 km je fyzicky málo náročná. S krátkou objížďkou je sjízdná pro dětské kočárky. Sportovní relaxační areál v Hluboké nad Vltavou – i zde se dostanete s kočárkem a dobře se pobavíte. S kočárkem projdete i celou Zoo Hluboká nad Vltavou.
  3. Třeboň – lázeňské město známé rybníky a krásnou přírodou, vhodné pro cykloturistiku i procházky s kočárkem. Kolem rybníků je trasa dlouhá 12 km a je okruhová a trasa Emy Destinové má 24km a nabízí návštěvu pomníku Emy Destinové – je však hodně náročná oproti základní 12km trase. Dostupné jsou i zámecké zahrady zámku Třeboň.
  4. Lipenská přehrada – ideální místo pro rodiny na vodní sporty, turistiku a cyklistiku. Celodenní výlet s kočárkem, dovolená nebo procházka s aktivitami pro děti i dospělé - trasa je kolem přehrady dlouhá 5.2km.
  5. Tábor - historické město s husitskými památkami a podzemními chodbami. Kočárkem dostupný je na procházku hrad Kotnov a v parku pod Kotnovem je i dětské hřiště.

Východní Čechy

  1. Adršpašské skály - nádherné skalní město s překrásnými scenériemi a turistickými trasami. Pěkné výhledy nabídne i zámek Adršpach.
  2. Zámek Litomyšl – renesanční zámek, který je na seznamu UNESCO, s krásnými zahradami. Dostupné pro kočárek jsou nádvoří a zámecký park. A kdybyste se kousek přesouvali, je krásné a kočárku dostupné nádvoří a okolí zámku Moravská Třebová.
  3. Kamna pod Sněžkou – vystoupat na Sněžku se dá is kočárkem – s použitím lanovky samozřejmě ale i procházky jsou zde krásné, například Úpským údolím a Obřím dolem nebo si užijte 11km dlouhý výlet s kočárkem a dětmi z mezistanice lanové dráhy pod Sněžkou.
  4. Krkonošská cesta korunami stromů - procházka v korunách stromů s úchvatnými výhledy na Krkonoše nebo 10km trasa údolím Bílého Labe.
  5. ZOO Dvůr Králové - jedna z největších a nejkrásnějších zoologických zahrad v ČR s africkým safari.

Adršpašské skály

Severní Čechy

  1. České Švýcarsko - procházka k Pravčické bráně, největší pískovcové bráně v Evropě.
  2. Trosky - zřícenina hradu na vrcholu čedičových skal, symbol Českého ráje. K hradu lze dojít až na nádvoří, nicméně jde o náročné stoupání.
  3. Hrad Bezděz - středověký hrad s krásnými výhledy na Máchovo jezero a okolní lesy.
  4. Jizerka - malebná horská obec v Jizerských horách, ideální na pěší túry. V jizerských horách je kočárkům dostupná i Vodní nádrž Bedřichov - nejvýše položená nádrž v ČR.
  5. Ještěd – zajímavá hora s futuristickým hotelem a vysílačem na vrcholu, výhled na Liberec a okolí.

Jižní Morava

  1. Lednicko Valtický areál - navštivte zámek Lednice a Valtice a projděte se po rozsáhlém parku a zahradách.
  2. Moravský kras - prozkoumejte jeskyně, včetně slavné Punkevní jeskyně a Macochy. Příjemná procházka poblíž řeky Punkvy začíná v místě Skalní mlýn, kde je možno nechat auto na placeném parkovišti. Trasa vede po NS Macocha podél říčce Punkvy a je vhodná i pro kočárky(až na pár schodů u lanovky a spodního můstku u Macochy, ale to se dá zvládnout). Do Punkevní jeskyně s kočárkem se ale samozřejmě jít nedá.
  3. Znojmo – historické město se znojemskými sklepy a hradem. Zajímavý a kočárkům dostupný je i NP Podyjí. Hezká procházka s kočárkem je i z Klentnice přes soutěsku na zříceninu hradu Děvičky – jen posledních 150m je kočárkům nedostupných.
  4. Brno - procházka po historickém centru města, návštěva hradu Špilberk(pouze v hradním areálu, nikoli expozice) a vily Tugendhat - nutná rezervace x týdnů až měsíců předem.
  5. Pálava – oblast s vinicemi a přírodními rezervacemi, ideální pro turistiku a cykloturistiku.

Jak se blížíme k cíli naší procházky, věříme, že jste našli inspiraci na váš další rodinný výlet. Nezáleží na tom, zda si zvolíte lesní stezky, městské parky nebo klidné jezerní cesty – nejdůležitější je, že čas strávený s vaším malým průzkumníkem je k nezaplacení. A když si budete vybírat kočárek na vaše dobrodružné výpravy, nezapomeňte – v našem e-shopu naleznete kočárky za nejlepší ceny na trhu a s praktickým batohem jako dárek https://i.modrykonik.cz/AKCE_kocarky_pro_aktivni_rodice 🥳

#aktivni_zivotni_styl#kocarky_pro_aktivni_rodice#thule#abcdesign#careterolima#janetrider#batohmamaleto#nejlepsi_ceny#eshop_modrykonik

Díky za super tipy. Inspirace na rodinné výlety se vždycky hodí 👍 My už jsme kočárek dávno odložili, ale na dost z těchto míst vyrážíme dál opakovaně i teď. Stálice jsou u nás Ježíškova cesta (tu teď často jezdíme i na kolech) nebo výlet okolo Křivoklátu. Asi před dvěma týdny jsme byli i na výše zmiňovaném Bezdězu, takže mám ještě v živé paměti, jak blbě se to šlo a vím tedy jistě, že ani se sebevíc vytuněným kočárkem to není dobrý nápad - ten parkovali všichni pod hradem 😉

22. srp 2024

Já přihodím tip.. 😊 Pěšky nebo lanovkou na Černou horu, odtamtud k vysílači nebo k černé boudě a pak na černohorske rašeliniště, tam to jde spíše projít jen kousek, začátek a pak zase jit zpět. 😊 A poté pěkně nahoru/dolů ke Kolinske či Pražské boudě a dolů do Pece pod Sněžkou 😊👌.. Od rašeliniště je tam trošku kopeček strmy, kamenity.. Ale zvladly jsme to.. 😊 Jako krásná turistika cca 13km..😊

3. zář 2024

Začni psát komentář...

Odešli